شبیه‌سازی ذهنی – حقه‌ای جالب برای دفع ترس و آماده شدن برای هر موقعیتی

ذهن انسان، اسرارآمیزترین بخش جسمش است که تلاش و تکاپوی قرن‎ها، تنها بخش کوچکی از آن را برای دانشمندان و البته ما مشخص کرده است. در این مقاله، می‌خواهیم در مورد یکی از توانایی‌های بسیار جالب مغزمان با هم صحبت کنیم. توانایی که به ما اجازه می‌دهد بسیار فراتر از جسم خودمان گام بر داریم.

این توانایی شبیه سازی تجربه نام دارد. همه ما از شبیه سازی تجربه در خیلی از بخش‌های زندگی استفاده می‌کنیم اما خودمان خبر نداریم. اگر با سازوکار این توانایی جالب آشنا شویم می‌توانیم آن را به شیوه‌ای هوشمندانه در زندگی‌مان به کار ببندیم.

»  شبیه سازی تجربه چیست؟

ذهن ما مجموعه‌ای است که هر لحظه و بدون توقف در حال یادگیری است. بر خلاف تصور عده‌ای از افراد که معتقدند با بالا رفتن سنشان، توانایی یادگیری ذهنشان کم می‌شود، ذهن در هر لحظه و در برخورد با هر ماجرای جدیدی، در حال یادگیری و نکته برداری از واکنش‌ها است.

فکر می‌کنید چرا ذهن ما این‌قدر به خودش زحمت می‌دهد تا چنین مجموعه گران‌قدری را جمع آوری ‌کند؟ چرا شیوه واکنش ما به رویدادهای اطرافمان این‌قدر برای ذهن اهمیت دارد؟ دلیلش خیلی ساده و عین حال بسیار ارزشمند است.

ذهن ما این داده‌ها را جمع‌آوری می‌کند تا در صورت وقوع ماجرایی مشابه بتواند سریع‌ترین عملکرد را از خود نشان دهد و در مواقع بحرانی، جسم را از خطرها دور کند. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم.

مثلا وقتی یک کودک که آگاهی در مورد آتش ندارد برای اولین بار دستش را با آن می‌سوزاند، در برخورد دوم با آتش، بسیار محتاطانه‌تر رفتار می‌کند. چون ذهنش این بار در مورد آتش آگاهی دارد و می‌داند که تکرار دوباره رفتاری مشابه، نتیجه‌ای مشابه را به وجود می‌آورد. این همان قدرت شبیه سازی تجربه است. در واقع، شبیه سازی تجربه، یک سازگاری بی‌نظیر است که در طول قرن‌ها در ذهن ما ایجاد شده است.

»  شبیه سازی تجربه، یک سکه دو رو

خیلی چیزها در دنیا، هم چون سکه‌ای هستند که دو رو دارد. مثلا شادی را در نظر بگیرید. اگر شادی را به عنوان یک سکه در نظر بگیریم، یک روی آن شادی و روی دیگر آن ترس است. شبیه سازی تجربه نیز همچون سکه‌ای دو رو است.

همان طور که بخش خوب و کاربردی دارد، بخش تندرو و غیر کاربردی هم دارد. اگر اجازه دهیم که این بخش تندرو از کنترل‌مان خارج شود، می‌تواند بر علیه ما و اهدافمان اقدام کند.

 

 

»  با خطاهای شبیه سازی ذهن آشنا شوید

گاهی قسمت شبیه سازی ذهن ما دچار خطا می‌شود و در طی این خطا، تاثیر یک رویداد را بسیار تلخ‌تر یا شیرین‌تر از میزان واقعی آن ارزیابی می‌کند. دن گیلبرت در مورد خطای شبیه سازی ذهن می‌گوید: « قدرت تصویرسازی ذهن ما، سه نقص جدی دارد:

مورد اول: بی آنکه خبردار شویم، ذهن ما را در اختیار می‌گیرد و بدون اینکه بفهمیم، آن را رها می‌کند. به همین دلیل نمی‌توانیم به خوبی تشخیص دهیم که چه سهمی از ارزیابی‌های ما ناشی از واقعیت‌ها و چه بخشی ناشی از تصویرسازی‌ها، بزرگنمایی‌ها و کوچک‌ نمایی‌های خودمان است.

مورد دوم: احساس حال خودش را به آینده هم تعمیم می‌دهد. اکثر ما وقتی گرسنه هستیم، در سوپرمارکت خوراکی‌های بیشتری می‌خریم! قدرت تصویرسازی ذهن، ما را قانع می‌کند که این حس گرسنگی در ساعت‌های آینده هم به همین شدت وجود خواهد داشت.

