پرونده مرموز مایکل دل؛ بزرگترین سازنده کامپیوترهای خانگی که قبلا اشتراک روزنامه می فروخت

«سعی نکنید باهوش ترین فرد در اتاق باشید… و
اگر هستید، سعی کنید افراد باهوش تر را دعوت کنید و اگر نبودید،
اتاق تان را عوض کنید…» 

توصیه مایکل دِل به دانشجویان دانشگاه تگزاس در سال 2003 دانشگاهی که از ادامه تحصیل در آن انصراف داد تا کسب و کار کوچک اش را اداره کند.

همه چیز از اولین جایی شروع شد که مایکل یک کامپیوتر از شرکت Apple خرید و به جای اینکه آنرا روشن کند و با آن بازی کند یا آنرا به دوستانش نشان بدهد، کامپیوتر را به اتاقش برد، با پیچ گوشتی و انبر دست به جان آن کامپیوتر افتاد و آنرا تکه تکه کرد تا بداند از چه قطعاتی سرهم بندی و ساخته شده.

او عاشق دنیای تکنولوژی بود… علارغم مادرش که میخواست پزشک شود. نه فقط تکنولوژی، بلکه کسب و کار !

مایکل شائول دل (Michael Saul Dell) متولد ۱۹۶۵ شهر هیوستون، رئیس و بنیانگذار شرکت رایانه‌ای Dell Computer است.
مایکل دل در سال ۱۹۶۵ در تگزاس آمریکا به دنیا آمد. پدرش روانپزشک و مادرش کارمند شرکت بورس بود. آنها می خواستند مایکل دکتر شود. بنابراین وی را در دانشگاه تگزاس ثبت نام کرد، اگرچه علاقه اول او کامپیوتر بود. او دانش آموخته دانشگاه تگزاس در آستین است… هیچوقت مدرکش را نتوانست بگیرد !

مایکل دل از کودکی انسان اخلاق گرایی بود.
وقتی فقط دوازده سال داشت، مشغول کار در یک رستوران محلی شد و با صرفه جویی در مخارجش موفق شد برای تکمیل کلکسیون تمبرش، پول پس‌انداز کند .چند سال بعد، به عنوان شغل پاره وقت شروع به فروش اشتراک برای مجله هاستون پست کرد و از آنجا ایده شروع کسب و کار خودش در ذهنش جرقه زد.

مایکل دل یا یک نابغه فروش

فروش اشتراک مجله شامل برقراری تماس‌های تلفنی بسیار بود.
این کار او را درگیر تماس های تلفنی زیادی کرد، اما او به جای فقط جواب دادن تلفن ها، آمار ها را به ذهن می­سپرد و تجزیه و تحلیل می­کرد. او متوجه شد مردمی که به دنبال سکونت در آن نواحی هستند برای خرید اشتراک مجله تمایل زیادی داشتند.

براساس این یافته ها، دل اطلاعات مردمی را که به دنبال خرید خانه یا ازدواج کردن در آن ناحیه بودند را جمع اوری کرد و با فروش اشتراک به آنها مبلغ هنگفتی به دست آورد. درآمد 18.000 دلار برای یک جوان دبیرستانی در آن زمان موفقیتی بی­نظیر محسوب می­شد.

 

مایکل دل
مایکل دل

 

مایکل دل علاقه زیادی به تکنولوژی های جدید داشت و در سن پانزده سالگی یک کامپیوتر اپل خرید به این هدف که ببیند چگونه کار می­کند تمام قطعاتش را از هم جدا کرد و سعی کرد با جایگزین کردن قطعات جدید آنرا ارتقا بدهد.

داستان زندگی «مایکل دل» داستان الهام‌بخشی است از موفقیت کسی که در سن جوانی به یک کارآفرین تبدیل شد و در سن 27 سالگی در حالی که هیچ مدرک دانشگاه در زمینه IT نداشت تبدیل به جوان ترین مدیر و کارآفرین موفق شرکت کامپیوتری دنیا تبدیل شد، است.

درحال حاضر ارزش خالص سهام مایکل دل 22.4  میلیارد دلار تخمین زده می­شود… عدد زیادی است !

در این سری از پرونده مرموز، میخواهیم بپردازیم به راز موفقیتِ مایکل دل؛

  • چطور بدون هیچ، به هرچه میخواهیم برسیم؟
  • چطور محدودیت های ذهنی (مثل مدرک دانشگاهی، سرمایه و …) را از زندگی مان حذف کنیم؟
  • چطور بزرگ فکر کنیم؟

 

مایکل دل بدون هیچ پیشینه ای از شرکت های کامپیوتری، بدون هیچ سرمایه و بدون هیچ دانش علمی و تخصصی کامپیوتر تا به امروز جز یکی از نوابغ دنیای کسب و کار و کارآفرینی در صنعت کامپیوتر است.

