این 11 درس بازی شطرنج کمکتان می‌کند که هیچ‌گاه در زندگی تسلیم نشوید

هشت سال بیشتر نداشتم که با مادرم به لوازم‌التحریرفروشی نزدیک خانه‌مان رفتیم و شطرنجی ساده خریدیم.

شب، پس از صرف شام و استراحت کوتاه، پدر شیوه بازی را به من آموخت و اندک‌اندک بازی کردیم تا شیوه بازی را کامل آموختم. در ابتدا شیوه حرکت دادن مهره‌ها را بلد بودم؛ ولی چیزی از سنجیدگی، احتیاط، دوراندیشی و طراحی استراتژی نمی‌دانستم.

۱۰ سالی طول کشید تا به یک شطرنج‌دوست تبدیل شدم و هنوز هم خودم را شطرنج‌باز قهار نمی‌دانم؛ ولی شطرنج را به عنوان آموزگاری ارزشمند و خردمند در زندگی خود پذیرفته‌ام و درس‌های بسیار مهمی از این بازی دوست‌داشتنی آموخته‌ام.

این بازی به‌راستی مرا در کام خود کشیده است و تقریباً روزی یکبار این بازی را با گوشی خود انجام می‌دهم و همواره می‌کوشم «درجه سخت بازی» را انتخاب کنم تا بتوانم بیشتر بیاموزم.

باور کنید هر بازی به من نکات ارزنده‌ای می‌آموزد. برخی از این نکات، تکراری هستند و برخی نکات هم تازگی دارند. جالب است بدانید نکات تکراری هم شیرینی خودشان را دارند؛ زیرا به من نشان می‌دهند که صرف دانستن یک نکته، کافی نیست؛ باید آن را با پوست، گوشت و استخوان، درک کرد و چشید.

شطرنج، بیش از هر چیز درس شکیبایی، حفظ انگیزه،
پشتکار و تسلیم نشدن به آدم یاد می‌دهد.

اگر هنگام بازی شطرنج، دقت و تأمل به خرج دهید و مقداری درنگ کنید، متوجه می‌شوید
که این بازی از شما می‌خواهد: «در بدترین شرایط هم جا نزنید و سر پا بمانید.»

نکاتی که از این بازی گران‌بها آموختم مرا بر آن داشت که پس از ۲۲ سال بازی کردن بی‌وقفه، مقاله‌ای بنویسم و ۱۱ مورد از مهم‌ترین درس‌هایی که از این بازی آموخته‌ام را با شما در میان بگذارم.

در صورتی که شما هم به این بازی علاقه‌مندید و دوست دارید از درس‌های ارزشمند آن آگاه شوید، خواندن این مقاله، مطالب خواندنی و مفیدی برای شما به همراه خواهد داشت.


 

اولین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس اول: شروع آگاهانه هر کار، نقش بسیار مهمی در تعیین سرنوشت آن کار دارد

یکی از پندآموزترین درس‌هایی که در طول ۲۲ سال بازی شطرنج آموخته‌ام این است که شروع کردن هر کار، اهمیت زیادی دارد و برای رسیدن به موفقیت‌های بزرگ، باید حرکت‌های نخستین را هوشمندانه انجام داد.

در بازی شطرنج این امکان وجود دارد که طرف مقابل را با سه حرکت، کیش‌مات (قدیمی‌ها می‌گفتند شَه‌مات) کرد.

این موضوع در ساختمان‌سازی هم اهمیت دارد. کیفیت زمین، قالب‌بندی فونداسیون و کیفیت بتن فونداسیون، اهمیت بسیاری دارد و حتا می‌توان گفت سلامت بنا تا حدی به آن وابسته است.

اگر در شروع بازی شطرنج، حرکات درست و هوشمندانه‌ای انجام دهید، در ادامه بازی هم می‌توانید با اطمینان و آرامش بیشتری، بازی کنید. این موضوع برای تشکیل روابط و راه‌اندازی کسب و کار هم اهمیت دارد.

اگر می‌خواهید رابطه‌یی پویا و باکیفیت رقم بزنید یا کسب و کاری پرنشاط و سرزنده راه اندازی کنید،
حتماً در نظر داشته باشید که گام‌های نخست را هوشمندانه و درست بردارید.

