آموزش کارآفرینی به بچه ها (با این دستورالعمل فرزند شما یکی از رهبران آینده خواهد بود)

همه چیزی که بچه‌هایتان برای کارآفرین شدن نیاز دارند

کشور ما ایران امروزه با مشکلات جدی در زمینه کسب و کار دست و پنجه نرم می‌کند. آموزش کارآفرینی به بچه ها می‌تواند آینده‌ای بهتر را برای کشورمان تضمین کند. اگر خوب شرایط را بررسی کنیم خواهیم دید که تمام این مشکلات به خاطر تحریم‌ها نیست. اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم باید قبول کنیم که بخش عظیمی از مشکلات اقتصادی ما به خاطر نبود فرهنگ کار صحیح و آموزش مناسب در بین مردم و خانواده‌ها است.

برای مثال ژاپن و یونان هردو کشورهایی هستند که مشکل تحریمی ندارند اما چرا ژاپن یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای جهان است اما یونان مشکلات اقتصادی بزرگی دارد؟ اگر از یک اروپایی بپرسید جواب واقعی و ساده‌ای را به شما می‌گوید. یونانی‌ها در کل اروپا به افراد تنبل و بی‌تلاش معروف هستند. پس می‌بینید که مشکلات اقتصادی می‌تواند دلایل اصلی دیگری داشته باشد.

ما هم در ایران فرهنگ صحیح تلاش و کار کردن به اندازه کافی را نداریم. بخش مهم آن به گردن سیستم آموزشی است که ما را به صورت تئوری پرورش می‌دهد. اما حالا که وضعیت این‌گونه هست ما خودمان می‌توانیم در خانه کودک خود را از بچگی با فرهنگ صحیح کار کردن و کارآفرینی آشنا کنیم تا لااقل او دچار مشکلات جوانان امروزی نباشد.

ما در جهانی زندگی می‌کنیم که روحیه کارآفرینی به عنوان یک اصل پذیرفته شده است. هر روز می‌شنویم که یک استارتاپ یا کار جدید توسط نزدیکان ما راه‌اندازی شده است. پس نباید وقت را از دست دهیم. اگر شما شاغل هستید و یا خانه‌دار می‌توانید به همراه فرزندتان یک کسب و کار مناسب را به صورت مشترک راه‌اندازی کنید، این کار هم به خودتان کمک می‌کند، هم به فرزندتان تا با فرهنگ اشتغال‌زایی و کار کردن بیشتر آشنا شود.

در ادامه چند نمونه از چنین کارهایی را به شما معرفی خواهیم کرد.

» آموزش، یعنی همه چیز

اگر بچه‌های شما کمی بزرگ‌تر هستند می‌تواند کارهای جدی‌تری به آن‌ها بدهید. ببینید که او درجه زمینه‌ای تخصص بهتری دارد. مثلاً درس ریاضی‌اش خوب است و می‌تواند به بچه‌های مقطع ابتدایی کمک کند. بگذارید کار را خودش انتخاب کند. اما شما باید به او حس و اهمیت آموزش دادن را یاد بدهید.

باید بفهمد که او اکنون یک معلم است و مسئولیت پذیر باید باشد. این کار ذهن فرزند شما را تقویت می‌کند. حس کار کردن و بزرگ شدن به او دست خواهد داد و اعتماد به نفسش تا حد بسیار زیادی تقویت خواهد شد. احساس مهم بودن می‌کند و یاد میگیرد که کم کم کارهای مهم‌تری انجام دهد.

 

» تقویت حس مشارکت

یادگیری شیوه کسب و کار فقط مربوط به پول درآوردن نیست. بچه شما باید یاد بگیرید که چطور با افراد مختلف جامعه ارتباط برقرار کند. چطور به دیگران کمک کند و چطور نقش فعالی ایفا کند. پس آخر هفته‌های او را با یک کار مهم پر کنید.