این مقاله برای تمام کسانی است که رویایی بزرگ دارند… اگر شما هم رویایی بزرگ دارید، این مقاله را از دست ندید.

مستقیم از دل

طرز فکر دل همیشه این گونه بوده که مشکلات را پیدا کند، تجزیه و تحلیل کند و راه حل برایشان بیابد.

دل در حالی که هنوز یک دانش آموز بود یک کسب و کار کوچک را شروع کرد و به توسعه و ارتقاء کامپیوترهای شخصی پرداخت. کاری که دل انجام میداد دقیقا برطرف کردن نیاز مردم بود.

در آن زمان شرکت های کامپیوتری محدودی فعالیت میکردند، مثل IBM، Apple و مایکروسافت. این شرکت ها قطعات کامپیوترها را از پیش طراحی و سرهم شده به مشتریان میفروختند. مشتری هیچ حق انتخابی برای افزایش CPU یا ارتقای حافظه داخلی نداشت و مجبور بود آنچه را که شرکت تولید کننده، تولید کرده است را بخرد.

مایکل دل در آپارتمانی که با پس انداز 1000دلاری اش اجاره کرده بود، قطعات را به صورت عمده میخرید و آنها را با همدیگر سرهم میکرد و با 15% قیمت بیشتر یک کامپیوتر خانگی به سلیقه مشتری جمع و به او تحویل میداد.

هیچکس این کار دِل را جدی نمیگرفت و اطرافیانش او را مسخره میکردند و به گفته خودش : «خیلی ها به من میگفتند تو که نمیتونی با شرکت های غولی مثل IBM رقابت کنی… اما من این کار رو کردم !» تا زمانی که او اعلام کردن توانسته از این کارش به صورت ماهیانه در سن کمتر از 30 سالگی اش ماهیانه  80,000$دلار درآمد داشته باشد… یک عدد نجومی برای یک جوان بیست و چند ساله !

او سرانجام موفق شد مجوز فروش کامپیوتر را اخذ کند و با فروش بی­واسطه هزینه­ هایی را که مربوط به فروشگاه­ های کامپیوتر بود حذف کرد.

در اوایل سال 1984 دل به فکر مونتاژ و تولید کامپیوترهای خانگی افتاد و ایده های خوبی را در راه حذف دلال و فروش مستقیم به خریدار عملی کرد. دل موفق به ثبت شرکت کامپیوتری شد که توانست از طریق فروش ارتقا کامپیوتر 70،000 دلار به دست اورد. در ماه مه همان سال دل مجبور به نقل مکان به جایی بزرگتر شد و شرکتش را ادغام و شرکت کامپیوتری دل را رسما به وجود آورد.

دل کمتر از ده نفر را استخدام کرد و سرمایه مورد نیازش برای ریسکی جدید فقط 1000 دلار بود.

در سن بیست و هفت سالگی بود که دل موفق شد به جوان‌ترین مدیرعامل شرکت ها تبدیل شود و اسم خود را وارد 500 نفر برتر از دید مجله فوربس کند. در 1966 بود که او فروش اینترنتی کامپیوتر را هم راه اندازی کرد و موفق به رسیدن به امار فروش یک میلیون کامپیوتر در روز شد. در سال 2001 دل موفق به کسب عنوان بزرگترین سازنده ی کامپیوتر های خانگی در جهان شد.

مایکل دل یکی از سرمایه گذاران اصلی شرکت دل در دهه هشتاد بود که در حال حاضر مالک یکی از شرکت های معروف کامپیوتری با برند تجاری دل می­باشد.

در حال حاضر او یک سرمایه گذار، نویسنده، نیکوکار و یکی از پولدارترین مردان جهان است.
نام او در کنار نام بیل گیتس، استیو جابز، مارک زاکربرگ و دیگران ثروتمندان حوزه کامپیوتر می آید و او را قطب اقتصادی دنیای کامپیوتر میدانند.

