مشاغلی که در ایران تا چند سال آینده از بین خواهند رفت!
از زمان شهرنشین شدن انسان و شکل گرفتن مشاغل، تغییر، پیشرفت و گاهی از بین رفتن مشاغل اتفاقی عجیبی نبوده است.
حرفه ها بخاطر نیاز مردم بوجود می آیند و طبیعی است وقتی دیگر تقاضایی وجود نداشته باشد، عرضه هم بی معنی می شود.
با پیشرفت تکنولوژی و سرعت رشد علم و دانش،
این مسئله حتی سریع تر از قبل اتفاق می افتد.
ادغام شدن مشاغل، کار ماشینی، خط تولید های رباتیک و به تازگی رشد هوش مصنوعی، در حال گرفتن جای بسیاری از کارمندان هستند. در این مقاله، چند نمونه از مشاغلی را که تا چند سال آینده از بین می روند بررسی می کنیم.
مورد اول
🔘مشاغل مربوط به صنعت چاپ
با وجود اینکه روزنامه و کتاب از ارزنده ترین اختراعات بشر هستند، با رشد شبکه های آنلاین، مردم ترجیح می دهند اطلاعات بروز را از منابع آنلاین دریافت کنند، رشد سریع اینترنت در چند سال اخیر و تبدیل شدن شبکه های اجتماعی به روزمره ترین ابزار، کمتر کسی سراغ خریدن روزنامه می رود.
این روز ها بازار پلتفرم های آنلاین کتاب و دستگاه های کتابخوان هم گرم تر شده و اگر اهل مطالعه باشید، به راحتی با یک دستگاه به هزاران جلد کتاب دسترسی دارید.
برای همین، مصرف کاغذ و هزینه های سنگین خریدن آن دیگر به صرفه نیست و اکثر ناشران به تولید کتاب های الکترونیکی علاقهمند شده اند. به دنبال اینها، صنعت چاپ بی کاربرد تر شده و کارگاه های چاپ کتاب و روزنامه از کار خواهند افتاد.
مورد دوم
🔘حسابداران
از مشاغلی که با ورود هوش مصنوعی به بازار از بین خواهد رفت، حسابداری خواهد بود. نرم افزار های پیشرفته حسابداری، به تمام چیزی که احتیاج دارند، اطلاعات مالی است.
هوش مصنوعی تمام الگوریتم ها و عوامل موثر را در نظر می گیرد
و کارآمد تر از یک انسان، نتایج محاسبات را در اختیارتان قرار می دهد.
حتی گزارش هایی که هوش مصنوعی های عمومی مثل Chat GPT ارائه می کنند، از جزئیات زیادی برخوردار است که نیاز به یک حسابدار انسانی را به شدت کاهش می دهد.
مورد سوم
🔘ماموران گاز و برق و آب
دوره سر زدن های ماهانه مامور های ادارات دولتی هم روبه پایان است.
کنتورهای جدید متصل به اینترنت هستند و اطلاعات هر مشترک، به صورت آنلاین در اختیار ادارات قرار می گیرد. این کنتر ها حتی اشکال در شبکه برقی یا گاز هر ساختمان را هم تشخیص می دهند و با مطلع کردن مرکز، اطلاعات لازم برای انجام تعمیرات را در اختیار متخصص قرار می دهند.
تنها موقعیت شغلی که در این شرایط باقیمیماند، مدیریت مراکز خواهد بود و این تعداد پرسنل لازم شرکت های دولتی را کمتر میکند.
مورد چهارم
🔘 گویندگان
یک دسته از محتوای هوش مصنوعی که این روز های طرفدار های زیادی هم دارد، اهنگ هایی هست که هوش مصنوعی با صدای خواننده ها تولید می کند. شما می توانید هر آهنگی را با صدای خواننده ای که دوست دارید بشنوید.
می توانید ویدیو هایی تولید کنید و با صدای موردنظرتان دوبله کنید. در این شرایط که دقت این ابزار روز به روز رشد می کند، بازار گویندگان کساد تر می شود.
