تاثیر عجیب موسیقی بر زندگی شما که هنوز از آن خبر ندارید

فقط کافی ست به موزیک‌های شادی که در روز جشن فارغ التحصیلی‌تان یا موزیک‌های غمگینی که بعد از شکست عشقی دردناک گوش داده‌اید، فکر کنید تا متوجه شوید که موسیقی نقش مهمی بر رویدادهای زندگی ما داشته و دارد.

گذشته از خاطرات گذشته؛ موسیقی بر عملکرد ذهنی و توانایی ما در انجام کارها نیز تاثیر میگذارد.

در ادامه از علم کمک می‌گیریم که متوجه شویم موسیقی چطور بر بهره‌وری شما تاثیر میگذارد و چطور میتوان از آن استفاده کرد که بیشترین فایده را برای ما داشته باشد.

 

تاثیر عجیب موسیقی به روی خلق و خو

وقتی به موزیکی گوش می‌دهید و از این کار لذت می‌برید، مغز انتقال دهنده عصبی دوپامین آزاد میکند که باعث میشود احساس خوبی پیدا کنید و از استرس و اضطراب‌تان کاسته شود.

برای مثال در مجله «تازه‌های علم شناختی» مطالعه‌ای انجام شد که محققان در آن تاثیرات موسیقی بر بیمارانی که قرار بود عمل جراحی شوند را مورد بررسی قرار دادند.

محققان از بیماران خواستند که می‌توانند به موسیقی گوش دهند و یا قرض ضداسترس مصرف کنند و سپس تغییرات سطح هورمون استرس (کورتیزول) را تحت نظر گرفتند.

در پایان این مطالعه؛ مححقان متوجه شدند که سطح استرس و کورتیزول بیمارانی که به موسیقی گوش داده بودند، نسبت به بیمارانی که داروهای ضداسترس مصرف کرده بودند، پایین‌تر بود.

موسیقی این قدرت را دارد که خلق و خوی ما را بهبود ببخشد
و همین موضوع باعث میشود که توانایی ما برای تمرکز روی کارهایمان بالاتر رود.

چه موسیقی‌هایی عملکرد ذهنی را کاهش می‌دهند؟!

اما همه موسیقی‌ها مانند هم نیستند. مطالعات نشان میدهند که وقتی سرکار هستیم و موسیقی پس‌زمینه، باکلام است عملکرد ذهنی‌مان کاهش پیدا میکند درحالی که موسیقی بی‌کلام عملکرد ذهنی‌مان را بالا میبرد و باعث افزایش بهره‌وری‌مان میشود.

علاوه براین؛ تحقیقات Applied Acoustics نشان میدهد که با افزایش درک گفتار، عملکرد اشخاص کاهش می‌یابد. به زبان ساده‌تر؛

هرچه در حین کار، صداهای بیشتری بشنویم
(از جمله متنِ آهنگ) بهره‌وری ما کاهش پیدا میکند.

 

تاثیر موسیقی بر ورزش و فعالیت‌های بدنی

برای اینکه در حین تمرینات ورزشی کمتر احساس خستگی کنید و ورزش با کیفیت‌تری داشته باشید، بهتر است موزیک‌های انگیزشی را امتحان کنید.

براساس مطالعه‌ای که کاراگوریس، روانشناس ورزشی، انجام داده موسیقی باعث میشود ظرفیت بیشتری برای تمرین داشته باشید، ورزش‌تان طولانی‌تر شود، کمتر احساس خستگی کنید و همه این موارد در مجموع باعث میشود که عملکرد جسمانی‌تان بهتر و بهتر شود.

علاوه براین؛ روزهایی که خیلی دل و دماغ ورزش کردن ندارید، گوش دادن به یک موسیقی پرشور و هیجان باعث میشود که به برنامه ورزشی‌تان پایبند بمانید.

 

 

موسیقی کارهای تکراری را لذت‌بخش‌تر میکند

دانیل لویتین عصب‌شناس و نویسنده کتاب «مغز ما به هنگام گوش دادن به موسیقی» می‌گوید موسیقی می‌تواند کارهای تکراری را لذت‌بخش‌تر کند و باعث شود تمرکزتان موقع انجام کارها بالاتر رود.

برای مثال؛ یکی از مطالعات نشان داد که

وقتی جراحان به انجام وظایف تکراریِ آزمایشگاه‌شان مشغولند،
موسیقی میتواند عملکردشان را افزایش دهد.

 

موسیقی‌های آشنا بهترین گزینه برای تمرکز هستند

مطالعات مختلف نشان میدهند که وقتی ما به موسیقی گوش میدهیم که برایمان آشناست، مناطقی از مغز که مرکز احساسات قوی و تمرکز است، بیشتر درگیر و فعال میشود نسبت به وقتی که به موزیک جدید و ناآشنا گوش میدهیم.

