30 توصیه تونی بازان برای پرورش هوش کلامی شما (هوش کلامی شما نسبت مستقیمی با موفقیت شما دارد)
ما از صبح که بیدار می شویم تا شباهنگام که به خواب می رویم، در حال مانور دادن و نمایش توانایی ها خود هستیم… اما، به چه کسانی؟ به کسانی که خانواده ما هستند، کارفرمایان و همکاران ما هستند، به جامعه و به کسان دیگری که می توانند پله های پیشرفت و موفقیت را زیر پای ما بسازند.
به روایت دیل کارنگی، دیگران و جهان بیرون از ما، از چند کانال درباره ما اظهارنظر و فکر می کنند. دو تا از این کانال ها، نحوه حرف زدن ما و چیزهایی است که می گوییم.
یعنی به عبارت بهتر، جهان از طریق و کانال هوش کلامی ما، درباره ما قضاوت می کند و تشخیص می دهد که ما به درد موفقیت بیشتر می خوریم یا نمی خوریم.
هوش کلامی یعنی چه؟
یعنی این که شما، چه تعداد واژگان دارید و واژگان در اختیار شما، چقدر قدرت دارند و چقدر سلیس و واضح و زیبا و ساده و … می توانید ارتباط برقرار کرده و صحبت کنید.
نکته جالبتر این است که هوش کلامی یا همان قدرت سخن گفتن ما، همیشه و همه جا همراه ماست؛ درست مثل زبان بدن ما و افکارمان. قدرت نوشتن شما همیشه با شما نیست، عضلات برجسته خود را که ناشی از ورزش حرفه ای است همه جا نمی توانید نشان بدهید، ثروت و دارایی های خودتان را همه جا نمی توانید رو کنید و مثلاً سندهای املاک خودتان را از گردن تان آویزان کنید تا دیگران بفهمند که چه آدم مهمی هستید و …؛
اما زبان و کلام و هوش کلامی شما، همواره و همیشه، با شماست و جلوتر از شما، شخصیت و قدرت شما را معرفی می کند! (دقت کنید، جلوتر از شما…)
و نکته عجیب تر دیگر این که روانشناسان در ابتدای قرن بیستم، به یافته های بسیار جالبی رسیده اند:
بین مقدار و قدرت واژگان و موفقیت شخصی افراد، ارتباط مستقیمی وجود دارد.
یعنی چه؟
یعنی هوش کلامی بالاتر، مساوی با موفقیت و اعتماد به نفس بیشتر در زندگی و تحصیل و کار و … خواهد بود. باز هم یعنی چی؟ یعنی اگر کسی این را نداشته باشد نمی تواند پولدار و موفق بشود؟ چرا، می تواند موفق باشد، اما اگر این را داشته باشد، بسیار بیشتر می تواند موفق بشود…
تونی بازان، نویسنده کتاب های قدرت هوش کلامی و قدرت نبوغ خلاق و …، در این باره می گوید:
«اولین بار دکتر جانسون اکانر بود که در آمریکا این کار را انجام داد.
او شاغل در یک آزمایشگاه مهندسی انسان در بوستون بود.
او به شدت، محسور ارتباط بین واژگان و موفقیت شخصی شد.
او سراغ صد جوانی رفت که مدیریت صنعتی می خواندند. به آنها یک آزمون لغت داد تا نمره هوش کلامی شان را بسنجد. مجدداً پنج سال بعدتر، سراغ آنها رفت. از یافته هایش حیرت کرد:
تمام 25 درصدی که بالاترین نمره را در آن آزمون آورده بودند، مدیر شده و در سطوح مدیریتی داشتند کار می کردند. تأسف برانگیزتر این که هیچ کدام از سانی که جزو 25 درصد پایین ترین نمره ها بودند، مدیر نشده بودند.»
او همچنین از قول پرفسور لوئیز ام. نورمن نقل می کند که:
«واژگان به تنهایی، شاخص بی نهایت موفقی برای موفقیت های حرفه ای
و در کل هوش استاندارد هستند.»