در ادامه چند نمونه از گام‌های نخستین هوشمندانه در زمینه کسب و کار و رابطه را بیان می‌کنیم:

  • حد و مرزهای خود را برای دیگران شرح دهید.
  • احساسات و انتظارات خود را صادقانه بیان کنید و برای شنیدن صحبت‌های طرف مقابل هم زمان بگذارید.
  • احترام متقابل را از همان ابتدا، زیربنای رابطه خود کنید.
  • با ابراز محبت و حمایت از یکدیگر، راه را برای محبت و شفقت بیشتر باز کنید.
  • امنیت به یکدیگر هدیه بدهید. امنیت و احترام، دو چسب مهم و اساسی برای رابطه هستند.
  • قبل از راه اندازی کسب و کار، تحقیقات بازار انجام دهید تا آگاهی خوبی از وضعیت بازار کسب کنید.
  • از همان ابتدا، وضعیت مالی پروژه را تعیین کنید و مشخص کنید که می‌خواهید منابع مالی مورد نیاز را از کجا و چگونه تأمین کنید.
  • تست محصول و خدمت را فراموش نکنید.
  • طرح کسب و کار جامع و درستی بنویسید و به آن پایبند بمانید.
  • هزینه‌های و درآمدهای خود را تعیین کنید و بگویید که چگونه می‌خواهید به بازاریابی و فروش محصولات و خدمات خود بپردازید.
  • مسئولیت هر کدام از افراد سازمان را به صورت شفاف مشخص کنید.

رعایت همین نکات ساده و ظاهراً پیش‌پاافتاده، به شما کمک می‌کند که روابط و کسب و کار خود را بر مبنای اصول و منطق پیش ببرید و در طول مسیر به مشکلات بنیادین و اساسی برنخورید.

 

دومین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس دوم: ادامه دادن و تسلیم نشدن، موهبت‌های بسیاری در اختیارتان قرار می‌دهد

اگر نگاهی تخصصی و ریاضیاتی به بازی شطرنج داشته باشیم، نتایج عجیب و غریبی از این بازی می‌‌گیریم. در ادامه چند مورد از این نتایج حیرت‌انگیز را بیان می‌کنیم:

  • وقتی مهره‌ها را می‌چینید و می‌خواهید بازی را آغاز کنید، تنها امکان ۲۰ حرکت دارید. ۹ حرکت متعلق به حرکت ۸ سرباز به اندازه یک خانه، ۹ حرکت مربوط به حرکت ۸ سرباز به اندازه ۲ خانه و ۴ حرکت برای حرکت دادن ۲ اسب است که مجموعاً ۲۰ حرکت می‌شود. در گام نخست امکان حرکت دادن شاه، وزیر، رُخ و فیل را ندارید.
  • پس از سومین حرکت، امکان انجام ۹ میلیون حرکت برای شما فراهم می‌شود.
  • پس از حرکت چهارم، امکان انجام ۲۸۸ میلیون حرکت برایتان فراهم می‌شود که حقیقتاً شگفت‌آور است.

این نتایج به ما نشان می‌دهد که حرکت کردن، ادامه دادن و تسلیم نشدن،
امتیازها و موهبت‌های بسیاری برای ما به ارمغان می‌آورد.

کافی است در زندگی هم این درس شطرنج را به خاطر داشته باشیم و بدانیم که با جلو رفتن و ادامه دادن، فرصت‌های بهتر و کارآمدتری پیش روی‌مان قرار می‌گیرد؛ فرصت‌هایی که غالباً راهگشا و امیدوارکننده هستند.

بعضی افراد پس از راه‌اندازی کسب و کار خود، انتظار دارند بیزینس‌شان خیلی سریع رشد و پیشرفت کند و به شکوفایی و درآمدزایی عالی برسد و زمانی که چنین اتفاقی نمی‌افتد ناامید می‌شوند و تصور می‌کنند که راهی که آغاز کرده‌اند، اشتباه بوده است.

کارآفرینان بسیاری به دلیل همین تصور اشتباه، کسب و کار خود را خیلی سریع تعطیل کرده و دوباره کارمندی در سازمانی را پیشه خود کرده‌اند.

