این سه سوال را قبل از هر شغلی از خود بپرسید تا هرگز طعم شکست را نچشید
معمولاً رسم بر این است که قبل از آنکه میخواهیم یک کار را آغاز کنیم باید از جوانح مختلف وضعیت آن را برسی کنیم. ببینیم که این کار مناسب جامعه هست، درجای که کار را اجرا میکنیم نیازش وجود دارد یا نه. چقدر بازار برای کار ما مناسب است و چه میزان درصد موفقیت در آن وجود دارد.
جنبههای برسی یک کار بسیار زیاد هستند اما چیزی که ما ایرانیان کمتر به آن دقت میکنیم این است که قبل از شروع کار باید خودمان را نیز برسی کنیم. یعنی رابطه بین خودمان و آن کار.
حتماً در اطراف خود دیدهاید که مثلاً کسی یک کسب و کار را شروع میکند و شکست میخورد اما شخص دیگر در همان کار موفق میشود. علت چیست؟ علت آن به وضعیت بین خودمان و آن شغل باز میگردد. چیزی در ما وجود دارد.
در واقع موفقیت یک امر نسبی است و درصد بالایی از آن به خودتان بستگی دارد.
این سه سوال را قبل از شغل موردنظرتان از خود بپرسید
تا موفقیت برایتان حتمی شود
ما امروز در سوخت جت میخواهیم برسی کنیم که یک شخص قبل از شروع پروژه خود باید چه سؤالاتی را از خودش بپرسد تا بتواند با پاسخ به آنها شرایط خودش را برسی کند و در نهایت نتیجه بگیرد که آیا میتواند در آن موفق باشد یا خیر.
سؤال اول | چه چیزی باعث موفقیت من میشود
روشهای موفقیت و راههای رسیدن به آن در افراد مختلف متفاوت است، شاید فرمولهای کلی وجود داشته باشد اما شما باید آنها را بر اساس روحیات، موقعیت و وضعیت خود شخصی سازی کنید.
ببینید موفقیت برای شما از چه مسیری میگذرد. حتی در شغلهای بسیار آسان هم نمیتوانید از الگوی دیگران استفاده کنید. الگوی موفقیت خودتان را باید تعریف کنید اما چگونه؟
اولاً مشخص کنید که تعریف شما از موفقیت چیست؟ موفقیت میتواند به چند بخش تبدیل شود. مثلاً اگر قصد دارید یک شرکت راه بی اندازید موفقیت در سال اول برای شما این است که ورشکست نشوید، در سال دوم: باید هزینههای خود را در بیاورید؛ در سال سوم:20% سود کنید؛ در سؤال چهارم: مشتریهای قبلی را حفظ کنید و مشتری جدید اضافه کنید و در سال پنجم: کار را توسعه دهید.
این مقاله را حتما بخوانید: شغلهایی در ایران که با سرمایه خیلی کم هم میتوانید راهاندازی کنید
این میتواند یک نمونه تعریف شما از موفقیت باشد. پس هر شخص بر اساس هر شغلی که دارد ابتدا باید مدل موفقیت خود را تعریف نماید. به خاطر داشته باشید این مدل موفقیت به شخصیت شما خیلی بستگی دارد. مثلاً اگر شما نمیتوانید بیش از 5 ساعت در روز کار کنید در هنگام تعیین اهداف خود این نکته را حتماً لحاظ کنید.
در یک برگه اخلاقهای خوب و بدتان را بنویسید. مخصوصاً چیزهایی که نمیتوانید تغییرش دهید. حالا مشخص کنید که بر اساس اخلاقتان و شغلی که انتخاب کردهاید، تعریف شما از موفقیت چیست و چطور میتوان به آن برسید.
[bs-quote quote=”اگر تمایلی به ریسک کردن ندارید مجبور هستید به شکل کاملاً ساده به مقصد برسید” style=”default” align=”center” color=”#e8a41e” author_name=”جیم ران” author_job=”کارآفرین و سخنرانی بزرگ آمریکایی” author_avatar=”https://sookhtejet.com/wp-content/uploads/2019/08/جیم-ران-2.jpg”][/bs-quote]
سؤال دوم | آیا واقعاً این کار در من شور و شوق ایجاد میکند؟
متأسفانه یکی از اشتباهات بزرگ ایرانیان این است که بر اساس خواست خانواده و دیدگاه جامعه شغل خود را انتخاب میکنند. مثلاً کسی هست که دوست دارد آشپز شود اما به خاطر حرف مردم سعی میکند یک شرکت کامپیوتری راه بی اندازد و نتیجه آنهم کاملاً مشخص است. شکســت.
در واقع وقتی شما کاری را خارج از علاقه خود و فقط برای منفعت پیدا کنید نتیجهای جز شکست ندارد. زمانی که استیو جابز شرکت اپل را تأسیس کرد، اطلاعات آنچنانی درباره این کار نداشت اما خودش میگوید همینکه دیدم عاشقانه این کار را دوست دارم باعث شد ایمان داشته باشم که موفق میشوم.
این نکته بسیار مهم را بدانید:
برای شروع یک کار بیشتر از تخصص، علاقه لازم است.
