یک تمرین بدوننقص تا خودتان مسئولیت همهی زندگی را به دست بگیرید
چگونه عادت مقصر دانستن عوامل مختلف در عدم موفقیت خود را حل کنیم؟
گاه در زندگی خود موفق نیستیم و البته راهی آسان برای رهایی از فشارهای ناشی از این احساس پیدا میکنیم. بله، در اسرع وقت، به دنبال مقصر یا مقصرانی میگردیم تا تمام تقصیرات را از گردن خود برداریم! سپس آزاد و رها در زمرهی آدمهای بازنده قرار میگیریم و باقی زندگیمان را با گلایه و ناله کردن سپری میکنیم.
شخصی در صفحهی اجتماعی خود مینویسد:
«از من چه انتظاری دارید، من که نه پدر و مادرم را خودم انتخاب کردم، نه کشور محل تولدم، نه زبانم و نه حتی اسمم را! پس چگونه میتوانم خودم باشم، شاد باشم، لذت ببرم و از همه سختتر این که موفق باشم و به خواستههای خود برسم»!.
و بعد افرادی هم برای سرگرمی زیر این نوشته چند شکلک میگذراند یا چند کلمهای مینویسند. به این ترتیب، شما هم خودتان را توجیه کرده و کمی خیالتان راحت میشود. آنگاه در کمال آسودگی دست از تلاش و تغییر و تحول میکشید و به آرامی میآرامید، البته به ظاهر!
چرا هیچ یک از ما جرئت نمیکنیم که زیر نوشتهها و عکسهای دیگران راهکار بدهیم، راهنماییشان کنیم، نقد سازنده کنیم و با دلیل بگوییم:«فلانی شما اشتباه میکنی». شاید با این روش، لااقل عوامل نجات یک انسان و حتی جمعیتی را از خیالات واهی فراهم آوریم.
کدام انسان موفق را میشناسید که پدر، مادر، نام، زبان و کشورش را خودش انتخاب کرده باشد. پس چرا آنها موفق شدهاند؟
اصلاً شاید یکی بپرسد:«این عوامل بیاهمیت تا چه اندازه میتوانند در مسیر رشد و پیشرفت ما تأثیر داشته باشند»؟
کلاهمان را قاضی کنیم،
منطقیتر فکر کنیم
و بپذیریم که فقط خودمان باید خود را تغییر دهیم.
خود باید نجات دهندهی خود باشیم
و خویش را در مسیر تعالی قرار دهیم.
با وجود این، برای پرورش این نگرش به راهکار، رهنمود و راهنمایی نیاز داریم.
» انگشتهای دیگر به کدام سمت هستند؟
وقتی به دنبال مقصر میگردیم، انگشت اشارهی خود را به سمت شخصی میگیریم که در دسترس ماست و او را مقصر میدانیم. گاه این انگشت به سمت پدر، مادر، مسئولان، دوستان، معلمان و حتی جامعه است و در هر لحظه یا دورهای که به موفقیت دست پیدا نمیکنیم به سمتی اشاره میکند؛ اما هرگز دقت نمیکنیم که در هر حال و در هر زمانی که انگشت اشاره به سویی اشاره میکند، سه انگشتت زیرین به آرامی و با حجب و حیایی خاص به سمت خود ما اشاره میکنند!
گویا بسیار با احتیاط و طوری که ما ناراحت نشویم با زبان بیزبانی میگویند:«بیشتر تقصیرها گردن خود توست!».
این تمرین عملی را انجام دهیم و با دقت بیشتری به انگشتان خود و پیامی که سعی میکنند به ما بدهند توجه کنیم.
» از خود انتظار کامل بودن نداشته باشید:
هر یک از ما بارها شنیدهایم که هیچ انسانی بیعیب و در نتیجه کامل نیست؛ ولی چقدر ساده از کنار این جمله میگذریم! این بار میخواهیم این جمله را جدی بگیریم و دربارهی آن فکر کنیم. آنگاه بپذیریم که من هم کمبودها، کاستیها، نقطه ضعفها و عیوبی دارم.
