14 دلیل تنبلی شما + راه حل ساده و کامل

دلیل تنبلی چیست ؟ بزارید با یک مثال به شما توضیح دهیم : اگر کسی از راه برسد و پول و گوشی شما را بخواهد به سرقت ببرد، چه کار خواهید کرد؟ تا جایی که جا داشته باشد مقاومت می‌کنید؛ چون می‌دانید که چقدر برای این پول و گوشی زحمت کشیده‌اید و اگر به سرقت برود، چقدر باید زمان بگذارید تا بتوانید دوباره آن‌ها را به دست بیاورید.

چرا کاری نمی‌کنید؟
خب، چرا با تنبلی چنین کاری نمی‌کنید؟
مگر نمی‌دانید که تنبلی دزد آرزوها و هدف‌ها و اراده‌های معطوف به هدف شماست؟

می‌دانید تا همین الان که دارید این مقاله را می‌خوانید، به این امید که شاید بتوانید از تنبلی رهایی پیدا کنید، چقدر این عادت بد، هدف‌ها و آرزوها و دستاوردهای شما را به سرقت برده و باز هم به سرقت خواهد برد؟ می‌دانید چقدر به مال و اعتبار و شخصیت و برندینگ شخصی شما آسیب رسانده؟

دلیل تنبلی شما چیزی جز این ۱۴ تا نیست!

شما می‌توانستید امروزه در بهترین خانه‌ها زندگی کنید، سوار بهترین ماشین‌ها بشوید، بهترین مدرک تحصیلی را گرفته باشید، بهترین رابطه را با همسر و دوستان و … داشته باشید، بهترین تخصص را کسب کنید،‌ به بهترین جایگاه اجتماعی برسید و بهترین دستاوردها برسید، اما تنبلی همه این‌ها را از شما گرفته است.

عصبانی نیستم…

عصبانی هستید؟ عصبانی نباشید؛ در این‌جا 14 نکته طلایی را که به شما در مبارزه با تنبلی و ریشه‌شناسی دلایل تنبلی کمک می‌کند، کنار گذاشته‌ایم. به جای عصبانی بودن، بازخورد مثبت بگیرید و سعی کنید که برنامه‌ریزی کنید. به نوشته روزنامه معتبر نیویورک تایمز در یکی از سرمقاله‌هایش، تنها چیزهای کمی هستند که ارزش عصبانیت دارند و در مورد این چیزها نیز، دقیقاً عصبانیت دردی را دوا نمی‌نکد.

دلیل تنبلی 1 » به خودتان حق ندهید

همه چیز از ذهن شما شروع می‌شود؛ حتی تنبلی و دلایل تنبلی. پس برای مبارزه با تنبلی هم باید که از ذهن شروع کنید. اما منظورمان چیست؟ منظور این است که شما، در ذهن خودتان به فرصت‌های تنبلی کردن‌تان حق می‌دهید. یعنی به خودتان حق می‌دهید که تنبل باشید. وقتی که به خودتان حق می‌دهید، در نتیجه فرصت تکرار را هم به خودتان می‌دهید. به هیچ عنوان نباید این فرصت را به خودتان بدهید؛

شما حق تنبلی ندارید،‌
حتی اگر دلیل‌های خوبی داشته باشید…

دلیل تنبلی 2 » کمال‌گرا نباشید

از دلایل مهم تنبلی، که باعث می‌شود تا مبارزه با تنبلی برای‌تان خیلی سخت و طاقت‌فرسا و حتی گاه نشدنی بشود، داشتن برنامه‌های افراطی و کمال‌گرایانه است. مدام هم می‌گوییم که بله، شعار بنز این است که یا اول باشیم؛ یا اصلاً نباشیم. به همین دلیل کل دفتر برنامه‌ریزی ما، پر از کلی فعالیت و کار می‌شود که ترساننده است و باعث می‌شود تا دنبال انجام‌شان نرویم.

این در حالی است که اگر درک کنیم کیلومتر به کیلومتر خیلی سخت ولی متر به متر خیلی راحت است، می‌توانیم خیلی از کارها را به راحتی آب خوردن انجام بدهیم. باید کمال‌گرایی در برنامه‌های‌مان را بشکنیم و تا می‌توانیم همه‌چیز را ساده و ساده‌تر کنیم. پنج، شش تا کار روزانه‌ای که حتماً و با کیفیت بالا انجام بشوند، خیلی بهتر از بیست سی کار روزانه هستند که رؤیابافی می‌شوند و احتمالاً یک‌دهم آن‌ها هم انجام نشود.

