شیوه برقراری ارتباط موثر از زبان جان مکسول، پادشاه حوزه رهبری سازمانی

انسان، موجودی اجتماعی است و به همین خاطر به برقراری ارتباط با سایر انسان‌ها نیاز دارد. سوال اصلی این است که چگونه برخی از انسان‌ها به راحتی با دیگران ارتباط برقرار می‌کنند؟ جان مکسول، کتابی تحت عنوان «آیا هر ارتباطی، ارتباط است؟» دارد که در آن راه و رسم ارتباط موثر با سایر انسان‌ها را آموزش می‌دهد. در این مقاله تصمیم داریم کلکسیونی از مهم‌ترین نکاتی که جان مکسول، پدر رهبری سازمانی در زمینه شیوه برقراری ارتباط موثر بیان کرده است را ارائه دهیم.

در صورتی که شما هم می‌خواهید شیوه برقراری ارتباط موثر با دیگران را یاد بگیرید و خواسته‌ها و نیازهای خود را به بهترین شکل ممکن برآورده کنید، پیشنهاد می‌شود که تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.

آشنایی مختصر و مفید با جان سی. مکسول

جان سی. مکسول (John C. Maxwell) نویسنده، سخنران و کشیش آمریکایی است و بیشتر کتاب‌ها و سخنرانی‌های او به حوزه رهبری و موفقیت اختصاص دارد و برخی، او را پدر حوزه رهبری سازمانی معرفی می‌کنند و هرگاه بخواهند سخنی از رهبری سازمانی به میان بیاورند، حتماً از جان مکسول و آثار او وام می‌گیرند.

برخی از کتاب‌های او مانند «21 قانون انکارنشدنی رهبری» و «21 ویژگی ضروری یک رهبر» در سراسر دنیا مورد توجه قرار گرفته و تاکنون میلیون‌ها نسخه از آن‌ها فروخته شده است. بعضی از آثار او به 50 زبان زنده دنیا ترجمه شده و ارزش خالص دارایی‌ها او طبق آخرین تحقیقات حدود 12 میلیون دلار برآورد می‌شود.

او در کتاب «آیا هر ارتباطی ارتباط است؟» می‌نویسد که در ابتدا خودش هم شیوه برقراری ارتباط موثر را نمی‌دانسته ولی با گرته‌برداری از سبک و سیاق بزرگان و نام‌آوران این عرصه توانسته این هنر (یا بهتر است بگوییم مهارت) را یاد بگیرد و آموزه‌های خود را اجرا کند. در ادامه این مقاله به نکاتی که جان مکسول در مورد شیوه برقراری ارتباط موثر بیان می‌کند می‌پردازیم.

در صورتی که به کتاب‌ها و سخنرانی‌های جان مکسول در زمینه موفقیت علاقمند هستید، پیشنهاد می‌شود به صفحه کتاب افراد موفق چگونه می اندیشند مراجعه و نسخه pdf و فایل صوتی خلاصه این کتاب را دانلود کنید. این کتاب می‌تواند نکات مهمی در مورد موفقیت و نگرش را در اختیار شما قرار دهد.

5 اصل اساسی جان مکسول در مورد شیوه برقراری ارتباط موثر

در صورتی که یک کسب و کار را رهبری می‌کنید یا رهبر یک خانواده هستید، باید بدانید آخرین فوت کوزه‌گری در حوزه رهبری، توانایی برقراری ارتباط با افراد است. یک رهبر خوب و توانمند، به مهارت برقراری ارتباط موثر نیاز دارد تا بتواند در قلب افراد نفوذ و آن‌ها را با خود همراه کند.