خب پس چرا نمی خواهید برای هوش کلامی خود کاری بکنید؟
پیشنهاد می کنیم که در لحظات بیکاری و در وقت های مرده و انتظار و توی اتوبوس و مترو و …، روی هوش کلام خودتان کار کنید + این مقاله را هم بخوانید تا بتوانید کم کم به این تمرین ها عادت کنید، اما اگر :
- دوست دارید هوش کلامی بالایی داشته باشید و همه از صحبت با شما لذت ببرند؟
- دوست دارید هوش کلامی شما، مدیران شما را نسبت به این توانایی تان، خرسند سازد؟
- دوست دارید فک و فامیل و خویشاوند و اعضای خانواده، از این که فردی با قدرت سخن گفتن شما را در میان خودشان دارند، مفتخر باشند؟
پس شما را دعوت می کنیم به
30 تمرین افزایش هوش کلامی
اتفاقی که هم روی دیگر هوش های شما اثر می گذارد و صد البته، موفقیت های شخصی شما را هم بالاتر و بالاتر می برد !
این 30 تمرین که تونی بازان آنها را طراحی کرده است را فقط نخوانید، بلکه بلافاصله شروع به استفاده کاربردی از آنها در زندگیتان کنید تا شاهد معجزات آنها شوید :
- جدول کلمات، اسکرابل بازی های لغوی مثل واژه یابی و رمزگشایی و … را حتماً انجام بدهید.
- شما بالاخره درگیر شغلی هستید دیگر، لطفاً سعی کنید واژگان مربوط به شغل خودتان را پیدا کنید و آنها را گسترش بدهید؛ در حرفه ای جلوه دادن شما خیلی موثر است.
- شکارچی کلمات جدید در زندگی تان باشید. مدام آنها را یادداشت کنید و مورد استفاده قرار بدهید.
- در روزنامه ها و مجلات و رادیو و تلویزیون، دنبال کلمات جالب و جذاب باشید و یادداشت کنید و روی آنها فکر کنید.
- یک نقشه ذهنی تهیه کنید؛ درباره فایده هایی که افزایش دانش لغوی برایتان خواهد داشت. (درباره نقشه ذهنی اینجا را بخوانید)
- یک لغتنامه خوب و استاندارد داشته باشید. می توانید روی گوشی همراه تان هم نصبش کنید. مدام به آن مراجعه کنید و با آن سر و کله بزنید.
- تقلید کردن از بهترین های دانش لغوی مثل مجریان، بازیگران، سخنرانان برجسته و … هم خوب است؛ هم نوع کلمات شان را می توانید تقلید کنید، هم نحوه ادای کلمات و جملات را.
- سعی کنید با کلمات بازی کنید. با آنها شعر بسازید. دنبال کلماتی باشید که از دو طرف یکی هستند، قافیه سازی و قافیه یابی کنید و …
- شما به طور عادی و روزمره، دارید از کلماتی استفاده می کنید. دنبال ریشه یابی این کلمات باشید. ریشه یابی، می تواند مانور واژگانی شما را افزایش دهد.
- از حروف به هم ریخته، کلمات مختلف بسازید؛ هم بازی است، هم ارتقای مهارت کلامی شما.
- می دانید کلمات مترادف چه چیزهایی هستند؟ همان معنی را می دهند، اما کمی، فقط کمی، متفاوت اند. سعی کنید یک فرهنگ کلمات مترادف و متضاد تهیه کنید. توی اینترنت می توانید سرچ کرده و دانلودش کنید.
- سعی کنید پسوندها و پیشوندها را خوب بیاموزید؛ در این صورت خودتان می توانید واژه سازی کنید و همه به شما غبطه خواهند خورد.
- کلمات کلیدی را، رنگی کنید. در این صورت، از اثر رستروف استفاده می کنید که معتقد است چیزی که نامتعارف، رنگی یا خنده دار باشد، اثر بیشتری روی مغز می گذارد.
- از قدرت انگاره سازی مثبت استفاده کنید: مدام خودتان را در موقعیت های مختلف تصور کنید که دارید به خوبی از کلام خود، استفاده می کنید. سعی کنید به این تجسم خلاق ادامه بدهید.