حال آن‌که اگر تسلیم نمی‌شدند و به حرکت خود ادامه می‌دادند، دیری نمی‌گذشت که درآمدشان به سطحی بسیار بالاتر از درآمد کارمندی می‌رسید و سطحی متعالی‌تری از شکوفایی و رهبری را تجربه می‌کردند.

 

سومین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس سوم: تسلیم نشدن در دشواری‌ها می‌تواند نتایج سودبخشی به همراه داشته باشد

یکی دیگر از درس‌های ارزشمندی که در بازی شطرنج یاد گرفتم این بود که انسان در طول زندگانی خود، دشواری‌ها و تنگناهای بسیاری را تجربه می‌کند و ممکن است برخی از این دشواری‌ها، انسان را دچار استرس و اضطراب شدید و روح‌فرسا کند؛ ولی باید بدانیم که تسلیم نشدن و ادامه دادن تلاشمان در همین شرایط دشوار است که قدرت شخصیت ما را تعیین می‌کند.

گاهی مواقع چند حرکت اشتباه در شطرنج ما را در شرایطی قرار می‌دهد که پیروزی برایمان بسیار دشوار و تا حدودی محال می‌شود؛ ولی نباید تسلیم شویم.

لازم است با تمام قوا تلاش کنیم که حرکات بعدی خود را تا حد امکان درست و هوشمندانه انتخاب کنیم و امید خود را برای پیروزی از دست ندهیم.

در سال 1401 که شرایط دشواری برای کسب و کارها رقم خورد، بسیاری از مدیران و رهبران کسب و کارها که در صحنه رقابت، پیشتاز بودند و با قدرت جلو می‌رفتند، ناگهان به این نتیجه رسیدند که تعداد نیروهای خود را کاهش دهند و با انرژی کمتری جلو بروند.

در این بین، یک سری از کسب و کارها کوشیدند با تمام قوا به حرکت خود ادامه دهند و در نهایت موفق شدند از رهبران بازار هم سبقت بگیرند.

مشاهده این پدیده باعث شد درسی که شطرنج به من آموخته بود را در عرصه عمل هم ببینم و به یقین برسم که ..

ادامه دادن در شرایط دشوار،
نقش مهمی در موفقیت افراد و کسب و کارها دارد.

 

 

چهارمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس چهارم:‌ ممکن است رقیب اشتباه کند و همان اشتباه باعث پیروزی تو شود

اگر در بازی شطرنج، هنر ادامه دادن و تسلیم نشدن را داشته باشیم، می‌توانیم معجزه‌های بزرگی را مشاهده کنیم. گاهی مواقع ما بازی ساده و آرام خودمان را انجام می‌دهیم؛ ولی رقیب دچار اشتباه‌های راهبردی می‌شود و همان اشتباه‌ها که گاهی خیلی کوچکند، زمینه را برای شکست خوردن او فراهم می‌کند.

در صورتی که در صنعت خودتان، برندی معمولی دارید و از رهبران بازار، خیلی عقب هستید، اصلاً نگران و ناراحت نباشید و تمرکز خود را به صورت کامل روی کارتان بگذارید.

کافی است هیچ اشتباهی نکنید و نظم کاری خود را ادامه دهید. در چنین مواقعی احتمال دارد که رقبا اشتباه کنند و همین اشتباه، آن‌ها را از صحنه خارج کند.

بسیاری از کسب و کارهایی که امروز در جهان، نامدار و برند هستند، به دلیل هوشمندی خودشان و اشتباه رقبا به چنین جایگاه و وضعیتی رسیده‌اند.

تویوتا، هوندا، مایکروسافت، اپل و پپسی از جمله برندهایی هستند که به دلیل هوشمندی و اشتباه‌های رقبای خود توانسته‌اند سهم بیشتری از بازار را در اختیار بگیرند و حتا به رهبر صنعت خودشان تبدیل شوند.

 

پنجمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس پنجم: مغرور نشوید و همواره تمرکز خود را حفظ کنید تا به موفقیت برسید

بازی شطرنج، فقط یک سرگرمی برای برد و باخت نیست؛ تمرینی است برای کنترل هیجان و بالا بردن هوش هیجانی.