علاوه براین؛ وقتی به موسیقی ناآشنا گوش میدهیم احتمال اینکه تمرکزمان روی کار را از دست دهیم و به موسیقی توجه کنیم، بالا میرود.

 

موسیقی بر درونگراها و برون‌گراها تاثیر متفاوتی دارد

مطالعه‌ای که در مجله روانشناسی شناختی منتشر شده نشان میدهد که تاثیری که موسیقی به روی درونگراها میگذارد، با تاثیری که به روی برونگراها میگذارد، متفاوت است.

در طول این مطالعه، به 10 فرد درونگرا و برون‌گرا 2 آزمون داده شد (یک تست حافظه که نیاز به یادآوری فوری و تاخیری داشت و یک تست درک مطلب) از شرکت‌کنندگان خواسته شد که این تست‌ها یا در سکوت حل کنند و یا درحال گوش دادن به موسیقی پاپ.

در پایان مطالعه؛ محققان دریافتند که پخش موسیقی تاثیر مخربی بر یادآوری فوریِ هر دو گروه دارد.

با این حال بعد از یک وقفه 5 دقیقه‌ای عملکرد درونگراهایی که اشیاء را به خاطر سپرده بودند، به طرز قابل توجهی از برون‌گراها بدتر بود!

علاوه براین؛ عملکرد درونگراهایی که در هنگام پخش موسیقی، سوالات درک مطلب را جواب داده بودند، بسیار بدتر از برونگراها بود!

 

لابه‌لای کارهایتان موسیقی گوش دهید که بهره‌وری‌تان به اوج خودش برسد.

 

گوش دادن به موسیقی در حین کار، ممکن است اثرات منفی داشته باشد اما اگر در فاصله‌ای که بین دو کار وجود دارد، به موسیقی گوش دهید عملکرد ذهنی‌تان افزایش می‌یابد.

به عنوان مثال؛ مطالعه‌ای که در «روانشناسی موسیقی» منتشر شده نشان میدهد که گوش دادن به موسیقی بین 2 کار باعث میشود عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان و توانایی تمرکز بر روی کارهایشان به مدت طولانی افزایش پیدا کند.

اگر میخواهید خیرِ دنیا و آخرت را ببرید، بهتر است در سکوت کار کنید و در زمان استراحت بین دو کار، موقتا موسیقی گوش کنید.

 

چه نوع موسیقی باید گوش دهید؟

همانطور که گفتیم، نوع موسیقی که گوش میدهید به روی بهره‌وری‌تان تاثیر میگذارد. چند فاکتور اثرگذار عبارت‌اند از:

  • آیا موسیقی بی‌کلام است یا باکلام؟
  • موزیک چقدر برایتان آشناست؟
  • آیا کاری که میخواهید همزمان با گوش دادن به موسیقی انجام دهید، تکراری و یکنواخت است؟
  • مشغول فعالیت ذهنی هستید یا جسمی؟

برای مثال:

  • اگر قرار است یک سند طولانی و پیچیده را بخوانید، احتمالا بهتر است که موسیقی پاپ یا کلاسیک گوش کنید.
  • وقتی هم که میخواهید بدوید یا ورزش کنید احتمالا موسیقی راک یا پاپ گزینه بهتری برایتان باشد.

و درپایان؛ بهتر است انواع سبک‌های مختلف موسیقی را در شرایط مختلف امتحان کنید تا بتوانید بهترین‌ها را برای افزایش بهره‌وری‌تان پیدا کنید.

4 نفر دیدگاه شان را با ما در میان گذاشتید، نفر بعدی شما هستید :
  1. کاربر سوخت جت ده می‌گوید

    ممنون از شما جالب بود.

  2. کاربر سوخت جت ور می‌گوید

    فقط اونجاش كه گفتي خير دنيا و آخرت رو ميخواي تو سكوت باش
    هههههههه درستش هم همينه

  3. کاربر سوخت جت یل می‌گوید

    موسیقی اگر خیلی شاد هم باشه می‌تونه تاثیر عکس ایجاد کنه. مثلا آهنگایی که معمولا به عنوان آهنگ رقصی شناخته میشن با ترشح بیش از حد هورمون دوپامین میتونن اعتیاد آور بشن و فرایند تصمیم گیری و تفکر رو مختل کنن

  4. کاربر سوخت جت اس می‌گوید

    سلام وقت بخیر
    خیلی سپاسگزارم بابت انتشار رایگان این مقاله زیبا
    برای من مطالب جالب و مفید بودن… ☺️✨

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**