از طرفی ابزار ویرایش صدا ساده تر و کاربردی تر شده. کاربری آسانی که هوشمصنوعی با هزینه اندک ارائه میدهد.
مورد پنجم
🔘تعمیرکار های خودرو
احتمالا اولین دلیلی که ذهنتان می آید، ربات های تعمیرکار عجیب و غریب و مراکز تعمیر تمام اتومات باشد.
اما داستان از این هم ساده تر است! صنعت خودروسازی به سمت تولید خودرو های ارزان قیمت پیش روی می کند و از طرف دیگر، مثل صنعت تلفن همراه، خودرو های آینده به راحتی قابل باز کردن و تعمیر کردن نخواهند بود.
در آینده ای نه چندان دور خودرو به یک ابزار دم دستی و ارزان قیمت تبدیل می شود که با هزینه اندک کارایی مناسب را در اختیارتان قرار می دهد.
در این وضعیت، رانندگان رغبت بیشتری به خرید خودروی جدید خواهند داشت. به همین دلیل شغل تعمیر خودرو در کشور های صنعتی در حال منسوخ شدن است.
مورد ششم
🔘 معلمان
بعد از بیماری کرونا، بازار کلاس های آنلاین و فروش آموزش حتی از قبل هم گرم تر شد. بخاطر اجبار شرایط، استفاده از تماس های تصویری و بستر های آموزشی آنلاین و حتی سی دی های آموزشی برای کسانی که قبلا میلی به آنها نداشتند، به یک ضرورت تبدیل شد.
از طرف دیگر به خاطر محدودیت های زمانی این محتوا ها، دروس بهینه سازی شده و به دلیل آزادی زمانبندی، دیگر نیازی نیست برای رفتن به مدرسه، ساعت 7 صبح منتظر سرویس باشید!
تمام اینها دست به دست هم می دهد تا معلم ها هم مایل باشند بیشتر از قبل به این پلتفرم ها مراجعه کنند و با نبود محدودیت فضای تدریس، تعداد معلمان کمتری مورد نیاز خواهد بود و رقابت در این موقعیت شغلی بیشتر هم می شود.
مورد هفتم
🔘 کارمندی بانک
امروزه حتی در کشور خودمان، بانکداری آنلاین روز به روز رو به پیشرفت است، با توجه به سرعت انجام کارهای بانکی با دستگاه های خودپرداز و اضافه شدن امکان انجام امور بانکی متعدد به همراه بانک ها، امروزه کمتر کسی به سراغ شعب بانکی می رود.
مدیران کل هم تمایل دارند تا با رفتن به سمت بانکداری آنلاین، حتی در کارهایی مثل افتتاح حساب یا وام گرفتن، از هزینه هایشان کم کنند و با زیاد کردن سرعت کار، باعث رضایت خاطر مشتریانشان شوند.
این نه تنها به مشتریان کمک می کند، بلکه احتمال اختلاس ها و بدهکاری های بانکی را هم کاهش می دهد. مدارک بانکی هرلحظه قابل دسترس است و امکان فرار های مالی کمتر و کمتر میشود و نظام بانکی شفاف تری بوجود خواهد آمد. در این وضعیت نیاز به کارمند بانکی کمتر از همیشه شده است و باید به فکر تغییر شغل باشند.
مورد هشتم
🔘 مترجمی
زمانی بود که ترجمه های عجیب و غریب google translate برایمان خنده دار بود. اما با پیشرفت الگوریتم های گوگل، این روز های حتی برای ترجمه مقالات علمی هم می توان از آن استفاده کرد.
علاوه برگوگل، نرم افزار های ترجمه دیگر هم در حال پیشرفت هستند و به تدریج مورد قبول مراکز رسمی مثل وزارتخانه ها هم قرار خواهند گرفت.
در این وضعیت کسی به مترجم های انسانی مراجعه نمی کند. هوش مصنوعی هم در این زمینه
در حال پیشی گرفتن است و با توجه به سطح مورد نیاز،ترجمه های متناسب را ارائه میدهد.