بسیاری از افراد در جامعه به دلیل پایین بودن هوش عاطفی و هیجانی‌شان، نمی‌توانند هیجان‌ها و احساسات خود را کنترل کنند و همین عامل باعث می‌شود که در زندگی و کسب و کار خود به مشکل بخورند و فرصت‌های نابی را در بخش‌های مختلف زندگی از دست بدهند.

اگر در بازی شطرنج از اشتباهات حریف هیجان‌زده شوید و احساسات خود را مدیریت نکنید، ممکن است مهره‌های خود را بی‌محابا و بدون دوراندیشی حرکت دهید و خیلی سریع بازی برده را به یک باخت تمام‌عیار تبدیل کنید.

اگر مدتی به صورت حرفه‌ای و با احتیاط شطرنج بازی کنید، می‌توانید به‌تدریج این درس را یاد بگیرید که تا زمان رسیدن به شادی و موفقیت کامل، دست از تلاش و تمرکز برندارید تا بتوانید پیروزی خود را قطعی کنید.

تاکنون این سخن استادان حوزه رشد فردی را شنیده‌اید که می‌گویند:

«بگذارید موفقیت، خودش سخن بگوید؟ شما چیزی از اهداف، برنامه‌ها و آرزوهای خود به دیگران نگویید. زمانی که به هدف و آرزوی خود رسیدید، دیگران خودشان متوجه خواهند شد.»

این سخن دقیقاً به این دلیل است که وقتی قبل از رسیدن به هدفتان، در مورد آن صحبت می‌کنید، ناخودآگاه حس می‌کنید که به آن دست‌آورد رسیده‌اید و این‌گونه شور و اشتیاق شما برای سخت‌کوشی از بین می‌رود.

غرور، یکی دیگر از اشتباهاتی است که پیامدهای آن را در بازی شطرنج به‌خوبی می‌توانیم ببینیم.

وقتی مغرور می‌شویم، گویی پرده‌ای در برابر دیدگان عقلمان کشیده می‌شود
و دیگر نمی‌توانیم بازی را آن‌طور که باید و شاید مدیریت و رهبری کنیم

و به شکلی که اصلاً نمی‌فهمیم، شه‌مات می‎شویم…

 

 

این موضوع در زندگی شخصی و حرفه‌ای افراد هم صادق است.

گاهی مواقع انسان‌ها از باده قدرت و دارایی مست می‌شوند و واقعاً نمی‌فهمند که دارند در چه مسیری حرکت می‌کنند.

همین کج‌فهمی و ندیدن درست رویدادهای پیرامون باعث می‌شود مهار زندگی از دست افراد خارج شود، دچار اشتباهات عجیب و غریب شوند و شیرینی زندگی به تلخی ناگواری تبدیل کنند.

ششمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس ششم: آرامش، ارزشمندترین دارایی ماست و باید با جان و دل از آن مراقبت کنیم

وقتی صحبت از دارایی و ثروت به میان می‌آید، بسیاری از افراد صرفاً شغل خوب، خانه، ماشین، دفتر کار و سایر دارایی‌های مادی را ثروت قلمداد می‌کنند و اهمیت چندانی به ثروت‌های مهم و شگفتی مثل سلامتی و آرامش نمی‌دهند.

این در حالی است که انسان بدون ثروت‌هایی مثل سلامتی و آرامش، به‌سختی می‌تواند به دست‌آوردهای مادی برسد و حتا ممکن است هیچ‌گاه نتواند دارایی‌های مادی را از آن خود کند.

یکی از درس‌هایی که بازی شطرنج به ما می‌آموزد این است که باید آرامش خود را در هنگام پیروزی و شکست حفظ کنیم تا بتوانید دست‌آوردهای ارزنده‌ای برای خودمان رقم بزنیم.

به عنوان مثال زمانی که هنگام بازی، یک یا چند مهره ارزشمند خود را از دست می‌دهیم، باید خیلی مراقب باشیم که خشمگین نشویم و آرامش خود را با تمام وجود حفظ کنیم تا بتوانیم از فرصت‌هایی که در اختیارمان قرار می‌گیرد، هوشمندانه و آگاهانه بهره‌برداری کنیم.