می‌توانید فرزندانی که مثلاً 12 سال به بالا دارند را به خانه سالمندان ببرید و بخواهید یک روز آنجا کار کنند. یا اینکه کاری برای پدربزرگ و مادربزرگ خودشان انجام دهند. یا حتی می‌توانند از به پرورشگاه بروند و با بچه‌های دیگر بازی کنند و به آن‌ها در کارهای مختلف کمک کنند. هدف، بودن در محیط‌های جدی جامعه در کنار دیگر افراد و انجام یک کار مهم

 

» به جای مدیریت فرزندتان، مدیریت را به خودش یاد دهید

مدیران آینده جامعه ما از بین همین کودکان انتخاب خواهند شد. از رئیس جمهور و شهردار گرفته تا مسئول یک اداره یا یک رستوران. به هر حال باید هرجایی که در آینده قرار می‌گیرند بتوانند مسئولیت خودشان را به درستی انجام دهند. پس سعی کنید آنها را مدیر کنید.

مثلاً یک هفته در ماه مدیریت خانه را به آن‌ها بدهید. به عنوان شهردار تصمیم بگیرند که چه طور خانه را همه با هم تمیز کنند، کجا گردش بروید، چطور دیدن تلویزیون را مدیریت کنید و کارهایی از این دست. سعی کنید در طول مدت شهرداری آن‌ها به حرفشان گوش دهید و به عنوان یک معاون خوب در کنارش باشید و توصیه‌های مفیدی به او انجام دهید.

بگذارید فرزندتان از همان اول به اشتباه کردن عادت کند
و خودش اشتباهات را بفهمد.

 

» فروشندگی، مهارت شماره یک هر فرد موفقی است

قبلا در این مقاله توضیح دادم که چرا فروش مهارت شماره یک هر فرد موفقی است اما اگر پای صحبت پدرانمان بنشینیم بیشتر آن‌ها خواهند گفت که کل دوران کودکی‌شان را در حال کار در بازار یا فروشندگان محله بودند. خانواده آن‌ها نیازی به درآمد بچه‌ها نداشتند اما می‌خواستند اصطلاحاً آن‌ها را مرد بار بیاورند.

امروزه در آمریکا بیشتر بچه‌ها باید در دوران کودکی هم کار کنند. یک اصطلاح جالب در آمریکا هست که میگویند:

در هر خانواده یک نفر وجود دارد که حداقل 1 سال در مک دونالد کارکرده باشد.

بچه‌ها باید در رستوران‌ها، فروشگاه‌ها، سینما و …. کار کنند. آن‌ها این‌گونه یادمیگیرند که دنیای واقعی کسب و کار چطور است. چگونه باید با مشتری برخورد کنند و چطور باید مسئولیتشان را به خوبی انجام دهند.

دوره فروشندگی بی‌نظیرترین کاری است که بچه‌ها می‌توانند انجام دهند اما متأسفانه امروزه خانواده‌های ایرانی این کار را زشت می‌دانند. در حالی که در اروپا و آمریکا بچه‌ها باید خودشان کار کنند.

» نوشتن کتاب مخصوص کودکان

در ایران تنها قشری که هنوز به کتاب علاقه نشان می‌دهند کودکان هستند. شاید هنوز نتوانند بخوانند و بنویسند اما همین که کتاب را رنگ می‌کنند، دوستش دارند و عکس‌هایش را نگاه می‌کنند باید یک نقطه مثبت باشد. شما احتمالاً دائماً برای کودکتان کتاب می‌خوانید و او از داستان‌هایش لذت می‌برد. اما چقدر جالب می‌شود که به او پیشنهاد دهید که دو نفری باهم یک کتاب بنویسید. بله. کتابی بر اساس زندگی کودک شما یا داستانی که او به آن علاقه دارد.

