قدرت باورنکردنی تخیل در ورزش که فقط ورزشکاران بزرگ بلدند از آن استفاده کنند
قدرت تخیل در ورزش موضوعی است که این چند سال اخیر در بسیاری از محافل علمی و ورزشی به بحثی داغ و حرفهای بدل شده است اما قبل از آن بیایید با تعریف تخیل شروع کنیم:
تخیل در هر زمینهای مسئلهای بسیار مهم برای تمام بشریت بوده است. از نویسندگان گرفته تا شاعران و محققان همه و همه به نوعی در تلاشاند تا مجهولات بیشتری از قدرت تخیل کشف کنند و از آن برای پیشبرد فعالیتهای خود و انسانها استفاده کنند. در این راه نیز سخنان بسیار از آزمون و خطاهای خود برای ما گفتهاند یا در گذشته به یادگار گذاشتهاند.
قدرت تخیل در ورزش به قدری مهم است که این روزها بخشهای قابل توجهی از دین را نیز فراگرفته و پژوهشگران در ابعاد و زمینههای مختلفی آن را مورد بررسی قرار دادهاند.
فلورانس اسکاول شین در ارتباط با تخیل سخنی بسیار قابل تأمل دارد. وی میگوید:
«هر آنچه آدمی در خیال خود تصویر کند،
دیر یا زود در زندگیاش نمایان میشود.
برای پیروزی در بازی زندگی،
باید نیروی خیالمان را آموزش دهیم».
باید بدانیم که قدرت تخیل این روزها بسیار به مباحث علمی وارد شده است و سر و صدایی عظیم به خصوص برای ورزش دوستان و ورزشکاران به پا کرده است.
اما قدرت تخیل در علم ورزش چگونه به ما کمک میکند و در چه مواردی کاربرد دارد؟
آیا میان تخیل و شبیهسازی در ورزش تفاوتی وجود دارد؟
بدن شما یک ماشین ورزشی با قدرتی فوقالعاده است؛ از عضلات – که میتوان آنها را تا حداکثر کارایی و تناسب پرورش داد – و از اعصابی که عضلات را کنترل میکنند – و همچنین سایر قسمتها تشکیل شده است.
اعصاب به نحو بسیار گستردهای در مغز شما ارتباط و پیوستگی پیدا کردهاند. شمار وسیعی از سلولهای عصبی توسط تعداد بسیار فراوانتری از ارتباطات بین عصبی، به هم متصل شدهاند.
باید بدانیم که بخش قابل توجهی از فرآیند یادگیری و بهبود رفلکسهای ورزشی و مهارتها نیز شامل تثبیت، اصلاح و تقویت راههای عصبی در خارج از مغز، در اعصاب بدن و نخاع واقع شده است. این مسیرها باید با تمرینات جسمی آموزش داده شوند.
اما بسیاری از این مسیرها درون خود مغز هستند این مسیرها را میتوان با استفاده از تکنیکهای ذهنی مانند تخیل و شبیهسازی آموزش داد.
تخیل فرآیندی است که طی آن شما مسیرهای لازم را برای هماهنگی عضلات خود ایجاد کرده، اصلاح نموده یا تقویت مینمایید. این کار تنها با تمرینات ذهنی انجام میگیرد. تصویر سازی نیروی محرک برای تقویت تخیل به شما میرود.
تخیل بر پایهی این اصل مهم قرار دارد که شما میتوانید این بخشهای مغز خود را به جای استفاده از حواس با دادههای ورودی از بخش تصویرسازی مغز، آموزش دهید.
شما میتوانید این بخشهای مغز خود را هم با تخیلات ناشی از تصویرسازی و هم با ورودیهای حسی واقعی به طرز مشابهی آموزش دهید. با این تفاوت که ورودیهای ناشی از احساس واقعی به نحو زندهتری تجربه میشوند.
تخیل در ورزش در این گونه موارد بسیار سودمند خواهد بود:
- زمانی که ورزشکار آسیب دیده و به هیچ شیوهی دیگری نمیتواند تا اطلاع ثانوی تمرین کند.
- تجهیزات مناسب در دسترس نباشد و یا اینکه تمرینات به دلایل دیگر ممکن نباشد.
- زمانی که تمرینات سریع مورد نیاز است.
» آزاد شدن قدرت تخیل
تخیل به شما اجازه میدهد که تمریناتی انجام دهید و خود را برای وقایع و پیشامدهایی آماده کنید که در عالم واقعیت هیچگاه امکان تمرین برای آن وجود ندارد. قدرت تخیل به شما اجازه میدهد که وارد موقعیتهایی شوید که هرگز قبلاً به صورت فیزیکی تجربه نکردهاید و بعد این احساس را داشته باشید که شما بیشتر در این موقعیت بودهاید و آنچه را که میخواستید به دست آوردهاید.
تخیل به شما اجازه میدهد که پاسخ و واکنش خود را نسبت به مشکلات فیزیکی و روانشناختی که به صورت طبیعی اتفاق نمیافتد، تمرین کرده و برای آن آماده شوید، به نحوی که در در صورت بروز چنین مشکلاتی بتوانید با عزت نفس و کارایی به آنها پاسخ دهید.
