چطور هرچیزی را که میخواهیم به خاطر بسپاریم و هرگز فراموش نکنیم؟
چند روش علمی به شما میگوییم...
اجازه بدهید ابتدا با یک سوال مهم و تعیین کننده شروع کنیم…
فکر میکنید نقش حافظه،
در به خاطر سپردن چیزها چقدر است؟
هیچ… متاسفم، شاید ناامیدتان کنم، اما حافظه شما با دیگران (حتی باهوش ترین آنها) هیچ فرقی ندارد!
در واقع، مغز شما و قابلیت های ذهنی شما با هرکسی دیگری برابر است، نکته مهم شیوه استفاده از آن است که اهمیت دارد. فردی که فکر میکنید حافظه درخشان دارد، قابلیتی بیشتر یا بهتر از شما ندارد؛ فقط از شما بهتر میداند چطور از حافظه اش استفاده کند، همین.
برای مثال، اگر میخواهید زبان خارجه یادبگیرید، اگر در زبان جدید 2 کلمه متفاوت با معنی مشابه ببینید، 99% کلمه ای را که به زبان مادری تان نزدیک تر است به خاطر خواهید سپرد. این یعنی تکنیک استفاده از ظرفیت حافظه.
حافظه انسان نامحدود است.
شما به هر میزان اطلاعات که بخواهید، میتوانید به حافظه تان بسپارید، اما نحوه سپردن اطلاعات به حافظه اهمیت فراوانی دارد که باید شیوه اصولی آنرا بدانید. شاید بتوانید 20 کتاب را در یک روز بخوانید، اما شاید حتی محتوای 1 کتاب را هم نتوانید به خاطر بسپارید.
اما اگر این 20 کتاب را در 200 روز بخوانید، نه تنها اکثر محتوای هر کتاب را به خاطر خواهید سپرد، بلکه به حافظه بلند مدت تان نیز خواهید سپرد.
اگر میخواهید یک حافظه قدرتمند، با قابلیت یادآوری و ذخیره هر اطلاعاتی که بخواهید داشته باشید، باید از این 6 روش استفاده کنید. این 6 روش توصیه های دکتر جودی ویلز نورولوژیست دانشگاه UCLA است.
این 6 راه تاثیرگذار تقویت حافظه را از امروز استفاده کنید :
روش اول – درک کنید
روش اول، برای اینکه از حافظه تان به صورت نامحدود استفاده کنید، درک محتوایی است که میخواهید به خاطر بسپارید. برای این منظور میتوانید از 3 قدم زیر استفاده کنید :
» قدم اول | نمادین کردن
اگر اطلاعات و محتوایی را که میخواهید به حافظه تان بدهید نمادین کنید، آنها را وارد نمودار، فلوچارت، پاورپوینت کنید به شما کمک زیادی خواهد کرد تا مفید و مختصر آنها را به حافظه تان بسپارید.
برای مثال شما اگر بتوانید امتحان کنید، آیا مطلبی را که خواندید، واقعا درک کردید ،باید بتوانید به یک کودک 5 ساله توضیح دهید. ساده سازی و نمادین کردن مطالب یعنی، در ساده ترین حالت، محتوای مربوطه را برساند. اگر توانستید به یک کودک 5 ساله توضیح دهید، بدانید که مطلب را درک کرده اید.
کارمندان شرکت گوگل، یاد گرفته اند از این تکنیک به خوبی استفاده کنند؛ زمانی که آنها در قسمت برنامه نویسی به مشکل بر میخورند، آنرا بر روی تخته سیاه به ساده ترین شکل رسم میکنند، تا مطمئن شوند مشکل اصلی را درک کرده اند.
برای اینکه بیشتر با تکنیک های کاربردی مورد استفاده در شرکت گوگل آشنا شوید مقاله «شرکت گوگل چرا مانند دیگر شرکت های دنیا کار نمیکند» را بخوانید.
» قدم دوم | طبقه بندی
حال باید به تصاویر بزرگتر اطلاعات دریافتی فکر کنید، از خود بپرسید ‘چه چیزی را باید از این مطلب درک کنم؟’، ‘چطور در زندگی من کاربرد دارد؟’ سپس تصاویر را ببینید، منطق را برای توجیه کنار بگذارید.