از نگاه جان سی. مکسول، کسی که می‌خواهد شیوه برقراری ارتباط موثر را یاد بگیرد، باید بداند که چنین ارتباطی بر پنج اصل استوار است. در ادامه به بررسی این پنج اصل خواهیم  پرداخت:

1. برقراری ارتباط موثر نفود شما را افزایش می‌دهد

از نظر جان سی. مکسول، برقراری ارتباط موثر یک تعریف واضح و مشخص دارد:

توانایی هم‌ذات‌پنداری و پیوند با انسان‌ها به نحوی  که نفوذ شما را در آن‌ها افزایش دهد. شکست یا توفیق شما منوط به همین توانایی است.

ببینید که هنر برقراری ارتباط موثر تا چه اندازه مهم است که جان مکسول، موفقیت یا شکست ما را مشروط به این توانایی و مهارت می‌داند. تحقیقی که روی 16 هزار مدیر صورت گرفته، نشان می‌دهد که بین توانایی فرد در برقراری ارتباط موثر و دستاوردهای او ارتباطی کاملاً مستقیم وجود دارد.

بنابراین ارتباطی، موثر است که بتواند نفوذ ما را در دیگران افزایش دهد و همدلی و همراهی بین ما و دیگران را بهبود ببخشد. در صورتی که خواهان افزایش نفوذ در دیگران هستید، راهکارهای زیر را جدی بگیرید و تا حد امکان آن‌ها را اجرا کنید:

  • خود را عادت دهید که در هنگام برقراری ارتباط با دیگران، بیشتر از علایق طرف مقابل صحبت کنید تا علایق خودتان
  • در هر تعامل تلاش کنید فکر و ایده‌ای نو تزریق کنید
  • به هر روشی که می‌توانید از دیگران تمجید کنید
  • اگر موفقیتی را به کمک دیگران به دست آورده‌اید، فراموش نکنید که نقش دیگران را در رسیدن به این هدف، ارج نهید

تحقیقی که روی 16 هزار مدیر صورت گرفته، نشان می‌دهد که بین توانایی فرد در برقراری ارتباط موثر و دستاوردهای او ارتباطی کاملاً مستقیم وجود دارد.

2. برقراری ارتباط موثر یعنی تمرکز روی دیگران

بعضی از پدر و مادرها برای بالا بردن عزت  نفس کودکان‌شان، به آن‌ها می‌فهمانند که کانون و مرکز ثقل خلقت هستند. همین نکته ساده می‌تواند باعث شود که کودک، هرگز نتواند با دیگران ارتباط موثر و خوبی بگیرد. اگر واقعاً دنبال برقراری ارتباط موثر با دیگران هستید، گفتگو را به میدانی برای فخر فروختن و ثابت کردن خود به طرف مقابل تبدیل نکنید.

در ابتدا جان مکسول هم به عنوان مبلغ مذهبی تلاش نمی‌کرد به حرف دیگران گوش دهد، بلکه می‌کوشید کاری کند که دیگران جهان‌بینی او را بپذیرند. او این روش را ادامه داد تا اینکه فهمید استفاده از این راهکار جواب نمی‌دهد.

او به این نتیجه رسید که برای برقراری ارتباط موثر و کارآمد باید دغدغه‌های دیگران را به خوبی بشنود، تا حد امکان بکوشد که دغدغه‌های این افراد را  به کمک خودشان برطرف کند و اعتماد آن‌ها را جلب نماید. از نظر مکسول برای برقراری ارتباط لازم است قابل اعتماد باشیم؛ چون بهترین ارتباط را با کسانی می‌گیریم که به آن‌ها اعتماد داریم.

در ادامه یکی از جملات آبراهام لینکلن، یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین رئیس جمهورهای ایالات متحده را با هم می‌خوانیم:

اگر می‌خواهید کسی به آرمان شما ایمان بیاورد، متقاعدش کنید که در دوستی با او صادق هستید.

3. یک ارتباط خوب تنها درقالب کلمات نمی‌گنجد

برخی تصور می‌کنند که ارتباط درست و خوب، تنها با استفاده از کلمات و چینش هوشمندانه آن‌ها در کنار هم شکل می‌گیرد. این در حالی است که از نظر جان ماکسول، ارتباط خوب به بستری عاطفی نیاز دارد که کلمات همچون آب در آن بستر جاری شوند و به مقصد برسند. اگر می‌خواهید کسی را با خود همراه کنید، کافی است دلش را به دست بیاورید و بعداً بنشینید و ببینید که چگونه تمام وجودش با شما همراه می‌شود.