- سعی کنید قدرت خودتان را در حوزه کشف کلمات هم قافیه و مترادف با تعداد حروف یکسان و حرکات زیر و زبر یکسان، افزایش بدهید.
- بروید جلوی آینه و با خودتان حرف بزنید، ادا در بیاورید، تمرین زبان بدن بکنید.
- بازی های صوتی هم در این امر کارساز است. با صدا و دهان خود، بازی کرده و صداهای زیر و خشن و کارتون و فیلم و حیوانات مختلف و … را در بیاورید.
- آواز بخوانید.
- سعی کنید نسبت واژگان مثبت و منفی خود را استخراج کنید. سعی کنید نسبت مثبت ها را، بیشتر و بیشتر و باز هم بیشتر کنید. این جوری، هم دیگران از شما خوششان خواهد آمد؛ هم خودتان از خودتان.
- همیشه بلند و واضح حرف بزنید؛ برای چی خجالت می کشید؟
- به راویان قصه و داستان خوب توجه کنید و از آنها یاد بگیرید. خودتان هم قصه بگویید. حتی لطیفه هم می توانید تعریف کنید.
- شما در آپارتمان و شهر و محل کار، نمی توانید صدای خودتان را آزاد کنید. پس به استادیوم یا جنگل بروید و صدای حبس شده خودتان را آزاد کنید؛ استادیوم خیلی خوب است.
- سعی کنید کلمات و تصورات را جمع ببندید تا به ترکیب های خوبی برسید.
- به گفتگوهای درونی خودتان توجه کنید؛ خوب و با کلمات و واژگان مناسبت و شیک با خودتان حرف بزنید.
- هنگام مطالعه، واژه به واژه مطالعه نکنید. اول یک اسکن کلی داشته باشید از متنی که می خواهید بخوانید، سئوال بپرسید، چه می خواهد به شما بگوید؟ بعد با خودکار یا نشانگر یا هر چیزی، سریع بخوانید.
- به جای یادداشت برداری سنتی که دال بر نظم ریاضی و لیست واره بودن است، از نقشه ذهنی و درخت ذهنی و … استفاده کنید. این جوری، قدرت واژگان شما واقعاً افزایش پیدا می کند (ایــــن شیـــوه نوت برداری هم غوغا میکند!)
- برای خودتان، پوشه هوش کلامی درست کنید. در آن، خلاصه رمان ها، شعرهای خوب، کلمات جدید، نمودارهای ذهنی و … را ذخیره کنید.
- شما در طول روز، معمولاً چند دفعه ای مجبورید که به دیگران آدرس بدهید. این کار را با دقت انجام بدهید؛ از طریق استفاده درست از فاصله ها و توصیف خلاقانه و نشانه های توی جاده و دست چپ و راست و …، چنان به طرف تان آدس بدهید که خودش هم کیف کند. برای این کار، باید ترکیبی مناسب از زمان، فاصله، نشانه های مهم بصری و جهت را ارائه کنید. اولش می توانید پیش خودتان تمرین کنید.
- شوخ طبع باشید؛ قدرت خلاقه شما را افزایش می دهد. شوخ طبعی واژگانی هم جالب است.
- دیگر جنبه های هوشی شما نیز بر افزایش هوش کلامی شما مؤثر است: هوش عددی، هوش هیجانی، هوش اقتصادی و … . سعی کنید آنها را افزایش بدهید. برعکسش هم درست است؛ افزایش هوش کلامی هم باعث افزایش آنها می شود.
در پایان، بد نیست داستانی آموزنده را هم از دیل کارنگی، نقل کنیم:
روزی در نیویورک، مردی ژنده پوش که قیافه و تیپش، ضد او بود، به دفتر یکی از تاجران خوشنام شهر رفت و تقاضای مصاحبه شغلی کرد. این تاجر، نگاهی به این فرد انداخت. اولش نمی خواست به او فرصتی بدهد، ولی دلش سوخت و گفت سنگ مفت و گنجشک مفت و به او، این فرصت را داد.