گذر از این مرحله یعنی طی کردن بخش عظیمی از مسیر رشد. پس از آن باید برنامهریزی کنیم؛ یعنی، باید با عیوب، کاستیها و کمبودهایی در وجود خود کنار بیاییم که امکان رفع آنها وجود ندارد. سپس نقطه ضعفها را با آموزش، پرورش و بهرهگیری از الگو و مربی به نقاط قوت و توانایی تبدیل کنیم.
در ضمن ما مجموعه مقالهای چند قسمتی برای غلبه بر کمالگرایی داریم که میتوانید اولین قسمت آن را با نام نعمتی به نام کامل نبودن مطالعه کنید.
این اتفاق نمیافتد مگر هم اکنون دست به قلم شویم و لیستی بلند بالا تهیه کنیم. در این لیست میتوانیم برای رفع موانع راهکارهایی پیشنهاد کنیم و حتی نام انسانهایی را بنویسیم که در رسیدن به موفقیت، به ما کمک میکنند.
بیایید تمرینی عملی و جدی در این زمینه انجام دهیم. جدول زیر را در صفحهی کاغذی در ابعاد بزرگ ترسیم کنید و سپس به تکمیل آن بپردازید. آنگاه برای هر خانه این جدول برنامهریزی عملی کنید.
جدول SWOT به هر فرد، کمک میکند تا با شناسایی نقاط قوت، خود را در جامعه و بازار مطرح کرده و برنده شود؛ همچنین امکان آن را فراهم میآورد تا با شناخت نقاط ضعفش برای رفع یا تبدیل آنها به نقاط قوت برنامهریزی کرده و هدفگذاری کند.
جدول SWOT
نقاط قوت :Strengths
1- ——————– 2- ——————– 3- ——————– |
نقاط ضعف: Weaknesses
1- ———————– 2- ———————– 3- ———————– |
فرصتها: Opportunities
1- ———————- 2- ———————- 3- ———————- |
تهدیدها: Threats
1- ———————- 2- ———————- 3- ———————- |
این جدول به شما کمک میکند تا بتوانید به شناخت خوبی از خود، نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها و تهدیدهایی که در مسیر هدفتان قرار دارد، برسید. در بیشتر موارد افراد از نقاط قوت و ضعف خود با خبر نیستند و طبق تعریف و تمجید و یا انتقاد اطرافیان دور و نزدیک، هدفگذاری میکنند و سعی میکنند به سمت موفقیت بروند، اما از ابتدا شروع غلطی را آغاز میکنند.
شناخت خود با کمک جدول بالا، به شما این امکان را میدهد تا در مواقعی که در مسیر ناهموار قرار گرفتنید به آن مراجعه کرده و علت را پیدا کنید، حتی میتوانید با مراجعه به آن و مشاهدهی نقاط مثبت خود انرژی مضاعفی را برای طی کردن ادامهی مسیر به دست آورید.
سعی کنید سادگی این جدول کاری نکنید که آن را نادیده بگیرید. کافی است قلم و کاغذی بردارید و این جدول را پر کنید تا ببینید چطور در پنج دقیقه سردرگمی در زندگیتان به شدت کاهش مییابد و مسیرتان از قبل بسیار روشنتر خواهد بود.
باور کنید موفقیت از آنِ افراد خاص نیست، موفقیت از آنِ همهی بشریت است که اگر واقعاً خواستار آن باشند و در دل تردیدی نسبت به خود، هدف و آرزوهای خود نداشته باشند، تنها چند قدم با آن فاصله دارند.
همیشه این را به خود بگویید که:
و روز به روز بر موفقیت من افزوده میشود. شما سزاوار موفقیت هستید.
در همین زمینه بخوانید:
سلام
من تاسال۱۳۹۷کارمند بودم که درخواست بازنشستگی پیش از موعددادم و با ۴۸سال سن بازنشسته شدم. ازسال۹۰شروع کردم این جدول رو پرکردن و استراتژی های شخصی رو براساس این جدول نوشتن و سپس تبدیل به برنامه سالیانه و ماهیانه شون میکردم (و هنوزم میکنم) تا اهدافم که یکیش خروج از کارمندی و کسب درآمد شخصی بود، محقق شد.