اگر می‌خواهید کسی را با خود همراه کنید، کافی است دلش را به دست بیاورید و بعداً بنشینید و ببینید که چگونه تمام وجودش با شما همراه می‌شود.

در هنگام انتقال پیام، لغات تنها 10 درصد از کار را بر عهده دارند و 90 درصد باقیمانده کار به حرکات بدنی (زبان بدن) و لحن گوینده مربوط می‌شود. در هنگام برقراری ارتباط موثر با سه مؤلفه در کنار هم حرکت و ایفای نقش کنند. هر کدام از این سه مولفه که کار خود را درست انجام ندهد، ارتباط موثر شکل نمی‌گیرد:

  • مؤلفه فکری (آنچه می‌دانیم): سعی کنید در هنگام برقراری پیوند، چیزی را بیان کنید که با آن زندگی کرده‌اید و آن را نفس کشیده‌اید.
  • مؤلفه عاطفی (آنچه احساس می‌کنیم): اگر قرار باشد پیامی به خوبی منتقل شود، باید با احساس و عاطفه همراه باشد وگرنه هیچ آتشی در مخاطب درنمی‌گیرد. چیزی را بیان کنید که خودتان تحت تأثیر آن قرار گرفته باشید.
  • مؤلفه بصری (آنچه انجام می‌دهیم): سعی کنید در هنگام برقراری ارتباط موثر تنها روی مخاطب تمرکز کنید و هر عاملی که حواس‌تان را پرت می‌کند، کنار بگذارید. اگر در هنگام صحبت با یک شخص، مشغول صحبت کردن با تلفن همراه باشید، بعید است که کسی بخواهد از احساسش با شما گفتگو کند.

در صورتی که به مفهوم زبان بدن علاقه دارید و تمایل دارید که چند نکته خوب و کاربردی در این زمینه یاد بگیرید، پیشنهاد می‌شود مقاله تمام زبان بدن در این ۳ نکته خلاصه می‌شود! را مطالعه کنید.

4. برای یک ارتباط موثر باید انرژی صرف کرد

در صورتی که می‌خواهید با مخاطب، ارتباط موثر و خوب برقرار کنید، لازم است برای این کار انرژی بگذارید؛ چون ارتباط برقرار کردن، ساده نیست و به تلاش و کوشش هوشمندانه و هدفمند نیاز دارد. برای تولید انرژی لازم برای برقراری ارتباط موثر سه راهکار وجود دارد:

  • ابتکار عمل را به دست بگیرید و از هیچ تلاشی برای شکستن یخ ارتباط فروگذار نکنید. منتظر لحظه عالی برای شروع ارتباط نمانید و دل را به دریا بزنید.
  • مخاطبان خود را بشناسید، موضوعات و مسائل کلیدی و حیاتی را از نظر آن‌ها شناسایی کنید و تمرکز خود را بر این مسائل بگذارید تا بتوانید ارتباطی خوب و موثر با آن‌ها برقرار کنید.
  • انسان‌ها همیشه می‌خواهند با کسی ارتباط و پیوند برقرار کنند که تمام‌قد آماده یاری رساندن به آن‌ها باشد. پس سعی کنید در هنگام ارتباط، تمرکز خود را روی خواسته‌ها و مسائل طرف مقابل بگذارید.

سام والتون، بنیان‌گذار وال مارت، سوگندی دارد که آموختن آن می‌تواند برای ما هم الهام‌بخش باشد و به ما کمک کند که ارتباط بهتر و موثرتری برقرار کنیم:

من سوگند یاد می‌کنم که از این به بعد هر گاه یک مشتری به فاصله چهار متری من برسد، لبخند بزنم، به چشمانش نگاه کنم و با او خوش و بش کنم.