چند دقیقه فرصت کوتاه برای مصاحبه شغلی، تبدیل به مصاحبتی یک ساعته شد. سرانجام این تاجر سرشناس، به همکاران خود زنگ زده و او را معرفی کرد و به این ترتیب، این مرد ژنده پوش، توانست شغل بسیار خوبی به دست بیاورد.
چرا چنین شد؟
این مرد، از فارغ التحصیلان دانشگاه آکسفورد بود. برای مأموریتی به نیویورک آمده و با شکست روبه رو شده بود. در نتیجه، مفلس و بی کس و کار و بی پول شده بود. اما قدرت هوش کلامی و سخن گفتن او، هنوز سرجایش بود. او از طریق همین قدرت، توانست این تاجر سرشناس را محسور خود سازد. شما هم می توانید با افزایش هوش کلامی خود تا…
- هم احترام شغلی بیابید
- هم احترام اجتماعی و طبقاتی بیابید
- هم بهتر و روشنتر فکر کنید
- هم به موفقیت های بیشتری برسید
به نظر شما هوش کلامی بالا، چقدر در موفقیت تاثیر دارد؟
دیدگاه تان را زیر همین مقاله بنویسید
در همین زمینه، نوشته های زیر را حتما بخوانید :
نکات بسیار ارزشمندی بود
سلام
من تو فیلمهای خارجی دیده بودم که سر میز غذا والدین از بچه ها می خواستن دعا کنند یا متنی را از یک کتاب خوب از حفظ بگویند حتی از شکسپیر!
حالا متوجه شدم یکی از فایده های این کار تقویت هوش کلامی بچه ها بوده .
خیلی ممنونم
سلام وقت بخیر
مطالب شما عالی است
ولی به نظرم در راستای بهبود سایت و اینکه موضوع شما هم هوش کلامی است باید در پارگراف آخر به جای محسور از کلمه مسحور به معنای سحر شده استفاده می کردید .
سپاس از شما
روشهای عالی و بسیار مفید برای افزایش هوش کلامیست. ممنون از اطلاعات مفید و ارزشمندتون
باعرض سلام وخداقوت.خیلی خوب وعالی بود.من درنتورک مارکتینگ کارمیکنم وبایدهوش کلامی داشته باشم تابتونم موفق شوم.این مقاله خیلی بهم کمک کرد.متشکرم
عالی و فوق العاده کاربردی بود.
اینکه از خود سوال بپرسیم و به بهترین شکل پاسخ سوالمون رو بدیم بهترین تمرینه
کاری را که میخواهیم انجام دهیم یا آغاز بکنیم باید بدون فوت وقت واز هم اکنون آغاز بکنیم تنها رمز پیروزی .انجام کار در اولین فرصت است
واقعا هوش کلامی تاثیر بالایی در هر زمینه ای داره.من به شخصه در موقعیت های زیادی به خاطر همین موضوع شکست خوردم.ولی تمام تلاشم اینکه مهارت هوش کلامیمو بالا ببرم.ممنون از پروژه سوخت جت
عالی و فوق العاده کاربری بود
سلام من هميشه برا ي توقيت هوش كلامي از قدرت تجسم خلاق استفاده ميكنم كه تو مقاله بالا بهش اشاره شده
ممنونم از مقاله شما
عالي عالي بود
بسیار عالی بود به همه توصیه می کنم با دقت بخوانند و از آن استفاده کنند.
با سلام
مقاله تون فوق العاده بود و نکته خیلی عالی اینکه علاوه بر پیشنهاد افزایش لغات ،به علت و راهکارهای خوبی اشاره شده بود.
ممنوووووون.
با سلام خدمت شما
و خدا قوت بابت این مقاله فوق العاده و با کیفیت !
یک سوال در رابطه با مورد 29 هم داشتم : نوشتید شوخ طبع باشید . خب اینو همجا نوشتن !لطفا اگه ریفرنسی دارید معرفی کنید !! یا یک مقاله در این باره بنویسید ….
مرسی ،امیدوارم همیشه خوشحال باشید و لبخند بر روی لبانتان باشد ( بقول آقای یکانی :)) )
دانستنی هایی فوری که هر کس باید بداند حقا که مطالبتون عالیه .
خیلی مفید بود.مرسی.