10 تاکتیک چنگیز خان مغول برای پیروزی و پیشرفت سریع
در باب موفقیت و پیشرفت چنگیز خان یا همان تموچین، کافی است بدانید که او در هنگام رسیدن به امپراطوری فقط 4 میلیون کیلومتر مربع، سرزمین در اختیار داشت و با تلاش و کوشش بسیار توانست این عدد را به 13.5 میلیون کیلومتر مربع افزایش دهد.
مساحت کشور ایران در حال حاضر 1.648 میلیون کیلومتر مربع است. در واقع مساحت سرزمینهای تحت فرمان چنگیز خان، حدوداً 8 برابر مساحت ایران کنونی بوده است.
موفقیتهای چشمگیر و شیوه خاص فرمانروایی چنگیز خان باعث شده است که افراد بسیاری در سراسر جهان برای درک شیوه و راه و رسم موفقیت او کنجکاو شوند.
برای اینکه ما هم بتوانیم در زندگی و کسب و کار خودمان از روشهای چنگیز خان استفاده کنیم، ابتدا لازم است از تاکتیکها و آداب کار او باخبر شویم. در این مقاله تصمیم داریم 10 مورد از تاکتیکهای چنگیز خان مغول برای پیروزی و پیشرفت سریع را در کنار هم یاد بگیریم.
در صورتی که شما هم به یادگیری این تاکتیکها علاقه دارید، پیشنهاد میشود که تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.
♦️اولین تاکتیک
۱) داشتن روابط عالی و عمیق با دیگران؛ مهمترین دلیل پیشرفت سریع چنگیز خان
یکی از مهمترین اقدامات چنگیز خان، متحد کردن قبایل مغول با یکدیگر بود. در زمان او، قبایل مغول اختلافات شدید و عمیقی با هم داشتند و مدام مشغول نزاع و درگیری با یکدیگر بودند
چنگیز خان به لطف روابط عمیق و عالی خود با افراد مختلف، توانست پیروانی را دور خود جمع کند و از طریق مذاکره و جنگ، قبایل را به صورت متحد، تحت فرمان خود درآورد.
داشتن قدرت و مهارت لازم برای متحد کردن افرادی که عقاید و دیدگاههای متفاوت و متنوعی دارند، واقعاً شگفتآور است.
جالب است بدانید
ابن خلدون، متفکر مسلمان بر این باور بود که پیامبر اسلام، تنها دو معجزه داشته است:
«متحد کردن قبایل عرب» و «قرآن».
در واقع این متفکر، توانایی متحد کردن انسانهایی با دیدگاههای مخالف را یک معجزه قلمداد میکند. با این حساب میتوان گفت که توانایی تموچین یا همان چنگیز خان برای اتحاد قبایل مغول نیز یکی از معجزات این جنگجوی معروف تاریخ بوده است.
وقتی قبایل مغول دور هم جمع شدند و شورای مغول برای انتخاب «خان» تشکیل شد، دو نفر نامزد اصلی ریاست بودند: «تموچین» و «جاموقا». پیران از جاموقا حمایت میکردند و جوانترها، پشت تموچین بودند.
تموچین قبلاً از همگان خواسته بود اختلافات را کنار بگذارند و برای حل اختلافات، تلاش فراوانی به کار بسته بود. همین مسئله، محبوبیت او را شدیداً بین بزرگان افزایش داد و در نهایت، حتا کسانی که قبلاً به تموچین خیانت کرده بودند، به ریاست او بر قبایل مغول رأی دادند.
این تاکتیک چنگیز خان میتواند الهامبخش افراد برای ساختن برند شخصی و بهبود وضعیت کسب و کار باشد.
ارتباطات هوشمندانه و شبکهسازی درست باعث میشود که افراد خیلی سریعتر و بهتر در بین
مخاطبان هدف خود شناخته شوند و با سرعت بیشتری در مسیر رشد و پیشرفت حرکت کنند.
تردیدی نیست که چنگیز خان بدون همکاری با بزرگان و افراد تأثیرگذار قبایل مغول نمیتوانست در تاریخ ماندگار شود.