مورد سوم: احساس‌های متفاوت در مورد رویدادهای مشابه را تشخیص نمی‌دهد. مثلا از روی رنگ مشابه چند خوراکی، مزه آنها را یکسان تشخیص می‌دهد. در صورتی که در واقعیت شاید آن خوراکی ترش، شیرین و حتی ملس باشد.»

» خطای شبیه سازی تجربه، کجا خوب، کجا بد؟

خطای قدرت شبیه سازی تجربه در صورت هوشمندانه عمل کردن، می‌تواند در خدمت ما باشد. وجود همین خطاها، مرز بین واقعیت و تخیل را از میان بر داشته‌اند و به قانون جاذبه، فرصت روی دادن می‌دهند. خب، تا اینجا که همه چیز خوب است پس چه چیزی، شبیه سازی تجربه را به دردسر می‌اندازد؟

وقتی از شبیه سازی تجربه در تصویر سازی ذهنی برای رسیدن به اهدافمان استفاده می‌کنیم وجود این خطاها بسیار هم به نفع ما هستند. اما وقتی این شبیه سازی تجربه در مورد رویدادهای نامطلوب، نگرانی و افکار منفی به کار می‌رود، دردسر ساز می‌شود. چون در این حالت، ذهن، بر اساس تجربه‌هایی که در گذشته داشته و حتی نداشته اما در دیگران مشاهده کرده، اتفاق افتادن نمونه‌های مشابه در آینده را پیش‌بینی می‌کند.

حتی در این مورد هم چیزهای خیلی خوبی پیدا می‌شود. چون وجود بسیاری از این تجربه‌ها می‌تواند از جانمان در زمان‌های بحرانی محافظت کند. مثلا اگر هیچ تجربه‌ای از سخت زمین خوردن یا سقوط از ارتفاع نداشته باشیم اما از دیگران شنیده باشیم که سقوط از ارتفاع 30 متری روی آب، چه بلایی بر سر استخوان‌های ما می‌آورد حتما در حال عبور از پل، فاصله‌های ایمنی را به خوبی رعایت می‌کنیم.

» استفاده کاربردی از خطاهای شبیه سازی تجربه

اگر بدانیم ریشه بسیاری از نگرانی‌هایی که در حال حاضر، گریبان ما را گرفته‌‌اند تنها یک شبیه سازی تجربه است و قرار نیست هیچ کدام از آنها برای ما اتفاق بیفتند، جریانی از آرامش را به زندگی‌مان راه داده‌ایم.

علاوه بر این، می‌توانیم از این خطاها در هنگام تمرین کردن قانون جذب نیز نهایت استفاده را ببریم. چون ذهن، در هنگام تصور کردن، نمی‌تواند تفاوت بین واقعیت و تخیل را از هم تشخیص دهد. با استفاده از همین باگ کوچک ذهنی می‌توانیم چیزهایی را تجربه و احساس کنیم که هنوز رخ نداده‌اند و به این ترتیب، آینده را با زمان حال، ترکیب کنیم.

قبلا ۱۳ تکنیک محرمانه را برای تمرین قانون جذب به شما معرفی کردیم که تا به حال هیچ جای دیگری منتشر نشده اشت.

» تماشاچی یا بازیکنی برنده؟

شبیه سازی تجربه، بیشتر از آن که خطرناک باشد، مفید است. اگر شبیه سازی را درست و هوشمندانه به کار بگیریم، می‌توانیم از آن در جهت موفقیت خودمان استفاده کنیم. گوی و میدان در دست ما است. می‌توانیم انتخاب کنیم که تماشاچی میدان زندگی‌مان یا بازیکن اصلی آن باشیم. شما کدام را انتخاب می‌کنید؟


در همین زمینه بخوانید:

 

7 نفر دیدگاه شان را با ما در میان گذاشتید، نفر بعدی شما هستید :
  1. کاربر سوخت جت اس می‌گوید

    مطلب خوبی است اما کامل نیست
    باید دانش آناتومی ذهن را داشت تا این مطالب را درک کرد موفق باشید

  2. کاربر سوخت جت له می‌گوید

    خیلی عالی بود یکم درکش برای من سخت بود متشکرم از شما

  3. کاربر سوخت جت .. می‌گوید

    من راستش درست نفهمیدم خیلی گنم بود

  4. کاربر سوخت جت تی می‌گوید

    مطالب بکم گنگ بود، اما در کل مفهوم خوبی داشتدمتون گرم

  5. کاربر سوخت جت اع می‌گوید

    چگون عضو وی ای پی شوم

  6. کاربر سوخت جت لب می‌گوید

    مطلب بسیار مفیدی بود اما بیش تر نظری بود تا کاربردی اگر نحوه ی استفاده شفاف تد توضیح داده شده بود خیلیییی بهتر بود اما باز هم عالی بود خسته نباشید

  7. کاربر سوخت جت amir می‌گوید

    عالی

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**