برای مثال؛ تصویر سازی کنید، چطور لیست کارهای امروزتان میتواند بر برنامه کل هفته تان تاثیربگذارد؟ اینچنین برنامه امروزتان را به خاطر خواهید سپرد.
» قدم سوم | ترکیب کردن
زمانی که لیستی از اطلاعات را میخواهید به خاطر بسپارید، سعی کنید اطلاعات مربوط به هم را باهم ترکیب کنید. ترکیب اطلاعات مشابه به مغز کمک میکند یک تصویر بزرگتر از اطلاعات بسازد، تا اینکه بخواهید تصاویر کوچک زیادی را به خاطر بسپارد.
برای مثال، زمانی که اطلاعات جدیدی یادمیگیرد، از خودتان بپرسید “این اطلاعات جدید، چه ارتباطی میتواند با اطلاعات قبلی ام داشته باشند؟”مثلا اگر در حال یادگیری چند کلمه مشابه هستید، آنها را با ساختن یک داستان به همدیگر در ذهنتان ترکیب کنید.
حافظه بلند مدت چطور کار میکند؟
نوروپلاستیسیته مغز ما انسان ها (تغییراتی که در مدار نورونی و سیناپسی مغز ایجاد میشود) زمانی تغییر میکند که ما از حافظه مان استفاده کنیم. نسبت مستقیم با استفاده از حافظه دارد، برای مثال چه مقدار در حال نمادین کردن هستیم، چه مقدار در حال بخش بندی اطلاعات هستیم, چه میزان در حال ترکیب اطلاعات دریافتی هستیم، چه میزان در حال یادگیری زبانی جدید و یا مهارت جدیدی هستیم.
قوی تر کردن سیستم نوروپلاستیسیته مغز، ارتباط مستقیمی با حافظه مان دارد.
به هر میزان از حافظه مان بیشتر استفاده کنیم، بیشتر اطلاعات قبلی را فراخوان کنیم و اطلاعات بیشتری را درک کنیم، سیستم نوروپلاستیسیته مغز قوی تر و روندی رو به رشد پیدا میکند تا نزول؛ برای مثال مغز فیزیکدان بزرگ، آلبرت انیشتین، بعد از مرگش که بررسی شد باعث تعجب همگان شد، زیرا مانند مغز یک جوان 20 ساله جوان بود.
پس اگر میخواهید از حافظه تان نهایت استفاده را ببرید، تمرین کنید. یاد بگیرید، مهارت های جدید و عاداتی نو در خود ایجاد کنید اینکار باعث میشود نه تنها حافظه، بلکه قوه خلاقیت تان نیز پرورش می یابد.
یکی دیگر از مهارت هایی که به شدت به تقویت حافظه کمک میکند مراقبه یا Meditation است.
مراقبه، دعا و یا آرامش ذهن، به حافظه کوتاه مدت اجازه میدهد سریع تر اطلاعات را به حافظه بلند مدت انتقال دهد.
روش دوم – بیشتر بخوابید
هر انسانی حداقل 7 ساعت خواب نیاز دارد تا به آرامش روحی مورد نیازش دست پیدا کند.
خواب شما، شما را از انجام فعالیت هایی که برای اهدافتان لازم است انجام شود بازنمی دارد، بلکه به شما کمک میکند، بیشتر از نیروی فکرتان استفاده کنید، و اطلاعاتی را که به حافظه تان سپردید را به کمک حافظه بلند مدت بخش بندی کند.
به همین منظور است که توصیه میشود اطلاعات مهم را قبل از خواب به مغزتان بدهید.
روش سوم – گردش خون تان را افزایش بدهید
ورزش کردن، باعث میشود گردش خون تان جریان بیشتری داشته باشد، اکسیژن بیشتری در بدنتان جابجا شود، در نتیجه فکرتان نشاط بیشتری داشته باشد و دیرتر خسته شود.
اگر کارمند هستید، حداقل 5 دقیقه در روز پیاده روی کنید، حرکات کششی انجام دهید، میزتان را تمیز کنید، هر کاری میکنید 5 دقیقه را به ورزش و ایجاد گردش خون اختصاص دهید.