 

دلیل تنبلی 3 » کدام کشک؟ کدام انگیزه؟

یکی از رایج‌ترین دلایل تنبلی این است که یک گوشه می‌نشینیم و منتظریم که از در و دیوار و زمین و هوا، برای ما انگیزه یا قدرت چرایی انجام کارها برسد. تا وقتی هم که انگیزه نرسید، به خودمان هیچ تکانی نمی‌دهیم. این دلیل تنبلی، یکی از رایج‌ترین دلایل تنبلی محسوب می‌شود. چه بسیار افرادی که هفته‌ها و ماه‌ها یک گوشه، دست‌نخورده باقی می‌مانند تا انگیزه‌ای برسد.

اما نکته این‌جاست که این افراد، نمی‌دانند که این فرمول دقیقاً برعکس است؛ یعنی انگیزه و قدرت چرایی کار، در نقطه‌ای بعد از انجام کار منتظر ماست. به این شکل که کارها وقتی که انجام بشوند، انگیزه‌ها و دلایل و چرایی انجام‌شان خواهد آمد. فقط همین نکته طلایی را درک کنید، می‌توانید به مبارزه با تنبلی بپردازید. چرا که نه؟

دلیل تنبلی 4 »  از آب بیاموزید

یکی دیگر از دلایل تنبلی نیز، آن است که اساساً ما در برنامه‌ها و هدف‌های‌مان شفافیت نداریم و همه چیز برای‌مان خیلی گنگ است. ابهام در هدف و برنامه، به قول برایان تریسی، یکی از رایج‌ترین دلایل تعلل در کارهاست

اگر بتوانید برنامه‌هایی کاملاً عینی و شفاف
با ددلاین‌های مشخص داشته باشید
عملاً بخش بزرگی از تنبلی را شکست خواهید داد.

دلیل تنبلی 5 »  مراقب باتری‌تان باشید

رفتارها و گفتارهای هیجانی و خودجوش و فکرنشده و همین‌طوری، می‌توانند به طور غیرمستقیم باعث تنبلی شما بشوند. به این شکل که شما، همه انرژی‌های روانی‌تان را خرج می‌کنید و دیگر برای انجام برنامه‌های اصلی، انرژی و توانی در شما باقی نمی‌ماند.

برای مبارزه با تنبلی، شما باید هم انگیزه داشته باشید و هم توان پشتیبانی از این انگیزه را. توان پشتیبانی از کنترل رفتارهای خودجوشانه و هیجانی اتفاق می‌افتد. هر رفتار و گفتار هیجانی را که کنترل کنید، کلی به انرژی روانی شما اضافه شده و در نتیجه، در وقع مناسب، می‌تواند باعث شود تا کارهای‌تان را طبق برنامه انجام بدهید.

چرا در راه اهداف‌تان تسلیم می‌شوید؟
تمام دلایل تسلیم شدن و بی‌انگیزگی شما

 

دلیل تنبلی 6 » اهرم بسازید

سعی کنید برای خودتان اهرم‌هایی داشته باشید. اهرم که می‌دانید چیست؟ در فیزیک، اهرم وسیله‌ای است که طبق قواعد فیزیک و به نسبت وضعیتی که درست می‌شود، می‌تواند چند برابر وزن خودش را جابه‌جا کند. در صورتی که اگر این اهرم‌ها نباشند، شما قادر به آن کارها نخواهید بود.

گاهی شما به خاطر خودتان کاری را انجام نمی‌دهید، اما وقتی که پای آبرو و درخواست و لذت و شادی دیگران، از جمله اعضای خانواده و شرکت و دوستان و حتی اعضای یک جام به میان می‌آید، حتی حاضرید جان‌تان را هم برای موفقیت بدهید. اگر چنین اهرم‌هایی وجود دارند و چنین قدرتی ایجاد می‌کنند، پس چرا از آن‌ها در مسیر غلبه بر تنبلی استفاده نکنید؟ پنج و شش صبح از خواب خوش در بستر گرم در صبح زمستان بیدار شدن سخت است، اما اگر فرزندتان نان تازه و صبحانه بخواهد، این کار به راحتی انجام خواهد شد. دنبال اهرم‌های خوب باشید…

دلیل تنبلی 7 » محیط را دست‌کم نگیرید

اگر نشانه‌های یک رفتار و عادت در محیط پیرامون شما زیاد باشد، می‌تواند روی شما اثر بگذارد که بیشتر تلاش کنید تا آن رفتار را بازتکرار کنید. در واقع انسان‌ها، هم روی محیط پیرامون خود اثر می‌گذارند و هم از محیط پیرامون خود اثر می‌گیرند؛ این چیزی است که روانشناسی اجتماعی ثابت کرده است.