پس دست به کار شوید یک پروژه دو نفرِ را طراحی کنید. بخشی از کار را به کودکتان بسپارید، با هم مشورت کنید، جستجو کنید و تحقیق کنید. از نقاشی‌های او برای داخل کتاب استفاده کنید. شاید نیاز شود با کسانی مصاحبه کنید. این کار را به کودکتان بسپارید. حتی بگذارید موضوع را او انتخاب کند. شما می‌توانید درباره حیوانات، شهربازی، پلیس شدن یا هر چیز دیگری بنویسید.

موضوع مهم نیست. مهم این است که این پروژه در خانه شما توسط فرزندتان اجرا شود و او کار گروهی و انجام کامل یک کار را یاد بگیرید.

 

» راه‌اندازی یک کار

از بچه خود بخواهید که در هر تابستان باید یک کار را ایجاد کند. کاری که برای خودش باشد، مدیریتش کند و پول درآورد. برای مثال می‌توانید از کارواش شروع کنید. کودک شما به همراه دیگر بچه‌های آپارتمان یا محله‌تان می‌تواند از شستش ماشین‌های همسایه‌ها شروع کند.

اجازه دهید کارش را انجام دهد. به او یاد دهید که چطور کارش را تبلیغ کند، چطور نرخ‌گذاری کند و چطور پول را بین دیگر اعضای گروهشان تقسیم کند. یکی از استادان رشته MBA دانشگاه شریف، دانشجوها را مجبور کرده بود که در تیم‌های 2 و 3 نفرِ تقسیم شوند و در پارک‌های تهران آش عدسی بفروشند.

این ایده که در ابتدا تعجب برانگیز و خجالت‌آور بود بعد از اجرا آنقدر مورد استقبال دانشجوها قرار گرفته بود که دوست نداشتن کار را رها کنند. استاد دانشگاه می‌گفت:

اگر شما نتوانید یک عدسی بفروشید چطور می‌توانید
مدیر یک شرکت بزرگ شوید و محصول یا خدماتتان را بفروشید؟

پس از همان دوران کودکی به بچه خود یاد دهید که باید بتواند کارآفرینی کند تا راه‌اندازی کسب و کار برایش به یک امر عادی تبدیل شود.

» نگران نباشید

متأسفانه پدر و مادرها در ایران بیش از حد به بچه‌ها اهمیت می‌دهند. نمونه بزرگ کردن آن‌ها را در هیچ جای جهان نمی‌بینیم. این کار شاید از روی عشق و علاقه باشد اما در نهایت یک جوان 30 ساله تحویل جامعه خواهد شد که هنوز به خانواده وابسته است و نمی‌تواند کار کند. در حالی که شما در آمریکا قبل 18 ساله باید خانه را ترک کنید. آیا یک جوان 18 ساله در ایران چنین توانایی را دارد؟

پس اجازه دهید فرزندتان این کارها را آغاز کند، در چنین مسیری است که مهارت‌های فوق‌العاده‌ای را برای زندگی و کارآفرینی یاد خواهد گرفت. اینجاست که یاد میگیرد چطور موفق شود، چطور با شکست کنار بیایید، چطور برنامه‌ریزی کند و چطور مدیریت مالی داشته باشد. از همان کودکی و بعد از 5-6 سالگی بهتر است که فرزندان خود را برای تبدیل شدن به یک کارآفرین مفید در جامعه آماده کنیم.


در همین زمینه بخوانید:

3 نفر دیدگاه شان را با ما در میان گذاشتید، نفر بعدی شما هستید :
  1. کاربر سوخت جت نی می‌گوید

    مرسی ـ مطلبوخوبی اشاره کردید که بگذاریم فرزندتان از همان اول به اشتباه کردن عادت کند و خودش اشتباهات را بفهمد..

    1. کاربر سوخت جت جت می‌گوید

      ممنون از حسن توجه تون

  2. کاربر سوخت جت دا می‌گوید

    خیییییییییییییلی خوب بود آفرین.من دختر سه ساله دارم اما حتما این مقاله رو سیو میکنم و بهش یاد میدم . ممنون از شما

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**