علاقه و شور و شوق همه چیز را با خودش میآورد، شمارا حرکت میدهد و وادار میکند که برای کارتان فداکاری کنید. علاقه فراوان اجازه نمیدهد کار را در نیمه راه ول کنید و با یک شکست پا پس بکشید.
پس سؤال مهم این است. قبل از اینکه پروژه خودتان را شروع کنید بپرسید که آیا من عاشق این کار هستم؟ یا قرار است دائم فکرم به دنبال شغل دیگری باشد. خیلی ساده و صمیمی میگویم مگر میشود شما به خاطر پول به خواستگاری دختری بروید درحالی که فکرتان پیش کسی دیگر است؟
شاید ظاهر پول زیاد در ابتدا جذاب باشد اما مطمئن باشید که بعد از 1 سال از اینکه زندگی خود را هدر دادهاید پشیمان میشوید.
این مقاله را حتما بخوانید: چگونه برای انتخاب شغل مناسب باید تصمیم گیری کنیم؟
و این یکی: چطور به سادگی شغل رویایی خودمان را پیدا کنیم؟
میلیونها آدم معمولی در جهان وجود داشتهاند که شغل خودشان را یک شبه رها کرده و به دنبال شغل رؤیایی خود رفتهاند.
نتیجه یک تحقیق در خانه سالمندانی در آمریکا بر روی افراد مسنی که سالهای آخر زندگیشان را میگذراندند انجام شد. از آنها پرسیدند: حالا که در آخر زندگی خود قرار دارید، بزرگترین حسرت زندگیتان چیست؟
جالب است بدانید که بیش از 80% افراد گفته بودند بزرگترین حسرت زندگیشان کارهایی است که به آنها علاقه داشتند و از ترس انجام ندادهاند.
سؤال سوم | آیا من شخص مناسبی برای این کار هستم؟
وقتی شما شروع به خواندن این مطلب کردید شاید در هر لحظه از آن کار مورد نظر خود را در گوشه ذهنتان داشتید. با همین فرم به سؤالات بالا جواب دادید. اما یک سؤال مهم باقیمانده. سؤالی که کار را تمام میکند.
شما در آخر باید با شهامت بپرسید که: آیا من مناسب این کار هستم؟
فرض کنید که شما عاشق بسکتبال هستید، همه ویژگیهایی راهم که در بالا گفته شد دارید اما قد شما 170 سانتی متر است. اینجاست که باید قبول کنید با تمام علاقه و اشتیاقی که به این کار دارید شما نمیتوانید یک بازیکن بسکتبال شوید زیرا شرایط آن را ندارید.
اما عیبی ندارد، شما نباید عشقتان را کنار بزنید، وقتی شما عاشق بسکتبال هستید اما نمیتوانید این کار را کنید میتوانید در عوض یک مربی بسکتبال شوید.
این مقاله را از دست ندهید: تا سال 1400 پردرآمدترین شغلها در ایران کدام خواهند بود؟
صحبت اصلی این است که وقتی ما به یک حرفه علاقه داریم اما امکان انجام آن وجود ندارد میتوانید به جنبههای مختلف آن بپردازید. اگر شما عاشق سینما و بازیگری هستید اما خودتان میدانید که فیزیک و دانش شما مناسب آن نیست شاید بتوانید یک فیلمنامه نویس شوید.
پس سنجش وضعیت شما با کار مورد علاقهتان یک سؤال بزرگ است که باید حتماً قبل از شروع کار از خودتان بپرسید. گاهی شرایط کاری که شما میخواهید انجام دهید در ایران فراهم نیست. مثلاً اگر رؤیای فضانورد شدن در سر شماست این کار در ایران ممکن نیست اما میتوانید در حوضههای دیگر کاری هوا و فضا کارکنید.
نتیجه
من در اطرافیان خود دیدهام که از پرسیدن چنین سؤالاتی از خودشان ترس دارند. آنها فکر میکنند با جواب دادن به این سؤالات کاملاً نا امید خواهند شد و کار را از دست میدهند. بدانید که اگر سؤالات شما به یک پروژه منفی باشد پس بهتر است که آن را شروع نکنید.
در واقع کنار کشیدن قبل از شروع کار بهتراست از اینکه در یک کار ناکام باشید. پس در قالب کلی این 3 سؤال بازهم سعی کنید چندید سؤال دیگر از خودتان بپرسید. این سؤالات راههای جدیدی را در شما ایجاد میکند میتوانید به علاقه و استعداد و شرایط خود پی ببرید. تواناییها و حد و حدود خودتان را درک میکنید و در نهایت با کمترین میزان خطا کار خود را انتخاب میکنید.
حالا نوبت شماست، لطفاً به ما و مخاطبان بگویید که آیا در کارهایی که راه انداختهاید و موفق نشدید، قبل از آن چه سوالاتی از خودتان پرسیدهاید؟
در همین زمینه مقالات زیر را هم بخوانید:
بسیار ارزشمند ومفید هست نیلوی عزیز ازشما سپاسگزارم .
خیلی خیلی عالی بود
خیلی خوب بود ایول
خوب بود. مفید و مختصر!
سلام
عالی بود