با این پنج تمرین به راحتی به دیگران نه بگویید بدون اینکه ناراحت‌شان کنید

نه گفتن برای افراد خجالتی: کسانی که نمیتوانند تحت هیچ شرایطی نه را به زبان بیاورند.

اگر قدرت نه گفتن را نداشته باشید و نتوانید به درستی و در مواقع لازم دیگران و درخواست‌های نامربوطشان را رد کنید عملا برده‌ی دیگران خواهید شد.

در این مقاله پنج روش یاد خواهیم گرفت که با رعایت کردن آن‌ها مطمئن خواهید شد که به هیچ درخواست نادرستی از طرف دیگران بله نمی‌گویید و مخصوصا  نه گفتن برای افراد خجالتی . البته این به این معنا نیست که هیچ کمکی به دیگران نکنید و همه را به حال خود واگذار کنید. اما همیشه مهم‌ترین اولویت خود شما هستید.

شما این حق را دارید تا به هر چه که مورد دلخواه شما نیست، قاطعانه نه بگویید.

نه گفتن، حق مسلم شماست،
اگر دیگران از نه گفتن شما ناراحت می‌شوند،
بدانید که این قضیه به شما ارتباطی ندارد،
کسی باید ناراحت شود که درخواست بی‌جایی داشته

باید یاد بگیرد که قرار نیست همیشه درخواست‌هایش با پاسخ مثبت همراه باشد. شما می‌توانید محترمانه به هر درخواستی که مورد پسندتان نیست نه بگویید، باز هم تکرار می‌کنم، نه گفتن حق مسلم شما است، از گفتن چیزی که حق مسلم شماست، ترسی نداشته باشید.

حال اگر می‌خواهید تمرینات(نه گفتن برای افراد خجالتی) را از همین حالا شروع کنید، باید روش‌های زیر را مد نظر قرار دهید.

نه گفتن برای افراد خجالتی آسان شد

1 » لیستی از تمام درخواست‌هایی که به آن‌ها پاسخ مثبت می‌دهید تهیه کنید:

اگر شما از گروه«بله گویان»باشید، تعداد موارد لیست‌تان به شکل باور نکردنی زیاد می‌شود. اما جای نگرانی وجود ندارد، چون تعداد موارد لیست‌های افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است.

از طرف دیگر شرایط متفاوت هر یک از موارد نیز می‌تواند در تعداد آن‌ها مؤثر باشد. چیزی که مهم است، مدت زمان تصمیم‌گیری شما پس از شنیدن درخواست است که نشان دهنده‌ی عکس‌العمل‌های فردی و شخصیت شما می‌باشد.

برخی از افراد پس شنیدن درخواست به جای اینکه به آن فکر کنند، سؤالاتی نظیر
اگر درخواست را رد کنم چه اتفاقی می‌افتد؟
چه باید بکنم؟
ای کاش کاری می‌کردم که او چنین درخواستی نمی‌کرد!
بهتر است به او بگویم که باید فکر کنم. 
چرا وقت را تلف کنم، باید همین حالا درخواست او را رد کنم.
این سوالات را از خود می‌پرسند و ذهن خود را آشفته‌تر می‌کنند.

 

2 » به زمانی که باید به درخواست پاسخ دهید، توجه کنید:

این کار بهتر می‌تواند درخواست‌های ضروری را از نوع غیرضروری آن تشخیص دهید. به عنوان مثال اگر شما شرایط شغلی‌تان را به خوبی تحت کنترل خود درآورده باشید، چرا باید درخواست دوستانتان برای گردش در پارک و یا کوه‌نوردی را رد کنید؟

 

3 » اولویت‌ها را برای خود مشخص کنید(نه گفتن برای افراد خجالتی):

لازم است درباره‌ی درخواست‌هایی که می‌توانید برای افراد مختلف انجام دهید، خوب فکر کنید. مثلاً پذیرفتن درخواست خرید چند کتاب ضروری برای فرزندتان بسیار مهم‌تر از پذیرش همان درخواست از سمت دوستانتان می‌باشد. آیا اگر مادرتان بخواهد کاری برایش انجام دهید، او را در اولویت قرار می‌دهید یا مدیرتان را؟

مقاله‌ی چطور همیشه خودتان را در اولویت قرار بدهید برای کسانی که بلد نیستند به خودشان و خواسته‌هایشان احترام بگذارند می‌تواند بسیار مفید باشد.

 

4 » محدودیت‌های هر درخواست را برای خود کاملاً تعریف کنید:

در واقع با شناسایی محدودیت‌ها آسان‌تر می‌توان تصمیم گرفت. لازم است بدانید که محدودیت‌ها یا احساسی هستند یا فیزیکی و یا هر دو. اگر می‌بینید که پذیرش یک درخواست می‌تواند محدودیت‌های غیرقابل تحملی برایتان به وجود آورد، از همان ابتدا آن را رد کنید. زیرا هر درخواستی ارزش پذیرفتن را ندارد.