گاهی مواقع در زندگی خود مرتکب اشتباهی می‌شویم
و به دلیل همان اشتباه، شغل، همسر یا رابطه ارزشمند و گران‌بهای خود را از دست می‌دهیم.

اگر در چنین وضعیتی خشمگین شویم و آرامش خود را حفظ نکنیم، ممکن است باز هم اشتباه‌های بیشتری مرتکب شویم و اوضاع زندگی را برای خودمان دشوارتر کنیم.

این در حالی است که اگر آرامش خود را حفظ کنیم، می‌توانیم بنشینیم به اشتباه‌های خودمان فکر کنیم، درس‌های لازم را از اشتباه خود بیاموزیم و سپس در صورت امکان برای جبران خطا و برگرداندن رابطه یا شغل بکوشیم.

روزی با یکی از دوستانم شطرنج بازی می‌کردم. از قضا آن روز، مهره‌هایم را بسیار خوب چیده بودم و حریف، از چندین جهت تحت فشار بود.

ناگهان در حرکتی نسنجیده، وزیرم را از دست دادم و این کار، مرا بسیار خشمگین کرد. همین خشم باعث شد سایر حرکات خودم را هم اشتباه انجام دهم و در نهایت، شکست بخورم.

بعد از اتمام بازی، به اشتباه خودم فکر کردم و متوجه شدم خشم و حفظ نکردن آرامش، عامل اصلی شکست من در آن بازی بوده است.

 

هفتمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس هفتم: انسانی که خواهان موفقیت است، باید دوراندیشی را خوب یاد بگیرد

یکی از آموزه‌ها و نکات ارزشمندی که از طریق بازی شطرنج یاد می‌گیریم، دوراندیشی است.

کسی که می‌خواهد شطرنج را به صورت حرفه‌ای بازی کند، باید یاد بگیرد که برای هر حرکت و اقدام خودش، تفکر و دوراندیشی کند و اقدامات احتمالی حریف را هم در نظر بگیرد تا بتواند بهترین انتخاب‌ها را رقم بزند.

این بازی به ما یاد می‌دهد که موفقیت، مستلزم پیش‌بینی و سازگاری است.

پیش‌بینی به این معناست که هر کدام از اقدامات خود را با در نظر گرفتن چند اقدام بعدی خودمان و حریف انجام دهیم و سازگاری به این معناست که به استقبال تغییرات برویم و پیش از اینکه اتفاقی برایمان بیفتد و تمام نقشه‌هایمان را نقش بر آب کند، خودمان این تغییرات خاص را رقم بزنیم و حریف را مجبور به حرکت بر اساس برنامه خودمان کنیم.

همواره در عرصه کسب و کار و حتا در میدان‌های نبرد امروزی و قدیمی، مدیران بیزینس و فرماندهان جنگ در پی این بودند که ابتکار عمل را از رقبا بگیرند و رقبا را وادار کنند که طبق برنامه آن‌ها عمل کنند.

برای در دست گرفتن ابتکار عمل از رقبا،
لازم است انسان، دوراندیشی را به‌خوبی در وجود خودش نهادینه کند.

یکی از مهم‌ترین مزایای دوراندیشی در زندگی شخصی و شغلی این است که می‌توانیم رفتار هوشمندانه و دقیقی از خودمان به نمایش بگذاریم.

فرض کنید در شرکتی کار می‌کنید و مدیر شرکت قرار است جلسه‌ای برگزار کند. شما می‌دانید که مدیر شرکت، با آب معدنی از مهمانان خود در جلسات پذیرایی می‌کند. شما می‌روید تا موجودی آب معدنی شرکت را چک کنید و متوجه می‌شوید که آب معدنی در یخچال شرکت نیست و مسئول خرید آب معدنی هم آبدارچی شرکت است که در روز جلسه مرخصی است.

در این هنگام شما دوراندیشی و هوشمندی به خرج می‌دهید و چند آب معدنی خریداری می‌کنید، جلسه به روال عادی خودش برگزار می‌شود، مدیر شرکت راضی است و شرکت احتمالاً با همین کار ساده، چند گام هرچند کوچک به اهدافش نزدیک‌تر می‌شود.

هشتمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس هشتم: اولویت‌بندی و ارزش‌گذاری، یکی از کارهایی است که از شطرنج می‌آموزیم

در گذشته وقتی با پدرم یا دوستان هم‌کلاسی، شطرنج بازی می‌کردیم، بازی را خیلی دقیق و هوشمندانه آغاز می‌کردم و دلم می‌خواست از تمام مهره‌هایم با جان و دل محافظت کنم. وقتی یکی از مهره‌ها از صفحه شطرنج حذف می‌شد، دلم پر از اندوه و حسرت می‌شدم و آهی عمیق از نهادم برمی‌خاست.

بزرگ‌تر که شدم، وارد میدان مطالعه تخصصی شطرنج شدم و کوشیدم این بازی محبوب را خیلی دقیق‌تر و عمیق‌تر یاد بگیرم.

پس از مطالعه چند کتاب تخصصی در این زمینه دانستم که شطرنج‌بازان قهار و حرفه‌ای، کسانی هستند که اولویت‌بندی و ارزش‌گذاری مهره‌ها را یاد گرفته‌اند و می‌توانند برای پیاده‌سازی استراتژی و نقشه‌ای که در ذهن دارند، مهره‌های مهمی مثل وزیر را هم به‌راحتی قربانی کنند.

در واقع بازی شطرنج به‌خوبی به ما نشان می‌دهد که در زندگی خودمان نیز باید مراقب اولویت‌بندی‌ها و ارزش‌گذاری‌هایمان باشیم.

اگر اولویت‌بندی نداشته باشیم، ناچاریم به همه چیز، به یک اندازه ارزش و اهمیت بدهیم و
با این کار ممکن است برخی از ارزشمندترین دارایی‌های خود مثل خانواده یا سلامتی را از دست بدهیم.

کسانی که می‌خواهیم در زندگی به موفقیت برسند، باید زمان بگذارند و در مورد اولویت‌های اصلی خود در زندگی فکر کنند.

مثلاً می‌توان خانواده و سلامتی را اولویت اصلی قلمداد کرد و سایر مسائل را در سایه این اولویت‌ها قرار داد. پس از این کار باید تمام کارهای خود را با تمرکز بر تکریم خانواده و حفظ و بهبود سلامتی انجام دهیم.

افرادی که در زندگی خود اولویت‌بندی نمی‌کنند
همه چیز برای آن‌ها مهم یا بی‌اهمیت شود.

وقتی چنین اتفاقی در زندگی افتاد، فرد دچار روان‌گسیختگی می‌شود و در مواقع دشوار و زمانی که کارها به هم می‌پیچد، نمی‌داند که کدام مسئله را در اولویت قرار دهد. دوستی را می‌شناختم که به دلیل همین نداشتن اولویت‌بندی در عرض یک ماه، هم همسرش را از دست داد و هم مجبور شد از شغلش استعفا دهد.

 

نهمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس نهم: شطرنج، اندیشیدن درست و فرو نرفتن در منجلاب افکار را یادمان می‌دهد.

اندیشیدن، واقعاً کار ساده و پیش‌پاافتاده‌ای نیست.

اگر شیوه درست اندیشیدن را به خودمان نیاموخته باشیم، ممکن است در دام افسردگی و نشخوار فکری گرفتار شویم و واقعاً کار دست خودمان بدهیم. اندیشیدن باید هدفمند، متمرکز و هوشمندانه باشد و با هدف دستیابی به نتیجه‌ای درست انجام شود.

افرادی که درست اندیشیدن را بلد نیستند، ممکن است حین تفکر در مورد یک مسئله، حواسشان کاملاً پرت و روی موضوع دیگری متمرکز شود.

این افراد، گاهی مواقع ذهنشان در منجلاب افکار منفی و احساسات آزاردهنده گرفتار می‌شود و واقعاً خودشان را معتاد افکار بیهوده و پوچ می‌کنند.

یکی از درس‌های ارزشمند و مهمی که از بازی شطرنج یاد می‌گیریم این است که درست فکر کنیم، اندیشه‌ای متمرکز و هدفمند داشته باشیم و فقط با هدف رسیدن به نتیجه‌ای درست خودمان را غرق افکار کنیم تا در منجلاب افکار منفی فرو نرویم.