اما به راستی چطور این اتفاق افتاد؟
آنچه باعث موفقیت دل شد را اگر بخواهیم به زبان کارآفرینان بررسی کنیم، خیلی ساده فقط دو مورد بود :

  • اشتیاق زیاد
  • اهداف بزرگ

مایکل دل هیچ ترسی از شکست خوردن نداشت. او میدانست شکست، بخشی از مسیر موفقیت است تا چیزهایی که بلد نیست را یادبگیرد. او هزاران بار شکست خورد، چندین بار تا مرز ورشکستگی پیش رفت و همانطور که در ادامه میخوانید چالش های زیادی حتی درحال حاضر پیش روی مایکل دل است.

اما او به خاطر اهداف بزرگ اش، هرکاری از که لازم است انجام میدهد. تنها دلیلش از اشتیاق زیاد برای موفقیت است.

 

بشردوستی مایکل دل

مایکل دل همواره  به دنبال خدمت کردن به همنوعان خویش بود و این انگیزه باعث شد تا بنیاد مایکل و سوزان دل را  با کمک همسر خود در سال 1999 تاسیس کند. این بنیاد  با اهداف کمک به ارتقا آموزش و پرورش شهر، بیمارستان­های کودکان و ثبات اقتصادی خانواده و همچنین بسیاری دیگر از عوامل خیریه طلبانه به دنبال کمک به مردم بود.

در پایان سال 2009 وی در حدود بیش از 650 میلیون دلار به جامعه کارگر و کودکان  نیازمند حمایت در ایالات متحده و در سراسر جهان اهدا کرده بودند.

 

مایکل دل
مایکل دل

 

مایکل دل در این باره گفته است:
«یک دسته از افراد در گوشه­ای نشسته و به این فکر می­کردند که پس از مرگشان ثروتشان باید صرف چه کاری شود. قطعا این ایده جالبی نخواهد بود و این گونه افکار را باید فراموش کرد. باید زمانی که زنده­ ایم و خودمان می­توانیم در مورد این کار تصمیم بگیریم، کاری انجام دهیم.»

بنیاد خیریه دل بیش از 65 میلیون دلار را به سازمان های پزشکی در ارتباط با دانشگاه تگزاس اهدا نمونده است. مرکز پزشکی کودکان دل، موسسه کودکان دل و مرکز بهبود زندگی سالم مایکل و سوزان دل. آنها همچنین مسئول تهیه بودجه برای یک ساختمان جدید علوم کامپیوتر در محل دانشگاه آستین هستند.

چالش های اخیر مایکل دل

مایکل دل و شرکت­های تحت مدیریت او در سال های اخیر چالش­ های زیادی را پیش­رو داشته­ اند. این شرکت مجبور شد بیش از 300 میلیون دلار برای تعمیر ماشین آلات معیوب خود هزینه کند، که باعث شد دل نشان افتخار تولید کننده برتر در صنعت تولید کامپیوتر را از دست بدهد.

اما چالش جزء لاینفک کار است و نباید از مواجه شدن با آن سرخورده شد.
مایکل دل در سال 2007 دوباره در سمت مدیرعامل شرکت قرار گرفت و با وجود چالش­ های بسیار همچنان در سمت مدیر عامل باقی ماند.

در تابستان سال 2010  مایکل دل با چالش و مجادله بیشتری روبرو گردید و به اتهام تقلب در حسابداری فصلی، 100 میلیون دلار پرداخت نمود. اتهامات بر این اساس بود که شرکت­های کامپیوتری دل مبلغی بالاتر از درآمد واقعی خود را اعلام کرده که به نوبه خود سرمایه گذاران را گمراه کرده است. او با پشتکار خاص خود و طرز فکری مثبت که مختص هر کارآفرین میلیاردی می­باشد، دوباره شرکت خود را خصوصی کرد.

دل با استفاده از یک شرکت سرمایه­ گذاری سهام خصوصی و شرکت مایکروسافت متعلق به بیل گیتس، همه­ ی سهام­ های پرداخت نشده شرکت دل را خریداری نمود. این خرید یکی از بزرگترین خریدهای سهام شرکت در دوران اخیر با معامله به ارزش حدود24  میلیارد دلار بوده است.

مدیریت مایکل دل برای ایجاد و خلق فصلی جدید برای شرکت خود بسیار الهام­ بخش است. اگرچه هنوز هم برای ادامه ­ی مسیر ترقی خود با چالش­های بسیاری مواجه است؛ او همچنان ادامه میدهد.

در همین زمینه، نوشته های زیر را بخوانید :

1 نظر جالب
  1. کاربر سوخت جت ان می‌گوید

    مطلب بسیار الهام بخشی بود و من به شخصه از خوندن اون خیلی لذت بردم

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**