در بسیاری از موارد دیده شده است که افراد با پذیرش درخواست‌های دیگران آنقدر از نظر روحی و روانی دچار مشکل می‌شوند که بسیاری از روانشناسان و روان‌درمانگران از معالجه آن‌ها عاجز می‌مانند.

همچنین تأثیرات بد پذیرش درخواست‌های دیگران می‌توانند به جسم افراد نیز آسیب بزند. زیرا فرد برای انجام  درخواست گاهی مجبور می‌شود که بیشتر از حد توان خود، انرژی مصرف کند و با مشکلات فراوانی رو به رو گردد. از این رو برای سالم ماندن روح و جسم خود باید مهارت‌های خود را در شناخت میزان توانایی‌هایمان بالا ببریم.

در این زمینه‌ی می‌توانید تکنیک دایره‌ی طلایی رهبری را تمرین کنید که به نوعی شما را از یک پیرو به یک رهبر تبدیل می‌کند تا دیگران باشند که شما را دنبال می‌کنند.

 

5 » دیگران را متقاعد کنید که باید خودشان وظایف‌هایشان را به انجام برسانند:

اگر احساس می‌کنید که آن‌ها توانایی انجام مسئولیت‌های خود را ندارند، می‌توانید بخشی از آن‌ها را به عهده بگیرید، اما از پذیرفتن آن‌ها به طور کامل خودداری کنید. همچنین باید به یاد داشته باشید که وقتی مسئولیتی را به هر دلیلی می‌پذیرید، باید آن طور که دیگران انتظارش را دارند و قابل قبول به نظر می‌رسد، آن را انجام دهید، نه اینکه به دلخواه خود بخشی از آن را حذف کنید و برای آن به دنبال بهانه‌جویی باشید.

به همین دلیل است که می‌گوییم برای خلاصی از توقعات دیگران و بیهوده تلاش کردن برای آن‌ها بهتر است مهارت‌های ذکر شده در بالا را تمرین کنید و با اطمینان کامل درخواست‌های دیگران را رد کنید و به آن‌ها نه بگویید.

به نظر من رد درخواست دیگران اصلاً باعث برهم خوردن رابطه‌ی دوستی ما با آن‌ها و یا ایجاد حس نفرت میان افراد نمی‌شود، بلکه پذیرش بی جا و بی دلیل آن‌هاست که باعث می‌شود خودمان از درون آزرده خاطر شویم و نسبت به کسانی که دوست‌شان داریم و برایشان ارزش و احترام قائلیم علاقه‌مان را از دست دهیم و متنفر شویم.

بهتر است بدون هر گونه نگرانی و بهانه‌جویی به دیگران نه بگوییم و خود را از رنج و عذاب برهانیم.

» نه گفتن برای افراد خجالتی، مهارتی ارزشمند و آموختنی است

وقتی شروع به یادگیری این مهارت و نه گفتن، می‌کنیم، ممکن است احساس کنیم که می‌خواهیم کار عجیبی را انجام دهیم و به یک سرزمین ناشناخته قدم بگذاریم. اگر به آن به چشم یک سفر کوتاه مدت نگاه کنیم،  در طور راه با حوادث شیرین بسیاری رو به رو می‌شویم و در آخر به آرامش خاطر دست پیدا می‌کنیم.

در حقیقت یادگیری گفتن نه، شخصیت ما را به کلی تغییر نمی‌دهد، اما به ما کمک می‌کند که با شناخت بهتر خود، توانایی‌هایمان را بشناسیم و تصمیم بگیریم که آیا می‌توانیم علاوه بر وظایف و مسئولیت‌های خود، درخواست‌های دیگران را بپذیریم، یا خیر. در واقع با یادگیری این روش‌ها به راحتی می‌توانیم احساسات خود را کنترل کنیم و بدون هیچ‌گونه عجله و شتابزدگی به دیگران پاسخ بدهیم.

البته باید به خاطر داشته باشیم که نه گفتن حصاری دور ما و دیگران به وجود می‌آورد، اما هرگز نباید این حصار را به عنوان فاصله‌ای برای طرد شدن و یا تیره کردن روابط در نظر گرفت امید وارم نه گفتن برای افراد خجالتی بعد از این مقاله آسان تر شود.