درست است که هنگام بازی شطرنج، محدودیت زمانی در نظر نمی‌گیریم؛ ولی قاعدتاً افراد باید پس از مدتی فکر اقدام کنند. حال تصور کنید که شخصی بخواهد حین تفکر برای حرکت بعدی، غرق افکار بیهوده و پوچ بشود. اصلاً بازی را به یکباره از دست خواهد داد و حتا ممکن است حریف از بازی کردن منصرف شود.

یک شطرنج‌باز حرفه‌ای پس از مدتی بازی یاد می‌گیرد که صرفاً در مورد حرکت خود بیندیشد و بیهوده غرق افکار منفی و پوچ نشود. شاید بتوان شطرنج را کلاس درست اندیشیدن نامید.

 

دهمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس دهم: شطرنج یادمان می‌دهد که در کمترین زمان، تصمیم‌های درست بگیریم

آیا رمان بینوایان اثر ویکتور هوگو را خوانده‌اید؟

در این رمان، قطعه‌ای وجود دارد که همواره برای من پر از درس و الهام بوده است. در ادامه این لحظه پراحساس و ناب را ترسیم می‌کنم:

ژان والژان، شبانه به خانه کشیش، دستبرد می‌زند و شمعدان‌های نقره را از خانه آقا بلند می‌کند. موقع گریختن، پاسبان‌های شب، به ژان والژان مشکوک می‌شوند، دستگیرش می‌کنند و می‌آورندش پیش کشیش خوش‌قلب. کشیش، بی‌درنگ، می‌گوید مشکلی نیست و پاسبانان را رد می‌کند که بروند پی کارشان‌. سپس، مقداری خرت و پرت دیگر به ژان والژان می‌دهد و به‌ش می‌گوید: «دوست من؛ من روح شما را از بدی و شر خریدم و به خیر و نیکی تقدیم کردم.»

همین تصمیم ناگهانی و درست کشیش، زندگی ژان والژان را تکان می‌دهد و او را به یکی گرامی‌ترین جان‌های روزگارش تبدیل می‌کند.

این بخش زیبا و خواندنی برای من یک درس اساسی و به‌یادماندنی دارد:

«باید مهارت تصمیم‌گیری سریع و درست را در خودمان تقویت کنیم.»

یکی از روش‌های یادگیری این مهارت، تعامل با ادبیات ایران و جهان است. روش دیگری که می‌تواند تصمیم‌گیری درست و سریع را به ما یاد بدهد، بازی کردن شطرنج به صورت دقیق، عمیق و حرفه‌ای است.

در بازی شطرنج ما باید هوشمندانه فکر کنیم و در کمترین زمان، تصمیمی درست و قاطعانه بگیریم. توانایی تفکر سریع و تصمیم درست، در بسیاری از بخش‌های زندگی شخصی و کاری به کمک ما می‌آید و باعث می‌شود در مواقع سختی و دشواری، امید خود را حفظ کنیم و تسلیم نشویم.

 

یازدهمین درس بازی شطرنج برای من

♟️♚ درس یازدهم: برای پیروزی باید نقشه جایگزین داشت؛ گاهی نقشه اول جواب نمی‌دهد

یکی از درس‌های مهمی که بازی شطرنج به ما یاد می‌دهد، لزوم داشتن نقشه جایگزین برای موفقیت در عرصه شغلی است.

فرض کنید کارمند اداره‌ای هستید و ایده‌ای برای راه‌اندازی کسب و کار در سر دارید. روی تصمیم می‌گیرید این ایده را اجرایی کنید. بعد از مدتی کار و تلاش به درآمد می‌رسید و می‌فهمید که می‌توانید از کارمندی خود استعفا دهید و تمام تمرکزتان را روی بیزینس شخصی‌تان بگذارید.

فرض کنید پس از مدتی کسب و کارتان به مشکلی می‌خورد و مشتریان خود را از دست می‌دهید. آیا برای چنین حالتی از قبل فکر کرده‌اید؟ آیا برنامه‌ای برای چنین مواقعی دارید؟ برای چنین مواقعی، بد نیست قبل از استعفا از کار کارمندی، فکر کنیم و طرح جایگزینی برای شرایط دشوار تدارک ببینیم.

