شیوه صحیح کتاب خواندن – ۸ نکته که فقط کتاب خوان های حرفه ای میدانند
شمایی که اینجا به دنبال شیوه صحیح کتاب خواندن هستید احتمال دارید که به چند دلیل اینجا باشید:
- یک اینکه نمیدانید چرا نمیتوانید کتابهای بیشتری بخوانید
- دو اینکه میخواهید کتابهایی که میخوانید را به خاطر بسپارید
- سه اینکه احساس میکنید از کتابها به اندازهی کافی استفاده نمیکنید
هر کدام از این مشکلها را در مورد کتابخوانی داشته باشید اینجا به شما توضیح خواهم داد که چطور در چند مرحلهی ساده شیوه صحیح کتابخوانی را یاد گرفته و بتوانید بیشترین استفاده را از آنها ببرید.
فقط دقت کنید بیشتر نکاتی که اینجا مطرح میکنیم در مورد کتابهایی است که میخواهید چیزی از آنها یاد بگیرید وگرنه کتابهایی مثل رمانها و کتابهای شعر که بیشتر با هدف لذت مطالعه میکنید، قضیهشان متفاوت است.
» ابتدا خلاصهای از کتاب را بخوانید
این کار خیلی ساده اما خیلی مهم است. برای اینکار سعی کنید نگاهی به فهرست بیاندازید. خیلی سریع محتوای داخل کتاب را نگاهی بیاندازید. به هر فصل یک نگاه اجمالی داشته باشید. به نکات بولد شده دقت کنید. اگر آخر فصلها خلاصه دارد آنها را بخوانید.
با اینکار یک دید کلی از کتاب خواهید داشت. فصلهایی که به درد نمیخورد را راحت تشخیص میدهید. سرعتتان در طول خواندن کتاب بیشتر خواهد شد.
» لازم نیست همهی بخشهای کتاب را بخوانید
بسیاری فکر میکنند که وقتی کتابی را برمی دارند باید موبهموی آن را بخوانند. اما در مورد اکثر کتابها این لازم کار لازم نیست. نگاهی به فهرست بیاندازید. از فصلهایی شروع کنید که بیشتر احساس میکنید نیازشان دارید. از قسمتهایی که احساس میکنید دردی از شما دوا نمیکند دوری کنید. اگر با این کار احساس عذاب وجدان میکنید احتمالا باید سری به روانشناس بزنید!
» لازم نیست هر کتابی را تمام کنید!
از شما میپرسم اگر فیلمی را دانلود کرده باشید و تا قسمتی از فیلم را دیده باشید و آن وقت واقع از فیلم خوشتان نیامده باشد چکار میکنید؟ جوابی که بیشتر شما خواهید داد این است که خب فیلم را کنار میگذارم حوصلهاش را ندارم.
اما خیلیها برای کتابها اینطور نیستند و اگر کتابی را برداشتند و تصمیم به خواندنش گرفتند احساس میکنند که حتما باید کتاب را تا آخر بخوانند.
شما با اینکار در حال اتلاف وقت گرانبهایتان هستید و علاوه بر این وقتی بیشتر و بیشتر خودتان را مجبور به تمام کردن کتابهایی که کنید که علاقهای به آن ندارید کم کم به صورت کلی علاقهتان را به کتابها از دست میدهید.
برای شما دارد خیلی بیشتر از چیزی است که فکر میکنید.
» کتابهایی بخوانید که به شرایط حال حاضر زندگیتان ربط دارد
اگر یکی از مشکلات شما این است که خیلی با محتوای کتابها ارتباط برقرار نمیکنید و علاوه بر این بعد از مدتی حتی یک جمله هم از کتابی که کلی وقت برای آن گذاشتید را یادتان نمیماند به جای اینکه دنبال تکنیکهای افزایش حافظه و به یادآوری بیشتر باشید سعی کنید کتابهایی انتخاب کنید که در حال حاضر و با شرایط زندگی کنونیتان تطابق داشته باشد.
- اگر قرار است پدر یا مادر شوید کتابهایی تربیتی را خیلی بهتر میتوانید درک کنید
- اگر مشکل مالی دارید کتابهای راهنمای مسائل مالی خیلی بیشتر به دردتان خواهد خورد.
- اگر در ارتباطاتتان دچار مشکل هستید کتابهای سرمایهگذاری خیلی کمکی به شما نخواهد کرد.
وقتی کتابی که میخواهید بخوانید با شرایط حال حاضر زندگی شما یکی باشد اتفاقی که میافتد این است که ذهن شما بسیار کنجکاوتر خواهد شد، علاقهتان بیشتر خواهد شد، لذت بیشتری خواهید برد، قسمت بیشتری از کتاب را به یاد خواهید داشت و در نهایت استفاده بسیار بیشتری از کتابها خواهید کرد.