در همین زمینه بیشتر بخوانید:

8 نفر دیدگاه شان را با ما در میان گذاشتید، نفر بعدی شما هستید :
  1. کاربر سوخت جت ین می‌گوید

    بدترین نوع نه گفتن به پدر مادرته که درخواستهای نابجا از آدم دارند.همیشه هر کاری هم که در توانت هست یا بلکه هم بیشتر، انجام میدی براشون اما همیشه این حس را به تو منتقل میکنند که تو به ما بدهکاری واسه فلان کارهایی که برات انجام دادیم .به جایی رسیدم که ارتباطم را باهاشون کمتر کردم فقط بخاطر بچهام هست که میرم خونشون.

    1. کاربر سوخت جت نی می‌گوید

      درک میکنم که این موضوع چقدر می‌تونه براتون ناراحت کننده باشه.بخش مهمی از تیرگی در ارتباطات بین اعضای خانواده برمیگرده به یک مشکل و ناراحتی خیلی کوچیکه در گذشته‌ که حل نشده باقی مونده و باعث میشه اعضای نزدیک به هم در خانواده از هم انتظارات زیادی داشته باشند و هر وقت با پاسخ نه از طرف یکی از اعضا رو به رو میشن به نوعی کارهایی که در قبال فرزند کردند رو یادآوری کنند.
      گفتن این جمله سخت و شاید عجیب باشه اما بهترین کار صحبت کردن و پرسیدن دلیل این کار است.زمانی رو تعیین کنید و با پدر و مادر بابت دلخوری که در دل دارید صحبت کنید و احساساتتون رو بروز بدین.این کار کمک میکنه که پدر و مادر نه گفتن شما رو درک کنن و دلخوری کمتری ایجاد بشه.در اکثر موارد یک گفت و گوی دوستانه میتونه خیلی از مشکلات رو برطرف کنه.
      امیدوارم همیشه شاد و پیروز باشید.

      1. کاربر سوخت جت ما می‌گوید

        ممکنه کمی بیشتر راهنمایی کنید؟ پدر بنده متاسفانه معمولا “نه” گفتن به اولیا رو اشتباه و حتی بی‌رحمانه میدونن که این خیلی احساس‌خوب داشتن نسبت بهشون رو سخت میکنه و آدم‌رو آزار میده، از طرفی خود من به شدت از بحث و جدل باهاش بیزار و فراری‌ام چون تقریبا هیچ‌وقت پایان خوبی نداره(به خصوص که ایشون سریع حالت تدافعی یا تهاجمی میگیرن) و میخوام یه‌طوری بهشون این‌ انتقاد رو بکنم که تاثیرخوبی بذاره. ممنون

  2. کاربر سوخت جت ین می‌گوید

    والا یه مشت خل و دیوونه همیشه هستن که باید بهشون نه گفت!
    نه محکم، نع حتی!

    1. کاربر سوخت جت نی می‌گوید

      هستن آدمایی که دیگران رو پل خودشون می‌دونن تا به هر چیزی که میخوان برسن و مدام درخواست های مختلفی دارن.فکر میکنم با اصلاح ارتباطاتمون میتونیم این پروژه نه گفتن رو به حداقل کاهش بدیم.

      1. کاربر سوخت جت badi می‌گوید

        من به تازگی تونستم تا حدودی روی خودم کار کنم تا بتونم به یه سری از افراد نه بگم اما هنوز بعد از نه گفتن کلی توی ذهنم با خودم کلنجار میرم..حتی بعدش به خودم میگم باید کمک میکردم نباید نه میگفتم با اونکه میدونم انجام دادن اون کار حسابی اذیتم میکنه

      2. کاربر سوخت جت نی می‌گوید

        نه گفتن همیشه در اوایل کار سختی خواهد بود ولی بعد از مدتی احساسات ناراحت کننده به خاطر نه گفتن از بین خواهد رفت.درسته که کمک کردن کار بسیار خوبی هست، اما باید به آرامش خودمون هم اهمیت بدهیم. چون در بعضی مواقع با گفتن یک بله دردسرهای زیادی رو برای خودمون ایجاد میکنیم و اینکه شما نه گفتن رو شروع کردین، میتونه تغییرات مثبت بزرگی رو در زندگیتون ایجاد کنه و آرامشتون هم بیشتر میشه.
        مطمئن باشین اون صدای ذهنی که به شما میگه «باید میگفتی آره» بعد از مدتی محو خواهد شد.
        با تشکر از نظر ارزشمند شما.

      3. کاربر سوخت جت ید می‌گوید

        کاش اینطور می‌شد؛ من هم با مشکل نه گفتن مواجه‌ام، اما بعضا جسارت به خرج میدم و نه میگم. ولی حس ناخوشایند نه گفتن تا سال‌ها ول‌کنم نیست و هروقت به یاد می‌افتم و یا اون فرد رو می‌بینم احساس بدی بهم دست میده! راه حلی هست؟

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**