5. برقراری ارتباط موثر، کاملاً اکتسابی است نه فطری و ذاتی!

یکی از بهترین خبرهایی که جان مکسول در کتاب « آيا هر ارتباطي ارتباط است؟» به ما می‌دهد این است که برقراری ارتباط موثر اصلاً یک صفت ذاتی و فطری است؛ بلکه یک مهارت است و  هر کس که دوست داشته باشد می‌تواند آن را یاد بگیرد. کسانی که پیوندها و روابط خوبی با دیگران برقرار می‌کنند، یک سری خصوصیات مشتریک دارند و همه آن‌ها این ویژگی‌ها را آموخته‌اند.

او درکتاب خود می‌نویسد: «تمام سخنرانان خوب امروز، سخنرانان بد دیروز هستند.» بنابراین اگر شما هم می‌خواهید به یک برقرارکننده ارتباط موثر تبدیل شوید، باید آستین‌ها را بالا بزنید، کتاب‌های خوب در این زمینه بخوانید، ویدیوهای آموزشی ببینید و آموزه‌های خود را به کار ببندید. به تدریج خواهید دید که این آموزه‌ها در وجود شما ته‌نشین می‌شود و از شما آدم بهتری می‌سازد.

راهکارهای برقراری ارتباط موثر از نگاه جان ماکسول

در صورتی که تکنیک‌ها و راهکارهای برقراری ارتباط موثر را یاد بگیرید، اعتماد به نفس شما افزایش می‌یابد، بدون شک به موفقیت شخصی دست پیدا می‌کنید و می‌توانید به رهبر بهتری تبدیل شوید. در ادامه این بخش از مقاله به تکنیک‌هایی که جان سی. مکسول برای برقراری ارتباط موثر ارائه می‌دهد، می‌پردازیم.

نکته مهم در مورد این تکنیک‌ها آن است که او روش‌هایی که بیان می‌کند را از افرادی آموخته که خودشان، قله‌های حوزه ارتباطات و رهبری هستند و خود مکسول از طریق همین راهکارها به قهرمان و پادشاه حوزه رهبری سازمانی تبدیل شده است.

1. همواره دنبال پیدا کردن یک فصل مشترک باشید

آبراهام لینکلن که قبلاً او را معرفی کردیم، یک جمله خیلی جالب دارد که می‌گوید:

هرگاه می‌خواهم با کسی مباحثه کنم، یک سوم زمانم را به اندیشیدن در مورد خودم و آنچه می‌خواهم بگویم اختصاص می‌دهم و باقیمانده زمانم را به اندیشیدن در مورد او و آنچه خواهد گفت، سپری می‌کنم.

مهم‌ترین قانونی که در برقراری ارتباط موثر باید به آن توجه کنیم، پیدا کردن فصل مشترک است. این قانون را مثل دارویی در نظر بگیرید که برای درمان همه بیماری‌ها کاربرد دارد. اگر با همسر یا فرزند خود مشکلی دارید، اگر می‌خواهید وارد یک جلسه مذاکره کاری شوید و  قرارداد مهمی ببندید و اگر می‌خواهید فروش کسب و کار خود را بالا ببرید، حتماً این قانون را سرلوحه کار خود قرار دهید.

انسان‌های خودمحور و خودکامه، در تمامی روابط خود به مشکل می‌خورند؛ چون اصلاً به یافتن یک فصل مشترک با دیگران فکر نمی‌کنند. ممکن است گاهی یافتن این فصل مشترک سخت باشد. راهکارهای زیر می‌تواند برای شما مفید و سازنده باشد:

  • با حس همدلی به طرف مقابل گوش دهید و سعی کنید دریچه‌ای به نفوذ به قلب او بیابید.
  • از طرف مقابل سوال بپرسید و در پاسخ‌های او، فصل مشترک مورد نظر را بیابید.
  • ملاحظه دیگران را بکنید، به حضورشان احترام بگذارید و از آن‌ها قدردانی کنید.
  • مدارا را یاد بگیرید و سعی کنید ذهن خود را بازکنید تا بتوانید عقاید مختلف را با روی باز و خلق خوش، گوش دهید.
  • متواضع باشید. تواضع، یکی از بهترین روش‌ها برای برقراری ارتباط است. اگر طرف مقابل حس کند که رابطه برابری با او برقرار نمی‌کنید، دیگر میلی به صحبت کردن با شما نخواهد داشت.