در صورتی که تمایل دارید اطلاعات بهتر و عمیقتری در مورد مهارت برقراری ارتباط کسب کنید، پیشنهاد میشود مقاله شیوه برقراری ارتباط موثر از زبان جان مکسول را بخوانید. این مقاله، راه و رسم ارتباط موثر را خیلی ساده در اختیار شما قرار میدهد.
♦️دومین تاکتیک
۲) حل مشکلات نیاز به زمان دارد؛ ایستادگی مداوم لزوماً کار هوشمندانهای نیست.
وقتی چنگیز خان، ریاست شورای قبایل مغول را به دست گرفت، جاموقا، اصلیترین رقیبش نتوانست تاب بیاورد و منتظر فرصتی بود که بتواند بر مسند ریاست بنشیند
شبی برادر جاموقا، اسبهای یکی از دوستان تموچین را دزدید. وقتی دوست تموچین، قضیه را فهمید، به پسر جاموقا رحم نکرد و او را کشت. جاموقا هم برای انتقام به قبیله چنگیز حمله کرد. در آن شرایط، تعداد لشکریان جاموقا، 3 برابر لشکر چنگیز بود. تموچین که دید توان و یارای مقاومت ندارد، گریخت و جاموقا هم دستور تعقیب فراریان را نداد.
تموچین، 8 سال خود را از دیدهها پنهان کرد و مشغول تربیت جنگجویانی دلیر و توانمند شد.
جالب است که او چنان مخفیانه میزیست که منابع تاریخی، هیچ صحبتی در مورد این هشت سال نکردهاند.
برخی از منابع میگویند که او این هشت سال را در چین زندگی کرده است. او هشت سال بعد از گریختنش، توانست یک فرصت دوباره برای بازگشت به قدرت بیابد و از این فرصت نهایت استفاده را ببرد.
در بخش بعدی مقاله، در مورد این فرصت بینظیر صحبت خواهیم کرد.
این کار و تاکتیکی که چنگیز خان مغول به خرج داد، در نگاه اول، ترسو بودن او را میرساند؛ این در حالی است که گاهی مواقع، ایستادگی در برابر مشکلات، فقط انرژی، زمان و هزینه آدم را هدر میدهد. برخی از مشکلات بهراحتی قابل حل نیستند و برای حل کردنشان نیاز به زمان و آمادگی بیشتری داریم.
اگر تموچین با آن نفرات اندک در برابر دشمن ایستادگی میکرد، قطعاً خودش و یارانش را به کشتن میداد. در نتیجه با یک عقبنشینی هوشمندانه، جان خودش و دوستان وفادارش را مثل طغرل را نجات داد و در آینده، به کمک همین افراد بر تخت امپراطوری تکیه زد.
اقدامی که از سر خشم باشد، محکوم به فناست.
چنگیزخان مغول
♦️سومین تاکتیک
۳) هوش هیجانی؛ همان عنصری که میتواند انسان را به آرزوهایش برساند!
در طی 8 سالی که تموچین از قبیله دور بود، پادشاهی چین (دودمان کین) ضعیف شد و مرزهای شمالی چین ناامن شد. در آن زمان، تموچین به امپراتور چین پیشنهاد داد که مأموریت مراقبت از مرزهای شمالی را به او بسپارد.
امپراتور، به پیشنهاد او توجهی نکرد. در نتیجه تموچین این پیشنهاد را به فرمانده مرز شمالی چین ارائه کرد. فرمانده مرزی چین، پیشنهاد او را با جان و دل پذیرفت.
لشکر چین به همراه تموچین و سربازان تحت تعلیمش، به ناحیه شمالی چین رفتند و دشمنان را لگدکوب کردند. این پیروزی، آوازه تموچین را بر سر زبانها و مهرش را به دلها انداخت. تموچین در این نبرد، غنایم زیادی به دست آورد.
طغرل، یکی از دوستان صمیمی تموچین نیز در این لشکرکشی حضور داشت و به مقام و منصبی فراتر از تموچین رسید.