اگر چنین است، پس چرا محیط پیرامون‌مان را طوری نسازیم که به ما در مبارزه با تنبلی کمک کند؟ مثلاً عضویت در یک گروه ورزشی یا کوهنوردی، عضویت در یک شرکت به شدت فعال و رقابتی و …، می‌تواند در ما تولید انگیزه کند. در واقع در این صورت، اگر دیگرانی هم وجود داشته باشند که بخواهند مثل ما علیه تنبلی مبارزه کنند، خودش هم‌افزایی انرژیک ایجاد کرده و باعث می‌شود تا جلوتر برویم.

دلیل تنبلی 8 »  اهل شمردن امتیازها باشید

وقتی که بدانید چقدر دارید حرکت می‌کنید و چقدر دارید پیشرفت می‌کنید، انگیزه بیشتری برای حرکت و انجام کارها پیدا می‌کنید؛ و همه این‌ها یعنی مبارزه با تنبلی. به این منظور سعی کنید هر حوزه‌ای را که می‌خواهید کار کنید، مشخص کرده و یک یا چند کاری را که سرنوشت‌ساز هستند در آن حوزه، مشخص کنید. سپس روز به روز امتیازات خودتان را در انجام این کارها بشمارید.

این شمردن امتیازها می‌تواند چند نکته مثبت به همراه داشته باشد. اول این‌که شما را مطمئن کند که کارهایی را که نیاز است، انجام داده و می‌دهید. دوم این‌که شما را باانگیزه‌تر می‌کند، چرا که همه چیز پیش روی شماست.

نقل است که که یکی از سرمایه‌داران و کارآفرینان بزرگ، به رستوران‌های خودش سر می‌زد و درصد موفقیت یا عدم موفقیت شعبه‌های مختلف را، با کاغذهای سفارشی که روی یک میله نصب کرده بودند، می‌سنجید. این کاغذها حتی باعث می‌شدند تا کارمندان و مدیران آن شعبه بیشتر تلاش کرده تا وقتی رئیس‌شان آمد، در نگاه اول مشخص شود که تعداد کاغذهای فرو رفته در میله زیاد ات؛ یعنی که سفارش‌های بیشتری گرفته‌اند.

دلیل تنبلی 9 »  روحیه رقابتی داشته باشید

اگر برای‌تان امکان دارد وارد کارهایی شوید که به شدت رقابتی هستند. در این صورت همیشه سرزنده باقی خواهید ماند و به شدت تلاش خواهید کرد. کارهای کارمندی و …، معمولاً رقابتی نیستند و شما را تنبل‌تر می‌کنند. سعی کنید در حوزه‌ها و شرکت‌ها و فضاهایی کار کنید که به شدت رقابتی هستند و یک لحظه غفلت شما، می‌تواند موجب نابودی‌تان بشود. در این صورت حواس شما شش‌دانگ جمع خواهد شد و به خودتان فرصت تنبلی نخواهید داد. سعی کنید چنین روحیه‌ای را در خودتان هم پرورش بدهید؛

مدام اهل رقابت باشید
تا بتوانید روحیه حرکت را در خودتان ایجاد کنید.

دلیل تنبلی 10 »  شتاب بالایی داشته باشید

منظورمان این نیست که سرعت‌تان بالا باشد. در حوزه خودروها، معمولاً شتاب، به زمانی گفته می‌شود که خودرو در آن، می‌تواند از صفر به سرعت صد کیلومتر در ساعت برسد، شتاب گفته می‌شود. باید یکی از عادت‌هایی که در زندگی‌تان ایجاد می‌کنید داشتن شتاب بالا باشد.

متأسفانه خیلی از افراد، زمان زیادی را برای مقدمه‌چینی صرف می‌کنند تا تازه کار را شروع کنند. در حالی که وقتی همه چیز مشخص است و باید کارها را شروع کنید، سعی کنید عادت کنید خودتان را به بالاترین سرعت ممکن در انجام کارتان برسانید؛ آن‌هم در کمترین زمان ممکن.