مهم‌ترین قانونی که در برقراری ارتباط موثر باید به آن توجه کنیم، پیدا کردن فصل مشترک است.

2. مطالب را تا حد امکان به شکلی ساده، روان و قابل فهم بیان کنید

برخی از افراد برای اینکه بتوانند روی طرف مقابل خود تأثیر بگذارند و او را مجذوب خود کنند، از کلمه قلنبه سلنبه و پرطمطراق استفاده می‌کنند و  می‎خواهند به شکلی زیرکانه، اظهار فضل کنند. این روش در اکثر موارد جواب نمی‌دهد؛ چون طرف مقابل به جای اینکه حس و احساس شما را دریافت کند، فقط باید وقت بگذارد، یک لغت‌نامه در دست بگیرد و معنی کلمات شما را پیدا کند.

برای برقراری ارتباط موثر باید بکوشیم که مفاهیم و منظور خود را خیلی ساده، روان و قابل فهم بیان کنیم. حتی اگر مسئله پیچیده در گفته‌های خود داریم که احساس می‌کنیم  طرف مقابل درک نمی‌کند، باید سعی کنیم که آن مسئله را هم تا حد امکان ساده‌سازی کنیم تا هیچ دست‌اندازی در ارتباطمان باقی نماند.

برای برقراری ارتباط موثر تکنیک سه «ت» یعنی تأنی، تسهیل و تبسم را فراموش نکنید. در ادامه توضیحی کوتاه و مختصر در مورد این سه کلمه می‌دهیم:

  • تأنی: پرهیز از شتاب‌زدگی در هنگام صحبت و برقراری ارتباط
  • تسهیل: پرهیز از به کار بردن کلمات پیچیده و قلنبه سلنبه
  • تبسم: لبخند به لب داشتن در هنگام گفتگو

در صورتی که می‌خواهید مثل رهبران بزرگ جهان سخنرانی کنید و دیگران را تحت تأثیر خود قرار دهید، پیشنهاد می‌شود مقاله چطور مانند رهبران بزرگ سخنرانی‌ آتشین کنید و همه را به وجد بیاورید؟ را مطالعه کنید. این  مقاله تکنیک‌های حرفه‌ای و نابی را در اختیار شما می‌گذارد.

3. تجربه‌ای دل‌پذیر و دلنشین برای مخاطب خود خلق کنید

یکی از مسائلی که جان مکسول برای برقراری ارتباط موثر روی آن تأکید دارد، شوخ طبعی است. این کار باعث می‌شود که تجربه‌ای شیرین و لذت‌بخش برای طرف مقابل رقم بخورد و سخنان شما را با علاقه و توجه گوش دهد. برخی از افراد، عبارت یا تکیه کلامی خاص خود دارند که با استفاده از آن دیگران را مجذوب خود می‌کنند.

داستان سرایی یکی دیگر از تکنیک‌هایی است که تجربه‌ای شیرین و لذت‌بخش برای مخاطب شما رقم می‌زند. داده‌ها و اطلاعات خشک و بی‌روح به تنهایی هیچ لطف و جذابیتی ندارند ولی اگر بتوانید همین داده‌ها را خشک و بی‌روح را در قالب داستان بیان کنید، خیلی راحت مخاطب را تحت تأثیر قرار می‌دهید.