در این سالها طغرل و تموچین، دوستی بسیار عمیقی با هم داشتند و تموچین، برای بهبود مداوم وضعیت او، تلاش و کوشش بسیار کرد
وی کوشید او را با برادرانش آشتی دهد. جالب است بدانید که در یک نبرد بزرگ، تموچین از غنایم خودش گذشت تا طغرل بتواند بهره بیشتری ببرد. این در حالی است که طغرل، بدون مطلع کردن چنگیز با قبیلهای وارد نبرد شد و هیچ غنیمتی هم به تموچین نبخشید
چنگیز هیچ عکسالعملی به او نشان نداد؛ چون میدانست که هر روز به طغرل و قابلیتهایش نیاز دارد.
طغرل نقش مهمی در پیروزیهای چنگیز خان ایفا میکرد و به همین دلیل، چنگیز خان تلاش میکردند که تنشها با او را به حداقل برساند. هوش هیجانی چنگیز جان در شرایط و موقعیتهای دیگری هم به کمکش آمد و باعث شد پیروزیها بزرگی کسب کند.
یکی از مهمترین مهارتهای نرمی که باید در خودمان پرورش دهیم، هوش هیجانی است.
را به بهترین شکل مدیریت کنیم و جلوی واکنشهای افسارگسیخته هیجانی را بگیریم.
افراد بسیاری به دلیل ناتوانی در مدیریت احساسات خود، شرایط طلایی و موفقیتهای خود را از کف میدهند و از رشد و پیشرفت باز میمانند
همچنین بسیاری از زندگیهای مشترک به دلیل نداشتن هوش هیجانی، از هم میپاشد و زن و مرد را به دام تنهایی و هزار مشکل دیگر میاندازد. این در حالی است که با رشد هوش هیجانی خود میتوانیم دستاوردهای ارزندهای را رقم بزنیم.
♦️چهارمین تاکتیک
۴) تأثیرگذاری بر موافقان و مخالفان از طریق برندسازی؛ آموزهای ارزنده از چنگیز خان
یکی از مهمترین آموزههایی که میتوانیم از چنگیز خان یاد بگیریم، تأثیرگذاری روانی بر موافقان و مخالفان از طریق برندسازی است.
چنگیز خان قبل از رسیدن به حکومت، همواره تعداد نفراتش نسبت به دشمنان، کمتر بود و این کمبود نفرات، استرس فراوانی را به او تحمیل میکرد؛ ولی به خاطر برندسازی هولانگیز و وحشتناک خود توانست دشمنان را شکست دهد.
او به کمک نفراتش به بیرحمانهترین شکل، دشمنان را میکشتند و از هیچ فرصتی برای قتل و غارت چشمپوشی نمیکردند.
همچنین او و سربازانش در طول جنگها، جارو به دم اسبهایشان میبستند تا جاروها در طول جنگ به زمین کشیده شود و گرد و غبار به هوا برخیزد. در نتیجه دشمنان، وحشت میکردند و تصور میکردند که چنگیز، سپاهیان بسیاری دارد.
همین حرکات هراسانگیز باعث میشد که دشمنان خیلی راحت شکست بخورند.
وقتی عدهای از دشمنان، از میدان جنگ جان سالم به در میبردند و به خانه برمیگشتند، از سنگدل و وحشتانگیز بودن چنگیز خان و لشکرش میگفتند و نتیجه این صحبتها، قدرتمند شدن تموچین در بین مردم بود. وقتی موافقان و دوستان تموچین هم این صحبتها را در بین مردم میشنیدند، به چنگیز افتخار میکردند و اعتمادشان به او بیشتر میشد.
سعدی هم درسهای ارزندهای در زمینه برندسازی دارد و در آثار مختلفی که از خود به جا گذاشته، تلاش کرده است که روشهای برندسازی را به افراد آموزش دهد. در صورتی که شما هم میخواهید نزد مردم برای خود برندی بسازید، پیشنهاد میشود که مقاله برند شخصی فوقالعاده با درسهای بوستان سعدی را مطالعه کنید.