تنبلی، جایی در میان مقدمه‌چینی‌های شما
برای انجام کارها به کمین نشسته
و اگر شتاب بالایی در انجام کارها و
رسیدن به حداکثر سرعت‌تان داشته باشید،
همه چیز حل خواهد شد.

دلیل تنبلی 11 »  ضرب‌الاجل داشته باشید

سعی کنید که در رگ‌های شما، حس فوریت جاری باشد. کارها را به امان خدا رها نکنید و برای هر کدام ضرب‌الاجلی در نظر بگیرید. این کار باعث می‌شود تا شتاب شما در انجام کارها بالا برود و سریع، سروقت کارتان بروید.

دلیل تنبلی 12 »  فلسفه درد و رنج را درک کنید

یکی از مهمترین دلایل تنبلی، این است که همه ما از سختی در کار و کارهای سخت می‌ترسیم. این در حالی است که برای موفقیت، باید عادت به سختی و رنج و درد داشته باشیم. به این منظور باید که از مرزهای خستگی‌مان بگذریم.

خیلی‌ها تا متوجه می‌شوند که انجام کارهایی، همراه با سختی و کمی درد و رنج است، عقب‌نشینی می‌کنند. در حالی که برای موفقیت، شما باید عاشق دردها و رنج‌ها در کسب و کارتان باشید و به سمت آن‌ها بروید. البته منظورمان این نیست که خودخواسته این جور چیزها را ایجاد کنید. مأموران آتش‌نشانی آتش را ایجاد نمی‌کنند؛ اما همیشه آماده مقابله با آتش و در دل آتش رفتن هستند. وقتی شما به سمت و سوی چنین فلسفه‌ای بروید، دیگر سختی در کارها و کارهای سخت شما را نخواهد ترساند و به راحتی پیش خواهید رفت.

دلیل تنبلی 13 »  حمله به دیواره آتش

مهم‌ترین راهکار مقابله با کارهایی که از آن‌ها می‌ترسیم، هجوم به سمت آن‌هاست. به قول مایکل جردن، ترس نیز مانند محدودیت، یک توهم ذهنی است. اگر ترس یک توهم ذهنی است، پس با حمله به کارهایی که باعث ترس و لرز ما می‌شوند، می‌توانیم به راحتی انجام‌شان بدهیم و بر این ترس‌ها غلبه کنیم.

فراموش نکنید که یکی از علل تنبلی،
همین ترس ما از کارهای ترسناک است
و اگر به انجام کارهایی از این دست عادت کنیم،
عملاً می‌توانیم به مبارزه با تنبلی هم بشتابیم.

دلیل تنبلی 14 »  اهل حساب و کتاب باشید

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که هر واحد تنبلی، چقدر زیان مالی به شما وارد کرده است؟ بعضی‌ها روی پول حساس‌اند، بعضی‌ها روی زمان حساس‌اند، بعضی‌ها روی آبرو و حیثیت کاری خود و … . هر کسی روی چیزی حساس است. پس یک بار بنشینید و حساب و کتاب کنید که هر واحد یا هر مورد تنبلی، چقدر می‌تواند به مال، آبرو، خوشبختی، آرامش و … شما ضربه وارد کند.

وقتی که برای‌تان مشخص شود که تنبلی چه زیانی به صورت عینی و واقعی دارد به شما وارد می‌کند، در این صورت سریعاً در مقابلش ایستادگی خواهند کرد.در برخی از متون دینی، اشاره می‌شود که یکی از حسرت‌های انسان در روزهای پس از مرگ، این است که ذات و واقعیت اعمال خودش را می‌بیند. او می‌بیند که مثلاً بداخلاقی عملاً باعث ورود آتش به درون و روان او می‌شده، ولی چون از عواقب آن مطلع نبوده، نمی‌دانسته چه اتفاقی دارد برایش می‌افتد. این‌جاست که دچار حسرت‌های بزرگی می‌شود.

این چیزی هم که می‌گوییم نزدیک به همین مفهوم است؛ یعنی تا وقتی که درک نکنید تنبلی، دارد به صورت واقعی چه بلایی سر زندگی و خوشبختی و موفقیت‌تان می‌آورد، احتمالاً به فکر ترک آن نخواهید افتاد. درست مثل معتادان به سیگاری که تا وقتی که عکس واقعی شش‌ها و ریه‌های پلاسیده و دودگرفته‌شان را ندیده باشند، اقدام به ترک سیگار نمی‌کنند.

 

1 نظر جالب
  1. کاربر سوخت جت بی می‌گوید

    عالی بود

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**