روش چهارم – غذای خوب
برای اینکه وارد بحث تخصصی تغذیه نشویم، اجازه بدهید فقط چند نکته مهم را یادآوری کنیم :
همیشه صبحانه بخورید، بیشترین، کامل ترین و طولانی ترین وعده غذایی تان را به صبحانه اختصاص دهید.
همیشه سعی کنید در طول روز، خیلی سیر نباشید. زیرا گردش خون تان به سمت معده تان سرازیر میشود تا کمک کند غذایی را که خوردید هضم کنید، به همین دلیل است معمولا بعد از ناهار پیشنهاد میشود 10 دقیقه استراحت کنید.
راستی، قبلا مقاله ای مهم راجع به عادات غذایی و ارتباط آن با موفقیت با عنوان «رژیم غذایی محرمانه ای که فقط افراد موفق از آن خبر دارند» منتشر شد که توصیه میکنیم بخوانید.
روش پنجم – موسیقی فراموش نشود
تحقیقات نشان داده، زمانی که اطلاعات جدیدی را حین گوش دادن آهنگی به مغزتان میدهید، زمانی که اطلاعات موجود را میخواهید فراخوان کنید، راحت تر و سریع تر میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید.
مغز انسان برای اطلاعاتی که میخواهید به یادآورید، سریع به دنبال کلیدها و نشانه های میگردد که به اطلاعات موجود مربوط است، به همین دلیل با پیدا کردن نشانه های آهنگ دلخواه تان، اطلاعاتی را که میخواستید را نیز به شما میدهد، به همین دلیل است زمانی که آهنگ خاصی میشنوید، میگویید “خاطراتم زنده شد…”
در ارتباط با موسیقی حتما مقاله مهمِ «هنر چطور تا به امروز ستون اصلی بزرگ ترین دستآوردهای بشر بوده؟» را بخوانید.
روش ششم – بنویسید
نوشتن با خودکار و مداد میتواند به یافتن نشانه هایی که میخواهید به مغز بدهید، کمک کند؛
از طرفی اگر مداد و خودکار نداشتید، با تجسمتان و یا با انگشتتان بر روی کف دستتان شروع به نوشتن کنید، اینکار باعث میشود نشانه هایی به مغزتان بدهید که بدنبال اطلاعات مورد نیازتان بگردد.
قبلا هم روش ششم را در مقاله «نوشتن روی کاغذ یا تایپ کردن؟ یکی از این دو گزینه شما را باهوش تر میکند» خواندید.
در همین زمینه، مطالب زیر را حتما بخوانید :
علاقه و هدفه و تمرین باعث میشه که مطلب توی ذهن بمونه اگر به درسی علاقه ندارید حتی اگه چند بار هم بخونید شاید برای یه مدت یادتون بمونه ولی بعد چند روز کم کم از یاد میره.
من میدونم برای اینکه نباید زیاد به خونین مثال دودرس بخون بعد یکم استراحت کن بعد بخون
من خیلی میخونم حداقل 3 ساعت ولی تو امتحان خراب میکنمم ولی یکی از دوستام کامل گرفت و گف که فقط 1 ساعت خونده
میشه بگین فرقش چیه
عالی
یه روش من دارم که واقعا کاربردی بود برای خودم اینطور بود که چیزی که میخواین یادتون بمونه به یه چیز دیگه تشبیه کنین که ربطی به هم نداره اونطوری هر دوتاشون تو ذهنتون میمونه (برای مثال اگه یادتون میره شب ساعتتون رو زنگ بزارید با خودتون چندین بار تکرار کنید خوابیدن یعنی زنگ گذاشتن ساعت