♦️پنجمین تاکتیک
۵) همه چیز قدرت و ثروت نیست؛ خلاقیت هم میتواند اوضاع را دگرگون کند
چنگیز خان در طول جنگهای کوتاه و طولانی خود، چندین و چند بار از سوی دشمن محاصره شد و تا پای شکست کامل پیش رفت؛ ولی هر بار با تکیه بر خلاقیت و نوآوری خود توانست شگفتی بیافریند و دشمن را به زانو درآورد. او در آخرین نبرد خود قبل از متحد کردن مغولستان، مجبور شد عقبنشینی کند.
تموچین در زمان عقبنشینی، از حمله ناگهانی دشمن ترسید و تصمیم گرفت دشمن را سرگردان کند. در نتیجه به یاران خودش دستور داد که هر کدام، آتشی روشن کنند تا تعدادشان بیشتر به نظر برسد و دشمنان تصور کنند که نیروی کمکی برای یاران چنگیز از راه رسیده است. او چندین ماه با دشمنانش به همین روش پیش رفت و هر بار، تکنیکی خلاقانه طراحی کرد تا دست آخر، دشمنان او خسته شدند و برخی از آنها میدان را ترک کردند. همه این عوامل دست به دست هم داد تا تموچین بتوانند زخم کاری آخر را به دشمنان وارد کند و آنها را در هم بکوبد.
با پایان این جنگ، همه چیز برای امپراتور شدن تموچین و تبدیل شدن او به «چنگیز خان» فراهم شد. یکی از مهمترین دلایل تبدیل شدن او به یک انسان تاریخی بزرگ و تأثیرگذار، خلاقیت او بود.
او همواره در جنگها با مشکلاتی روبرو بود و مشکلات او در بیشتر مواقع با ثروت حل نمیشد؛ به همین دلیل بود که به خلاقیت خودش متوسل میشد و با نوآوری، پشت دشمنان خود را به خاک میمالید.
♦️ششمین تاکتیک
۶) اهمیت دادن به شایستهسالاری؛ مهمترین و برجستهترین ویژگی چنگیز خان
یکی از مهمترین دغدغههای چنگیز خان در هنگام تعیین مقامات حکومتی، انتخاب افراد شایسته، وفادار و امانتدار بود. او به شایستهسالاری اهمیت بسیار میداد و همین موضوع باعث شد که بتواند کشورهای مختلفی را تصرف کند و تحت فرمان خود درآورد.
او در هنگام انتخاب شایستگان، سعی میکرد تا حد امکان عواطف و احساساتش را کنار بگذارد و حتا تیراندازی که به گردن او تیر زهرآگین زده بود را بخشید و او را به یکی از فرماندهان ارتش خود تبدیل کرد.
در حکایات آوردهاند که وقتی ضارب را دستگیر کردند، او سوگند خورد که در صورت زنده ماندن به چنگیز خان خدمت کند و همین کار را هم کرد و تا واپسین روز عمرش، به تموچین بزرگ، وفادار ماند.
داستان دیگری هست که میگویند وقتی چنگیز خان، آخرین گروه از رقبا و دشمنان خود را نابود کرد، متوجه شد که در جمع شکستخوردگان، شخصی به نام تاتاتونگا هست که سواد دارد و کاتب است. چنگیز خان، او را اعدام نکرد و از او درخواست کرد که به فرزندانش، خواندن و نوشتن بیاموزد. تاتاتونگا، مسئولیت آموزش فرزندان تموچین را عهدهدار شد و چند سال بعد، نقش مهم و موثری در تبدیل کردن خط اویغور به خط رسمی امپراطوری مغول ایفا کرد.
چنگیز خان، ترجیح میداد که پس از شکست دادن دشمن، سربازان بازمانده را نکشد و از آنها میخواست که به او ملحق شوند. او سعی میکرد که از منابعی که در اختیار دارد، نهایت استفاده را ببرد و با حداقل تجهیزات و نفرات به بزرگترین دستاوردها برسد.