چطور مانند نابغهها بیشتر و بهتر کتاب بخوانیم؟ویدیوی آموزشی از مارک منسون
» طوری یادداشت برداری کنید که بعدا راحت بتوانید مرور کنید
اینجا میخواهم نکات کلیای را در مورد یادداشت برداری از کتابها به شما بگویم که احتمالا خیلی به شما کمک خواهد کرد:
- تا جایی که میتوانید کمتر یادداشت کنید. هر چه بیشتر یادداشت کنید احتمال استفاده از یادداشتهایتان کمتر خواهد شد و کمتر به یاد خواهید آورد.
- خلاصهبرداری از کتاب روی کامپیوترتان میتواند گزینهی خوبی باشد زیرا بعدا راحت میتوانید بین خلاصههایتان جستجو کنید و چیزی که میخواهید را سریعتر پیدا کنید.
- آخر هر فصل کتاب قبل از اینکه به فصل بعدی بروید سعی کنید آن فصل را در چند جمله اساسی برای خودتان خلاصه کنید
- آخر کتاب سعی کنید نکات و ایدههای اصلی آن را برای خودتان یادداشت کنید. اگر دیدید که به راحتی میتوانید این کار را انجام دهید پس احتمالا کتاب را به خوبی یاد گرفتهاید.
» چیزهایی که میخوانید را با دانستههای قبلیتان ارتباط دهید
یکی از اصول به خاطر سپاری مفاهیم این است که چیزی که یاد گرفتهاید را با چیزهای قبلیای که میدانستید ارتباط بدهید. به این صورت احتمال فراموشی ایدههایی که مطالعه کردهاید بسیار کمتر خواهد شد.
مثال: فرض کنید که شما در کتابی در مورد خجالت خواندهاید که ریشه خجالت نبود احساس عزت نفس است. با این کلام یادتان میآید که در کتاب دیگری خوانده بودید که نداشتن عزت نفس باعث خودکمبینی در انسانها شده و وقتی توانستید اینگونه خجالت و عزت نفس و خودکمبینی را به هم ربط دهید احتمال فراموش شدنش بسیار کمتر خواهد شد.
» آخر کتاب سعی کنید لپ کلام را به دوستتان توضیح دهید
برای اینکار لازم نیست دوستتان را در کنار خودتان داشته باشید. فرض کنید دوستی دارید که از شما پرسیده که این کتاب در مورد چی حرف میزد و نکات اصلیای که از آن یاد گرفتی چه چیزی بودند.
چرا اینکار مفید است؟ وقتی کتابی را تمام میکنید خیلی از اوقات توهمی از یادگیری دارید. یعنی فکر میکنید که مطالب را یاد گرفتهاید اما در واقع چیز خاصی نمیدانید. چند روز بعد وقتی میخواهید چیزهایی از کتاب را به خاطر بیاورید میدانید که هیچ چیزی یادتان نمیآید. دریغ از اینکه خبر نداشتید اصلا شما در همان مرحلهی اول به درستی محتوای کتاب را یاد نگرفته بودید.
وقتی سعی میکنید مفاهیم را از ذهنتان خارج کرده و آن را به زبان ساده آموزش دهید آن موقع میفهمید که آیا واقعا مطالب را یاد گرفتهاید یا فقط فکر میکنید که یاد گرفتهاید.
» کتابهای خوب را چندین بار بخوانید
فرض کنید که از فیلمی که مدتی پیش دیدهاید بسیار لذت بردهاید و حالا دوست دارید دوباره این فیلم را نگاه کنید. فیلم را که نگاه میاندازید با اینکه داستان اصلی را میدانید اما به طرز جالبی میبینید که نکات بسیار زیادی هست که شما توجهی به آن نکرده بودید. در مورد کتابها هم قضیه همین است.
وقتی کتاب خوبی را برای بار دوم و سوم میخوانید علاوه بر اینکه این مفاهیم خوب را دوباره تکرار و مرور میکنید به نکات خیلی جالبتری خواهید رسید. چیزهای جدیدی یاد خواهید گرفت. بعضی اوقات ممکن است نکاتی که از خواندن یک کتاب قدیمی به صورت جدید یاد میگیرید خیلی بیشتر از مفاهیمی باشد که از یک کتاب کاملا جدید یاد میگیرید.
درصورتی که این نوشته را دوست داشتید، سری هم به این مقاله بزنید!
چرا هرآنچه که راجعبه نحوه کتاب خواندن یادگرفتید اشتباه است (و بهترین روش چیست؟)
مثل همیشه جامع و کامل و عالی بود
بسیار عالی ومفید بود