اگر شطرنج را به صورت دقیق و حرفه‌ای بازی کنیم، به‌تدریج یاد می‌گیریم که بسیاری از مواقع با یک نقشه خاص نمی‌توانیم به پیروزی برسیم و لازم است نقشه جایگزین و حتا نقشه سومی داشته باشیم تا اگر حریف، نقشه اولمان را خنثا کرد، بتوانیم از طریق نقشه دوم، وارد عمل شویم و او را شکست دهیم.

بسیاری از مواقع شرکت‌ها، نقشه و طرح جایگزین برای شرایط دشوار ندارند و نمی‌دانند که اگر به روزگار سختی برخوردند، واقعاً باید چه تصمیمی بگیرند. چنین شرکت‌هایی ممکن است با به وجود آمدن دشواری‌ها، خیلی راحت جا بزنند و تصمیم بگیرند از بازار، خارج شوند؛ فقط به این دلیل که برنامه جایگزینی نداشته‌اند.

این در حالی است که اگر برنامه جایگزین داشته باشند، می‌توانند بهترین تصمیم را بگیرند، بهترین برنامه را اجرا کنند و شرایط دشوار را به اهرمی برای رقم زدن آینده بهتر تبدیل کنند.



آمیزه شطرنج و شاهکارهای کهن پارسی؛ راهی برای افزودن چاشنی شور و انگیزه به زندگی

در این مقاله کوشیدیم ۱۱ مورد از مهم‌ترین و در عین حال ساده‌ترین درس‌های بازی شطرنج برای افزایش انگیزه، شور و قدرت در زندگی را در کنار هم مرور کنیم و یاد بگیریم.

این درس‌ها به‌خوبی نشان می‌دهد که بازی شطرنج، پر از نکات ارزشمند و آموزنده است که با اندیشیدن دقیق در مورد آن‌ها می‌توانیم زندگی خود را دگرگون کنیم و با نگرشی درست و هوشمندانه به سختی‌ها و رنج‌های زندگی خود بنگریم. امیدواریم نکات و مطالبی که در این مقاله بیان شد، به شما کمک کند که در زندگی خود، قدرت، شور و انگیزه بیشتری داشته باشید و پرتوان‌تر از قبل برای غلبه بر مسائل و چالش‌های خود تلاش و کوشش کنید.

یکی دیگر از راهکارهای افزایش نشاط و انگیزه در زندگی، مطالعه شاهکارهای کهن پارسی و آثار بزرگانی مثل سعدی، مولانا، نظامی، خیام و حافظ است. این شاهکارها را بزرگانی نوشته‌اند که خودشان سرشار از شادی و عشق به زندگی بوده‌اند و به همین دلیل است که خواندن آثارشان می‌تواند شادی و انرژی را در زندگی انسان، ساری و جاری کند.

ما در سایت سوخت جت کوشیده‌ایم، کلکسیونی از درس‌های مهم و اساسی را از شاهکارهای کهن پارسی گلچین کنیم و در اختیار شما قرار دهیم. در ادامه چند مورد از این مقالات را قرار داده‌ایم تا در صورت تمایل بتوانید مطالعه کنید و از گنج‌های نهفته در این آثار در زندگی خود بهره ببرید:

آمیختن این شاهکارهای کهن پارسی با عمیق بازی کردن شطرنج به شما این کمک را می‌کند که شادی و طراوت ناب و حیرت‌انگیزی را چاشنی روزمرگی خود کنید و بیش از قبل از زندگی و عمر خود لذت ببرید.

علاوه بر درس‌ها و نکاتی که در این مقاله در مورد شطرنج بیان کردیم، شما چه درس‌ها و نکات دیگری از این بازی جذاب آموخته‌اید؟ لطفاً نظرها، پیشنهادها و آموخته‌های خود از این بازی دوست‌داشتنی را در بخش دیدگاه‌ها (زیر همین مقاله) با ما و سایر همراهان سوخت جت به اشتراک بگذارید.

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**