مطالعات نشان می‌دهد که مخاطبان پس از اتمام جلسه‌ای که با ما داشته‌اند، تنها نیمی از چیزهایی که ما می‌گوییم را به خاطر می‌سپارند. یک ساعت بعد، 10 درصد دیگر را هم فراموش می‌کنند. اگر بخوابند، وقتی که بیدار می‌شوند، 20 درصد دیگر از مطالب را هم فراموش کرده‌اند.

پس از اتمام کارهای روزانه‌شان متوجه می‌شوند که 10 درصد دیگر مطالب از هم حافظه‌شان پر کشیده است. از این رو لازم است تجربه‌ای دلنشین و دل‌پذیر برایشان رقم بزنیم تا چیزی که در خاطرشان می‌ماند، برایشان جذاب باشد.

4. برای مخاطب خود الهام‌بخش باشید

اگر می‌خواهید برای مخاطب خود الهام‌بخش باشید، باید کاری کنید که او بفهمد درکش می‌کنید. همچنین لازم  است چیزهایی که بیان می‌کنید، با احساس همراه شود؛ چون مخاطبان احساس شما را می‌بینند و همین احساس روی آن‌ها تأثیر می‌گذارد. شور و شوق همیشه جواب می‌دهد. پس حتماً برای برقراری ارتباط موثر از شور و شوق و احساس کمک بگیرید.

5. خودتان به نکاتی که برای دیگران بیان می‌کنید، عمل کنید

اگر می‌خواهید ارتباطی بلندمدت با دیگران برقرار کنید، باید خودتان مظهر و تجلی نکاتی باشید که بیان می‌کنید. اگر کارمندان مجموعه خود را به برنامه‌ریزی، نظم و انضباط دعوت کنید ولی خودتان به نکاتی که می‌گویید پایبند نباشید، ممکن است پس از مدتی دیگر کارمندان به سخنان شما گوش ندهند.

شرط تأثیرگذاری روی دیگران این است خودتان به چیزهایی که می‌گویید عمل کنید. چرا سخنان رتبه‌های برتر کنکور روی کسانی که قرار است کنکور بدهند تأثیر دارد؟ چون رتبه‌های برتر به نکاتی که دارند بیان می‌کنند، عمل کرده‌اند که اکنون به این جایگاه رسیده‌اند.

شرط تأثیرگذاری روی دیگران این است خودتان به چیزهایی که می‌گویید عمل کنید.

برقراری ارتباط موثر شما را به انسانی خوش‌شانس تبدیل می‌کند

شانس همیشه همراه افرادی است که بتوانند ارتباطی درست و موثر با دیگران برقرار کنند؛ چون ارتباط با هر انسان، امکانات و فرصت‌های جدیدی را پیش روی ما قرار می‌دهد و اساساً وقتی بتوانیم با انسان‌های مختلفی ارتباط بگیریم، در واقع داریم فرصت‌های زیادی را برای خودمان خلق می‌کنیم.

در صورتی که  از برقراری ارتباط با سایر انسان‌ها یا سخنرانی می‌ترسید، پیشنهاد می‌شود مقاله تکنیک های مقابله با ترس را مطالعه کنید. این مقاله به شما تکنیک‌هایی را آموزش می‌دهد که با استفاده از آن‌ها می‌توانید بر ترس‌های خود پیروز شوید.

شما برای برقراری ارتباط موثر با دیگران از چه روش‌ها و تکنیک‌هایی کمک می‌گیرید؟ آیا واقعاً کسانی که توانایی زیادی در برقراری ارتباط دارند، خوش‌شانس‌تر از افرادی هستند که چنین توانی ندارند؟ از نظر شما این مهارت، چه مزایا و معایبی دارد؟ لطفاً نظرها و پیشنهادهای خود را با ما و سایر همراهان مجموعه سوخت جت در بخش دیدگاه‌ها (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.

1 نظر جالب
  1. کاربر سوخت جت هی می‌گوید

    عالی و اموزنده و بسیار مفید و کاربردی، خصوصا 3ت تانی 2.تسهیل 3تبسم در برقراری ارتباطی موثر

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**