در روانشناسی ورزشی از تخیل نیز میتوان برای پرورش مهارتهایی مانند درمان، کنترل و فقدان تمرکز استفاده کرد و نتایج فوقالعادهای را دریافت کرد.
تخیل به شما اجازه میدهد که دسترسی به اهداف را پیشاپیش تجربه کنید.
این امر به شما کمک میکند که مطمئن شوید این اهداف قابل وصولاند و به شما این فرصت را میدهند که توانایی و قابلیتهای خود را به سطحی برسانید که ممکن است به شیوههای دیگر قابل حصول نباشد.
تمرینات با قدرت تخیل به شما کمک میکند که مهارتهای پیچیده را به نحوی کُند کنید که تفکیک و احساس جداگانهی حرکتهای جزئی در انجام مهارتهای بدنی امکانپذیر شود و در نتیجه بفهمید که مشکلات تکنیکی دقیقاً در کجا واقع شده است.
تخیل را میتوان به منظور تأثیر بر جنبههایی از پاسخ«غیر ارادی» بدن، مانند آزاد شدن هورمون آدرنالین، مورد استفاده قرار داد. این شیوه در عرفان شرقی به حداکثر تکامل خود رسیده است که از قدرت تخیل به شیوهای کاملاً مؤثر مثلاً برای کاهش سرعت ضربان قلب و یا مصرف اکسیژن استفاده میشود.
برای اطلاعات بیشتر در مورد قدرت ذهن و تخیل که احتمالا آن را باور نخواهید کرد !مقالهی ذهن میلیاردی را بخوانید.
» شبیهسازی
شبیهسازی مشابه تخیل است، چرا که در این شیوه هم بهبود کیفیت تمرینات دنبال میشود و این کار با آموزش مغز برای رویارویی با موقعیتهایی انجام میگیرد که تنها در صورت برگزاری یک رقابت مهم ورزشی، امکان بروز دارند.
شبیهسازی به این شکل انجام میشود که موقعیتهای تمرین بدنی تا حد ممکن به شرایط واقعی نزدیک شود، مثلاً با آوردن جمعیت تماشاچی یا داوری بر نحوهی انجام تمرینات و یا با دعوت رسانهها و مطبوعات به جلسههای تمرین.
شبیهسازی از بسیاری از جهات به تخیل ارجعیت دارد؛ زیرا استرسهایی که به شخص وارد میشود، زندهتر و واقعیتر است و این استرسها در عالم واقعیت وجود دارند، اما آماده سازی و برگزاری شبیهسازی در مقایسه با تخیل از نظر زمان و کار صرف شده، نیاز به تدارک بسیار گستردهتری دارد و از نظر محدودهی اهداف و پیامدهایی که میتوان در تمرینها اعمال کرد، از قابلیت انعطاف کمتری برخوردار است.
بنابراین باید برای رسیدن به حداکثر تأثیر و کارایی، از شبیهسازی و تخیل به طور همزمان استفاده کرد تا بتوان نتایج شگفتانگیز آن را در خود دید.
در همین زمینه بخوانید:
- مغز مارمولکی، مغز میمونی و مغز امپراتوریساز- کدامیک از این سه بخش بر زندگیتان حکومت میکند؟
- راست مغز هستید یا چپ مغز؟ به کمک این تصاویر خیلی سریع بفهمید
- چطور با ذهنیت گرگ وال استریت قبل از 30 سالگی ثروت عظیمی بدست آورید؟
- راز بریلسفورد ; چطور مربیان تراز اول دنیا بدون تمرینات سخت ورزشکاران موفق می سازند؟
با سلام
مقاله بسیار خوبی بود بنده به شخصه که نمیدونستم این یک تکنیکه، ولی از کودکی همیشه به صورت ناخداگاه تصویر سازی می کردم و الان که این مقاله را مطالعه کردم و متوجه شدم چقدر قدرتمنده و چیز هایی که به دست آوردم واسه زمانی بود که تصویر سازی می کردم
با سلام.
بسیار هم عالی.
سپاسگزارم از نظر ارزشمند شما.
پایدار باشید.
سلام واقعا از شما ممنونم من همیشه قبل مسابقات از این تکنیک(تصویرسازی) استفاده میکنم و در ۹۰℅اوقات به لطف خدا پیروز میشم…
با سلام.
خوشحالم که مقاله مورد پسند شما قرار گرفته است. بسیار هم عالی است که از تصویرسازی استفاده میکنید.آمادگی ذهنی امری بسیار مهم است.
سپاسگزارم از نظر ارزشمند شما.
پایدار باشید.
با سلام
نشد این مطلب رو بخونم و بدون تشکر از کنارش رد بشم.
ممنون بابت این موضوع مفید…سپاسگذارم
با سلام.
خوشحالم که مفید و مورد توجه شما قرار گرفته است.
سپاسگزارم از نظر ارزشمند شما.