به کسایی که مخالف چنین نوشتنهایی هستن عرض می کنم: نترسید! دست به قلم بشید. حتما اتفاق می افتد. مهمترینش « حال خوب» شماست!
از امثال من اگه اطرافتان هستند یا از مشاورین سایتهای خوبی همچون سوخت جت کمک بخواهید تا شروع کنید.
کلام آخرم: بازهم مانند گذشته به خودتون شک بکنید! لااقل به شروع این اقدامات هرگز شک نکنید! دوباره و صدباره هم شده شروع کنید تا آنچه از زندگی و دنیا و خودتان میخواهید، اتفاق بیفتد. برای شروع منتظر کسی نباشید.
با پوزش و احترام ،،❤️
شما یکی از ضعف هایی که همین الان داری میشه از نبود اعتماد به نفس و کمال گرایی نام برد، و ممکنه یکی از نقاط قوتت اخلاق خوب یا مثلا روابط اجتماعی بالا یا صبور بودن باشه، تنها کافیه کاغذ رو برداری و بنویسی
این داره تورو گول میزنه که هنوز دست به کاری نزدی داری پیش بینی بیجا میکنی
من وقتی نمیدونم نقطه قوت و ضعفم چیه بیام توی جدول چی بنویسم؟ شاید ناخوداگاه چیزایی رو بنویسم که دوست دارم باشم نه واقعا هستم..اگرم بخوام خیلی صادقانه بنویسم، همش نقاط ضعف برام جلوه میکنه.. بهمین دلیل تا حالا روشی پیدا نکردم که بشه واقعیت ها رو روی سطح خوداگاه اورد و درک کرد..هیچ سایتی در گوگل روش دقیق و روانشناسانه به من معرفی نمیکنه..اگه کتاب حرفه ای تو این زمینه میشناسید بهم معرفی کنید..
من واقعا نمیدونم کی هستم و این دردناکه.. من نمیدونم با چیزی که میخوام باشم چقدر فاصله دارم و کجا ایستادم؛ و کاملا تنهام.
دقیقا همین طوره .هیچ کس هیچ قدرتی نداره که توی زندگی من تاثر بزاره من خودم هستم که با افکارم زندگی خودم رو خلق میکنم .چی خیر ،چی شر .
سلام
چه جدول عالیی. ممنون ازشما کاملا با این نظریه موافقم. همیشه از زمانیکه خودم را شناختم و توانستم تشخیص دهم که چه کسی هستم یه چیزی ته وجودم بهم میگفت هر چی که شدی و تحت تاثیر هر تربیتی که بزرگ شدی ، از اینجا به بعد خودت مسئولی که تغییر کنی. و چندسالی هست که آگاهانه تر و با هوشیاری بیشتری درحال تغییر و رشد فردی هستم به لطف خداوند. و معتقدم همراه رشد مالی باید رشد شخصیتی باشد که ماندگار و با ارزش باشد . سپاس از شما و جناب سینانی و همه ی سوخت جتیای پشت صحنه.
قطعا همينطوره
هرفردي مسئول زندگي خودشه وبا پذيرش اينكه شكست متوجه خودشه و بعد از قبول كردن ، به مرحله بعد ميره كه مطمعنا ميتونه احتمال شكست رو پايين و موفقيت رو بيشتر كنه
سلام من به شخصه از این اطلاعات راضیم ولی ای کاش یک نمونه برای کار های عملی قرار می دادین
همیشه انتظار نداشته باشیم که حس وتصویر خوبی داشته باشیم تا کار مورد نظر را انجام دهیم اینطوری همه موفق میشدند
سپاس
تاحالا همیشه تقصیر شکست خوردن وگردن دیگران مینداختم ولی الان چند وقتی که با شما آشنا شدم متوجه شدم خودمم مقصرم.دیدم دارم خیلی عوض میشه نسبت به موضوعات