«فکر کردن، سریع و آهسته» روش تصمیم گیری انقلابی که جایزه نوبل برد

و مبدع آن دانیل کانیمن است...

یکی از سخت ترین کارهای دنیا تصمیم گیری است، زیرا هنگام تصمیم گیری نه تنها با منطق بلکه با احساستان نیز باید وارد مذاکره شوید. ا اوایل سال 1950، دنیل کانیمن برنده جایزه نوبل روانشناسی، متوجه کمبود یک روش اساسی در تصمیم گیری افسران ارشد وزارت دفاع آمریکشد. کانیمِن متوجه شده بود روند تصمیم گیری در تشخیص صلاحیت افراد داوطلب افسری نه تنها کارآمد نیست بلکه زمان ،پول و انرژی تصمیم گیرنده و سازمان را با اتخاذ تقریبا 97% تصمیم اشتباه هدر میدهد. اما در کمال تعجب، افسران ارشد این شیوه تصمیم گیری را به شدت قبول داشتند و به صحیح بودن آن باور قلبی داشتند. کانیمن بعدها این تضاد را اثر «توهم اعتبار» نامید. اثر «توهم اعتبار» به زبان ساده یعنی دچار توهم هستید ! توهم در قابلیت ها، اعتبار، زیبایی، اهمیت و قدرت. مثلا شما فکر میکنید صدای خیلی خوب و دلنوازی دارید، در صورتی که واقعا اینطور نیست؛ و یا فکر میکنید خیلی هیکل فوق العاده زیبا و جذابی دارید، اما از نظر دیگران هیکل شما معمولی یا اصلا بد است. دانیل کاهنیمن، به منظور خنثی کردن این اثر مخرب روشی را ابداع کرد تا افسران بتوانند با توجه به ملاک های مختلف تصمیم گیری، بهترین گزینه واقعی را و نه بهترین گزینه توهمی را انتخاب کنید و البته بتوانند به انتخاب خود ایمان داشته باشند. کانیمِن بعدها تصمیم گرفت این روش را تعمیم دهد و آنرا برای استفاده عمومی، آماده کند. او در کتابش «فکر کردن، سریع و آهسته» توانست به طرز خارق العاده ای استفاده این شیوه تصمیم گیری را ساده سازی کند تا نه تنها افسران ارشد وزارت دفاع آمریکا، بلکه افراد عادی در زندگی روزمره نیز از آن استفاده کنند. کانیمِن با مطالعه علم کامپیوتر و ترکیب آن با علم روانشناسی توانست یک روش اصولی و تضمینی برای اتخاذ تصمیم های صحیح در هر شرایطی بدست آورد. روش کانیمِن نه تنها در تصمیمات روزمره میتواند به ما کمک کند، بلکه در تصمیمات سخت و دشوار تجاری نیز کاربرد دارد. امروزه مدیران ارشد شرکت های بزرگ باید حتما روش کانیمن را فراگرفته باشند و آنرا به کارمندان خود آموزش دهند. شما نیز در این مقاله روش تصمیم گیری کانیمِن را میخوانید و از این به بعد قادر خواهید بود بهترین تصمیمات را در هر شرایطی اتخاذ کنید، تصمیماتی مانند :

  • تصمیم گیری در مورد استخدام کارمند جدید
  • تصمیم گیری در مورد انتخاب شغل
  • تصمیم گیری در مورد ادامه ی مسیری که انتخاب کردید
  • تصمیم گیری در مورد روابط دوستانه و خانوادگی
  • تصمیم گیری در مورد همکاری های تجاری
  • تصمیم گیری در خرید
  • و …

روش کانیمِن بعد از گذشت بیش از نیم قرن هنوز اعتبار خود را حفظ کرده است و از بهترین روش های موجود تصمیم گیری صحیح و منطقی به حساب می آید :

روش دنیل کانیمن در تصمیم گیری های مهم
2 روش تصمیم گیری انقلابی


در همین زمینه، نوشته های زیر را حتما بخوانید :

16 نفر دیدگاه شان را با ما در میان گذاشتید، نفر بعدی شما هستید :
  1. کاربر سوخت جت eh74 می‌گوید

    با سلام

    چرا این مقاله در لیست مقالات رایگان در صفحه ی 2 قرار دارد؟

  2. کاربر سوخت جت i Ab می‌گوید

    سلام
    جالب نبود، در نگاه کلی راهی پیش پای مخاطب قرار نمی دهد . و همانطور که بعضا مشاهده میشود با یک شروع پرآب و تاب در ابتدا مواجه می شویم و در انتها علاوه بر اینکه پاسخی به سوالات ابتدایی داده نشده ، خواننده را در ابهامات بسیار رها می کند. و البته توضیح واضحات هم که گفتن ندارد..!