مورد نهم
🔘 تایپیست
با رشد کردن سیستم های تایپ صوتی و ویرایش، باز هم هوش مصنوعی قصد کساد کردن بازار دیگری را دارد.
گوشی های تلفن همراه این روزها مجهز به سیستم ها و نرم افزار های تایپ صوتی هستند. کافیست برای تلفن همراهتان صحبت کنید! حتی در زمینه ویرایش که احتیاج به ظرافت و دقت بیشتر دارد، نرم افزار های ویرایشی جایگزین می شوند
نرم افزار های معروفی مثل grammarly در حال رفع نیاز به قوانین دستور زبان در سطح های مختلف اداری و روزمره هستند.
مورد دهم
🔘 آژانس های مسافرتی
اگر همین الان بخواهید برای رزرو بلیط یک هتل یا هواپیما یا حتی ویلا اقدام کنید چه کار می کنید؟
می بینید که همین الان به اندازه کافی سایت و نرم افزار در ذهنتان برای این کار دارید. این مشاغل با افزایش استفاده از اینترنت مورد تهدید قرار گرفته اند. وب سایت های رزرو با داشتن تنوع بیشتر و قیمت رقابتی و مناسب، باعث می شود افراد کمتر و کمتر به آژانس های مسافرتی حضوری مراجعه کنند.
با توجه به مطالبی که در این مقاله به آن اشاره کردیم، افرادی که در این مشاغل مشغول به کار هستند، باید به فکر جایگزین کردن شغل خود باشند. البته، آمار ها نشان می دهد کسانی که زودتر از بقیه صاحبان کسب و کار به ابزار های جدید رو آوردند توانسته اند علاوه بر نجات کسب و کار، رشد و رونق بیشتری هم به کارشان بدهند.
با وجود عمومیت ابزار هایی مثل هوش مصنوعی و اینترنت، هنوز هم استفاده تخصصی از اینها نیاز به آموزش دارد و توانمندی کمیابی است. در کنار این دو، ابزار ها و آموزش های دیگری هم وجود دارند که می تواند مفید باشد.
نظر شما در این مورد چیست؟ به نظرتان چه راه حل هایی می شود ارائه کرد؟
بسیار عالی و مفید
سپاسگزارم از شما
کو تا هوش مصنوعی بیاد بابا دروغ میگن اگر کاری رو خدا تو دلت انداخته حتما انجام بده
خب اگر اینطور باشه تمام مهارتهایی که شما میخواید بفروشید هم جزو مشاغل قابل حذف چون اونها رو هم هوش مصنوعی انجام میده
ترید ، متاورس ، برنامه نویسی ، هوش مصنویی و…
بله همینطوره
به زودی هوش مصنوعی و رشد بیشتر تکنولوژی شغلها رو از بین میبره
اگه ممکنه شغلهایی که رونق پیدا میکنند رو هم اعلام بفرمایید
ده شغل جدید در آینده بگین
سلام اگر ممکن هست نظرتون در مورد مشاورین املاک رو هم بفرمایید ممنون
سلام.دقیقا من هم به هوش مصنوعی میتونم اشاره کنم که واقعا خطرناک و فوق العاده هست خطر از این بابت که داره جای نیروی انسانی میگیره و به مرور خیلی ها بیکار میشن.ونکته مثبت که در خیلی از گزینه ها مثلاً طراحی داخلی فقط کافیه بهش عکس بدی یا بگی چی میخوای بهترین طراحی را برات انجام میده.
هوش مصنوعی قطعا پرسونال برندینگ خواهد شد یعنی شخصی سازی اطلاعاتی که من دارم بجرعت میتونم بگم شکل سینو در ایران کاملا متحول خواهد شد و ai قدرتمند در حال ظهوره فقط یک نکته رو یاد اور شوم چیزی خطر ناک تر از متریکس توش قرار خواهیم گرفت که همه چیز رو تغییر خواهد داد