♦️هفتمین تاکتیک
۷) انعطافپذیری چنگیز خان در جنگها، شگفتانگیز بود و این یکی از معجزات او بود
چنگیز خان، بسیاری از جنگهای خود را بدون نقشه قبلی پیش میبرد و هر نقشه و طرحی که لازم بود، به صورت لحظهای اجرا میکرد. او این عادت را از زمانی که یاران و جنگجویان اندکی داشت، فراگرفت و توانست در جنگهای زمان امپراتوریاش هم از همین تاکتیک استفاده کند.
چنگیز خان، توانایی حیرتآوری در مدیریت لحظات سخت و دشوار داشت و میتوانست خیلی راحت خودش را با شرایط و موقعیتهای جدید و تازه، وفق دهد.
وقتی دشمنان به او حمله میکردند، حیرت میکردند که تموچین چقدر در عوض کردن نقشه و غافلگیر کردن آنها مهارت دارد!
او در حملات خود شیفته غافلگیری بود و از این عنصر، بهزیبایی بهره میبرد. او به دشمنان اجازه میداد که با خاطری آسوده بجنگند و با شراب پیروزی مست شوند. وقتی خود پیش میآمدند، ناگهان نقشه غافلگیرانه خودش را رو میکرد و مستی شراب پیروزی را از سر دشمنانش میپراند.
بعضی از دشمنان چنگیز که او را میشناختند، تصور میکردند که میتوانند او را غافلگیر کنند؛ ولی باز هم ناکام میماندند، چون تموچین، قبل از وقوع جنگ، بررسیهای لازم را انجام میداد و مثل یک شطرنجباز چیرهدست، همه احتمالات را میسنجید تا بتواند دشمن را زمینگیر کند.
♦️هشتمین تاکتیک
۸) قانون، نظم و انضباط؛ عاملی که حکومت چنگیز را به یک حکومت موفق تبدیل کرد
در سال 1206 میلادی، تموچین در حدود 44 سالگی در شورایی متشکل از بزرگان اقوام متحد مغول، به عنوان فرمانروا انتخاب شد و لقب «چنگیز خان» را دریافت کرد. او خیلی زود متوجه شد که اگر نظم و قانون در کار نباشد، قبایل سرکش مغول دوباره دشمن هم میشوند و نافرمانی و اغتشاش را آغاز میکنند؛ به همین دلیل اولین اقدامی که انجام داد، ایجاد ارتشی منظم برای برقراری امنیت داخلی و محافظت از مرزها در برابر دشمنان بود.
او فرماندهان ارتش را از بین افراد لایق، دلیر و وفادار انتخاب کرد و خودش مشغول نوشتن قانونی همگانی بر پایه عدل و برابری شد. نامی که برای این قانون در نظر گرفته شد، «یاسا» بود. او برای افرادی که دینهای متفاوتی داشتند، احترام قائل بود و برای قاتلان پیروان ادیان مختلف از جمله مسلمانان، کیفرهای سنگینی در نظر گرفته بود.
او در یاسا، تلاش کرده بود که برای هر کاری، قانون مشخصی تعیین کند و برای هر گناه، کیفر معینی در نظر بگیرد تا مردم بتوانند با آرامش کامل، تحت حکومت قدرتمند و شایستهسالار او زندگی و کار کنند. او پس از رسیدن به پادشاهی، درهای حکومت خود را به روی مردمان شرق و غرب گشود تا مردم با ملیتهای مختلف به سرزمینهای تحت فرمان او، رفت و آمد و بازرگانی کنند.
جالب است بدانید که او در نامههایی که به دشمنان خود مینوشت، اصلاً کسی را تهدید نمیکرد و سخن از لشکر و جنگ به میان نمیآورد. او فقط به دشمنان میگفت که اگر از فرمانهای او اطاعت کنند، آسیب نمیبینند؛ در غیر این صورت، «ما چه دانیم، آن را خدا داند!»
