احساس شرم و خجالت را با این۳ راهکار نابود کنید
درون هر یک از ما یک دنیای وسیع و بزرگ وجود دارد که میتواند موفقیت یا شکست ما را تضمین کند. ما هر روز در درون خود با احساسات مختلفی سر و کار داریم، برخی از آنها باعث رشد و پیشرفت ما میشوند و بعضی دیگر ما را از موفقیت دور میکنند. اولین و بزرگترین قدم برای اینکه درون آرامی داشته باشیم، شناسایی احساسات خوب و بد وجودمان است. از جمله موارد منفی که در درون بیشتر افراد وجود دارد و به صورت خشم یا افسردگی خود را نشان میدهد، احساس شرم است. شرم درست مانند یک دشمن پنهان عمل میکند و باعث ایجاد مشکلات زیادی میشود.
در ادامه ابتدا با علائم این احساس آشنا خواهیم شد و سپس راهکارهای برای درمان این موضوع ارائه میدهیم.
» احساس شرم چگونه است؟
با دقت جملات زیر را بخوانید. بعد از خواندن آنها متوجه خواهید شد که آیا دچار شرم هستید یا نه!
- – من موجودی باارزش و دوست داشتنی هستم
- – من توانایی انجام درست کارها را دارم.
– انتقاد دیگران از من باعث عصبانیت من نمیشود. اگر این انتقاد به جا باشد حتما سعی میکنم آن را برطرف کنم در غیر این صورت با یک لبخند از کنار آن میگذرم.
- – هیچوقت سعی نمیکنم دیگران را تحقیر کنم!
- – اشکالی ندارد که من انسان کامل نیستم. من خودم را با تمام اشتباهاتم دوست دارم و سعی میکنم پیشرفت کنم.
- – دیدن افراد موفق حس بدی به من منتقل نمیکند.
اگر با جملات بالا موافق هستید به شما تبریک میگویم زیرا این موضوع نشان میدهد نه تنها این دشمن پنهان در درون شما وجود ندارد بلکه توانستید به صلح درونی برسید و ذهن آرامی دارید. اما در صورتی که احساس خوبی به این جملات نداشتید، جای نگرانی نیست زیرا با چند راهکار میتوانید آن را در مرور زمان حل کنید.
» احساس شرم باعث چه مشکلاتی میشود
زمانی که فرد تصور منفی از خود دارد، عکسالعملهای بدی نیز نشان میدهد. به عنوان مثال وقتی شما فکر میکنید دوست داشتنی نیستید و حس بی ارزشی و حقارت دارید ممکن است دچار انزواطلبی شوید و از دیگران دوری کنید.
اگر دیگران از شما انتقاد کنند ممکن است این دو واکنش را بروز دهید یا از درون فرو میریزید و دچار ناراحتی درونی میشوید. یا اینکه با عصبانیت شروع به داد و بیداد میکنید و حتی دست به تخریب شخص مقابل میزنید.
یکی دیگر عواقب آن، خود سرزنشی است. شما دائما خود را به خاطر اشتباهات گذشته سرزنش میکنید و خودتان را دوست ندارید.
علاوه بر این موارد، شرم باعث میشود شما خودتان را ناتوان ببینید. چون فکر میکنید باید یک انسان کامل باشید و حالا که کامل نیستید پس در ذهنتان به خود میگویید: من از عهده هیچ کاری بر نمیام! من بیعرضهام!
اعتیاد، روابط ناسالم، اضطراب، استرس و افسردگی از دیگر عواقب شرم هستند.
» چرا این احساس شرم در ما به وجود آمده است؟
اگر بخواهیم دنبال ریشه شرم در وجودمان باشیم باید سری به کودکیمان بزنیم. احتمالا در دوران کودکی اطرافیان ما این جملات یا مشابه آنها را به کار بردهاند:
- -تو بیعرضهای. نمیتونی هی کاری رو درست انجام بدی!
- -چون این اشتباه کردی دیگه دوست ندارم!
- – بچههای مردم رو ببین! از اونا یاد بگیر.
- – تو هیچی نمیشی!
تمام این جملات در ذهن و ناخودآگاه کودک حک میشود و اگر درمان صورت نگیرد، در بزرگسالی باعث ایجاد مشکلات رفتاری و عدم اعتماد به نفس میشود.
۳ راهکار اساسی
برای از بین بردن احساس شرم
راهکار اول نابود کردن احساس شرم:
برچسبها را شناسایی کنید
قدم اول شناسایی این صحبتها منفی است. حالا که ما یک فرد بزرگسال و بالغ هستیم، بهتر است جلسهای با خودمان تشکیل دهیم و این برچسبها را بررسی کنیم.
حقیقت این است که ما هیچ کدام از این برچسبها نیستیم
و میتوانیم از بند آنها رها شویم.
نباید اجازه دهیم این موضوع باعث
عدم موفقیت ما در زندگی شخصی و شغلی شود.
راهکار دوم نابود کردن احساس شرم:
عشق به خود بدون قید و شرط
یکی از مهم ترین راهکارهای درمان شرم این است که بدون قید و شرط خودمان را دوست داشته باشیم. اشکالی ندارد اگر گاهی نمیتوانیم کاری را درست انجام دهیم یا مهم نیست ما انسان کاملی نیستیم. کمالگرایی را کنار بگذارید ما به دنیا نیامدیم که کامل و بینقص باشیم. ما آمدهایم تا از زندگی لذت ببریم، حتی گاهی اشتباه کنیم اما بدون هیچ سرزنشی از این اشتباهات درس بگیریم و رشد کنیم.
یک لحظه تصور کنید فرد دیگری کنار شما نشسته و دچار این حالت شده. او فکر میکند بی ارزش و دوست نداشتنی است. چطور او را متقاعد میکنید که این افکار درست نیست و او بسیار باارزش و دوست داشتنی است؟ ما بهترین دوست خودمان هستیم، همان حرفها را به خودتان بزنید.
چگونه از خجالت نجات پیدا کرده
و به راحتی هر کسی را شیفتهی خود کنیم؟
راهکار سوم نابود کردن احساس شرم:
انکار و فرار گزینه خوبی نیست
گاهی ما سراغ گزینه انکار میرویم مثلا حرفی زدهایم یا اشتباهی کردهایم اما حالا به جای پذیرش دست به انکار میزنیم. حتی گاهی فرار را ترجیح میدهیم و به جای درمان احساس شرم در وجودمان از محیط یا افرادی که باعث روبه رو شدن ما با حس درونیمان می شوند، فرار میکنیم. یا حتی جهت صحبت را عوض کرده و موضوعات بی ربط مطرح میکنیم.
بنابراین به جای توجیه، انکار یا فرار، شرایط را بپذیریم، با اشتباهاتمان دوست شویم، هر جا که لازم بود جبران کنیم و سپس درسهایی را که باید از این موضوع بیاموزیم، بدون هیچ حس منفی یاد بگیریم.
توصیه نهایی من به شما این است از تکنیک عشق استفاده کنید. هر روز زمانی برای عشق ورزی به خود کنار بگذارید، این کار دست مانند معجزه زندگیتان را تغییر میدهد.
احساس شرم پایین ترین فرکانس رو داره و من متاستفانه مدت زیادی درگیر این مسئله بودم اما امید بزرگی دارم که بتونم خودم رو ببخشم و دوست داشته باشم ؛ ممنونم بابت مقاله.
بسیار مچکرم از مقاله سودمند شما !