با سلام ، ببینید از نظر من راهی برای انتقال مستقیم مطالب از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت نیست ، و هیچ راه و روشی برای اینکار وجود ندارد مگر اینکه خودتان روشی ابدا برای خود کنید ، اگر مثلا شما یک روش ساده راه انجام میدهید برای سپردن به حافظه طولانی مدت که این روش اینجور است که شما یک مطلب راه ۵ ۶ بار میخوانید تا به حافظه طولانی برود بله شما درست کشف کردید اما این روش برای کسان دیگر کاربردی ندارد ویا شاید کسی درس هایش را انباشته کرده و زمان کافی برای مطالعه ندارد و باید در ۱ دور خواندن همرا حفظ کند ، مثلا اگه این روش شما بود نمیتوان به کس دیگه ای یاد داد چون اگه اون حتی ۱۰ ۲۰ بارم بخونه نمیتونه یاد بگیره شاید به سختی ، پس در نیتجه باید خودتان یک روش برای خود بسازید و این روش هم نمیتوان به کس دیگه ای یاد داد ، این مطالبم قطعا الان یادتون رفته از این مقاله چه خواندید ، شاید الان برای شما سوال پیش امده که چگونه یک روش برای سپردن به حافظه طولانی مدت پیدا کنیم خوب در جواب باید بگویم که در سکوت و ارامش ، یک مطلب مثل مطالب درسی را بیاورید پیش خودتان و انرا چنان بخوانید که به حافظه طولانیتان برود و از خلاقیت خود استفاده کنید ، من خودم یک مطلب را به ۲۰ روش مختلف خواندم تا یکی از انها باعث شد تا در حافظه طولانیم برود ، من با آن روشی که از ان ۲۰ روش که خودم ساختم که گفتم یکی از انها بهم کمک کرد ، تمام مطالب را بدون هیچ دق دقه ای حفظ میکنم من در سن ۱۲ سالگی این روش رو بدست اوردم و الان که ۱۷ سالمه هنوز که هنوزه این روش در امتحانات درسی … جواب گوی منه ، مرسی که تا اینجا رو همراه بودید امید وارم شما هم جزو ان دسته از افراد باشید که مثل من توانسته باشد به یک روشبرسد موفق و پیروز باشد.
من هر کاری میکنم درس هایی مثل اجتماعی علوم… توی مخم نمیره چیکار کنم
سلام من روش خوبی برای یادگیری دارم از وقتی سمینار جو دیسپنزا دیدم فهمیدم کلید حافظه بلند مدت حس است
روش من اینطوری که کمی مطالب را میخوانم به جای تکرار تجسم میکنم مطالب را روی تخته و استاد دارد درس میدهد یا من مطالب به کسی آموزش میدهم و تعریف میکنم یا تصور میکنم دارم از آن مطالب در کارم استفاده میکنم روی تخته ای مینویسم یاد میدهم کلا تجسم من 5 تا 10 ثانیه طول میکشد با تکرار چیزهایی که یادگرفتم 30 تا 1 دقیقه اما تمام مطالب وارد حافظه بلند مدت میشود من تکرار نمیکنم و از خواندن لذت میبرم
ینی شما تو ذهنتان یک تخته دارید و تصور میکنید که مطالب رو روش مینویسید؟ درست متوجه شدم؟ میشه راجبش بیشتر توضیح بدید؟؟
عالی بود
سلام من 14سالم هست و دارم HTML کار میکنم برنامه نویسی تحت وب،،، هالا بعد از چند روز بعضی بعضی از مطالب و کد ها یادم میره من روی کاغذ تمرین هم مکنم،،،، میشه یه راه خوب بهم معرفی کنید
خیلی ممنون از مقاله های خوبتون فقط میخواستم بپرسم که می تونم از مقاله هاتون توی وبم استفاده کنم اونم با درج لینک مستقیم به مقاله تون
با سلام، دوست عزیز فقط امکان کپی مطالب عمومی (غیر ویژه) وبسایت با ذکر لینک منبع مجاز است.
نکات خوبی را مطرح کردید.امروزه از این نکات در مورد حافظه در حوزه علوم اعصاب استفاده می شود.
سلام. از مقالات مختصر و کاربردی و انگیزشی و مفید شما که در اختیار است سپاسگزارم. مرتب از آنها آموزش می بینم هر چند جهت تغییر و تحول در خودم نیاز است تا آنها را بصورت عملی بکار بگیرم. از همه تهیه کنندگان و نویسندگان مطالب این سایت ارزشمند ممنونم.
زیاد کاربردی نبود
من هم با شما موافقم توقع تکنیک های کاربردی تری رو داشتم تو این مقاله