  3. کاربر سوخت جت rami می‌گوید

    سلام و وقت بخیر
    دوست دارم ازش استفاده کنم
    ولی متاسفانه زیاد غنی نبود
    ولی ای کاش بیشتر توضیح داده بودن
    در قسمت دیدگاه ها یکی از دوستان به روش ۶۰ثانیه ای اشاره کرده بودن لطفا بیشتر توضیح بدین و یک مقاله در باره ی همین موضوع بذارید
    با سپاس فراوان

  4. کاربر سوخت جت ukia می‌گوید

    اين مقاله متاسفانه خواننده رو به اصل مطالبي كه كتاب تأكيد ميكند، متوجه نميكند.
    اين كتاب تمركز دارد به بيان اينكه چگونه ذهن انسان به اتخاذ تصمیم می رسد؟ چه عواملی سبب می شود که تصمیم ها اشتباه در آید و یا اینکه ما اصولاً نسبت به اتخاذ تصمیم اشتباه خود نیز بی خبر باشیم؟پژوهشهای مکرری را در طول مثالهاي كتاب بيان ميكند كه نشان می دهد ذهن انسان با هر اطلاعاتی که در اختیار دارد، هرچند آن اطلاعات بی ارزش باشد، بر آورد های خود را تطبیق می دهد.
    نتیجه جالب اين كتاب اين است كه بسیاری از مردم در دامنه های مربوط به فایده ریسک گریز هستند و در دامنه های زیان بار ریسک پذیر. برای مثال هنگامی که همه افق های زندگی تیره و همه یا اکثر شقوق نا مناسب باشد مردم ریسک پذیر می شوند و رفتار های خطر پذیری بیشتر مشاهده می شود. تصور کنید جوانانی که امکان یافتن شغل و معاش را در هر جهت محدود ببینند بیشتر آمادگی ارتکاب بزه کاری و خطر کرد را دارند. بخش قابل ملاحظه کتاب کانيمن به کاوش این دست آورد در زمینه های مختلف اقتصاد از جمله بازار های مالی اختصاص دارد.

    1. کاربر سوخت جت ان می‌گوید

      با سلام و تشکر از شرکت در طرح هم افزایی دیدگاهی؛ یک روز به اشتراک سوخت جت شما اضافه شد.

  5. کاربر سوخت جت خت می‌گوید

    خوب بود . اما فک کنم بیشتر توضیح میدادین بهتر بود. مرسی

  6. کاربر سوخت جت adeh می‌گوید

    میشه ارتباط این داستان و روش ایشون رو که اقلا ۱.۵ ساعت طول میکشه به گفته خودشون رو با تصمیم گیری در ۶۰ ثانیه که جزو ۱۵ روش گوگل برای اتمام ۹۰ درصد کارها تا ظهر هست رو بگید؟

  7. کاربر سوخت جت adeh می‌گوید

    به نظرتون این یه روش ساده نیست؟که هر کسی تو زندگیش اصولا استفاده میکنه؟از قضا حس و احساس و اینکه تو چشماش نگاه کردم و . . . خیلی جاها خیلی معجزات عجیب در کار آفرینی یا دنیای اختراعات و غیره به بار آورده که مثالهای زیادی واسش هست.در ضمن با اینکه روش منطقی و معقولیه ولی مگه افسرهای سخت گیر ارتش اصولا از این گونه روشهای سخت گیرانه و منطقی و اصولی بیشتر استفاده نمیکردن واسه استخدام یا پذیرش سربازها یا هر موردی تا روشهای احساسی؟؟

  8. کاربر سوخت جت 0513 می‌گوید

    بد نبود ولي بيشتر توضيح ميداد بهتر ميشد

  9. کاربر سوخت جت mgfx می‌گوید

    بسیار ضعیف…:|

  10. کاربر سوخت جت mnim می‌گوید

    اصلا کاربردی نبود .یکی یه چیزی شنیده اومده اینجا یادداشت کرده راجع به کانیمن.خوبه خودش در جریان نیست که از طرفش یه همچین متنی نقل شده که فقط تیترش جالبه .هیچ محتوایی نداره.

  11. کاربر سوخت جت d123 می‌گوید

    جالب و کاربردیه فقط نکته ایی که هست اینه که برای تهییه پرسشنامه استخدامی باید تجربه زیادی داشت و یکی دوبار نمیشه یک لیست سوال دقیق با نتیجه گیری دقیق ساخت

  12. کاربر سوخت جت shop می‌گوید

    عالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیعالی بود و همینطور کاربردیر

  13. کاربر سوخت جت in66 می‌گوید

    عالی بود و همینطور کاربردی
    فقط لطف کنید در نگارش متون از ویرگول هم استفاده کنید
    ممنون

  14. کاربر سوخت جت ed24 می‌گوید

    با سلام
    مثالها با متن موجود اصلا در تطابق نبود . به طور مثال شما ذکر کردید که در قدم اول باید ویژگی های پیش نیاز برای موفقیت در موقعیت مورد نظر را مشخص نمایید ولی در مثال آخر شما سوالات را بر اساس اهداف و ارزشها بیان نموده اید نه ویژگی پیش نیاز برای موفقیت در شغل مورد نظر برای همنین خواننده گیج می شود . امیدوارم اصلاح بفرمایید.
    با تشکر

  15. کاربر سوخت جت i.ha می‌گوید

    فقط نینرش قشنگ بود.

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**