او در قانون یاسا نوشت که هیچ مغولی، حق نزاع و درگیری با سایر مغولان را ندارد. درست است که چنگیز خان، مرد خشنی بود، ولی خشونتورزی به هنگام عصبانیت و خشم را به شدت محکوم میکرد. اگر قانون یاسا را از نظر جامعهشناختی بررسی کنیم، میتوانیم بفهمیم که این قانون را بر سه اصل بنا کردهاند:
- اطاعت بیقید و شرط از فرمانهای چنگیز خان
- اتحاد با سایر قبایل و حل اختلافات قبیلهای
- مجازات مفسدان و مجرمان در هر جایگاه و مقامی
چنگیز خان قصد داشت از طریق یاسا به مردم کشورش بگوید که هدف از زندگی، تبدیل شدن به انسانی بهتر است؛ نه کسب مقام و ثروت!
برخی این سوال را مطرح میکنند که دین چنگیز خان چه بود؟ بسیاری از مورخان میگویند اطلاع دقیقی از دین و مذهب این فرمانروا در دست نیست. او در یاسا از مردم خواست که به همگی به یک خدا اعتقاد داشته باشید؛ خدایی که زمین و آسمان و موجودات را خلق کرد و همه چیز به دست او است.
♦️نهمین تاکتیک
۹) یادگیری سریع و تواضع فکری؛ یکی از تاکتیکهای چنگیز خان برای پیشرفت
یکی از مهمترین تاکتیکهایی که چنگیز خان برای رشد و پیشرفت خود به کار میبست، یادگیری سریع و تواضع فکری بود. او همواره از دیدگاههای جذاب و تازه استقبال میکرد و به مشاوران خود مجال صحبت کردن، نظر دادن و عرض اندام میداد و به همین دلیل افراد مختلف میتوانستند در کنار او ابتکارهایشان را مطرح کنند.
وقتی یک مشاور یا فرمانده جنگی، نظر یا ابتکار خوبی را مطرح میکرد، چنگیز خان بسیار خشنود میشد و میکوشید با او مقامهای بالاتر و بهتری ببخشد. بسیاری از پژوهشگران تحقیق میکنند تا بدانند که چرا تموچین، چنین پیشرفت عظیمی در زندگی خود تجربه کرد؟ مطالعات بسیاری نشان میدهد که دلیل اصلی پیشرفت او، تواضع فکری و قدرت یادگیری سریعش بوده است.
انعطافپذیری، چابکی و سازگاری؛ میراثهای اصلی چنگیز خان برای بشریت
مطالعات و پژوهشها نشان میدهد که در دنیای سه ویژگی «انعطافپذیری، چابکی و سازگاری»، مهمترین دلایل و عوامل موفقیت یک فرد یا کسب و کار هستند. انسانی که میخواهد در دنیای امروز به موفقیت، رشد و پیشرفت برسد، باید تواند خیلی سریع و راحت خود را با شرایط جدید هماهنگ کند و از تغییراتی که رخ داده است، نهایت استفاده را به نفع خودش ببرد.
وقتی به زندگی و فعالیتهای چنگیز خان و یارانش نگاه کنید، متوجه خواهید شد که آنها حدود 800 سال پیش، سه عنصر «انعطافپذیری، چابکی و سازگاری» را در جنگها و شیوه مملکتداری خود پیاده کردند و به همین دلیل توانستند وسعت سرزمینهای تحت حکومتشان را به 13.5 میلیون کیلومتر مربع برسانند.
در این مقاله تلاش کردیم چند مورد از دلایل قدرت گرفتن و پیشرفت سریع چنگیز خان مغول را برای شما بیان کنیم. در صورتی که شما هم به قدرت یافتن و پیشرفت سریع در دنیای امروز علاقه دارید، میتواند با یادگیری قواعد قدرت به چیزهایی که دوست دارید، دست پیدا کنید.
در صورت تمایل به یادگیری راه و رسم نفوذ و قدرت، میتوانید پکیج آموزشی هیپنوتیزم قدرت رابرت گرین را تهیه کنید. این بسته، کلیه آموزشها و درسهایی که لازم است در زمینه قدرت بیاموزید را به صورت حرفهای و تخصصی در اختیارتان قرار میدهد.
چنگیزخان دوستت،داریم