بررسی فیلم انگیزشی 12 سال بردگی و مهم‌ترین درس‌های آن

فیلم انگیزشی 12 سال بردگی یکی از بهترین فیلم های انگیزشی و موفقیت به حساب می‌آید و حتی توانست در سال 2014، سه جایزه اسکار را به خودش اختصاص دهد. در این فیلم زندگی اسف‌بار بردگان به خوبی تصویر کشیده می‌شود و مخاطب به خوبی احساس می‌کند که برده‌ها چه زندگی سخت و دشواری داشتند. در این فیلم با شخصیتی آشنا می‌شویم  که در سخت‌ترین شرایط بردگی هم امید خودش را حفظ می‌کند و در نهایت به آزادی می‌رسد.

در این مقاله تصمیم داریم به معرفی فیلم انگیزشی 12 سال بردگی بپردازیم، اطلاعات مفیدی در مورد آن ارائه دهیم و در نهایت چند مورد از مهم‌ترین درس‌هایی که این فیلم بی‌نظیر به ما یاد می‌دهد را مرور و بررسی خواهیم کرد. در صورتی که شما هم به فیلم‌ها و داستان‌های انگیزشی علاقمند هستید، پیشنهاد می‌شود که تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.

داستان فیلم انگیزشی 12 سال بردگی

 

در آغاز فیلم انگیزشی 12 سال بردگی به مزارع کشاورزی مربوط به کشت نیشکر می‌رویم و با ارباب و  چند برده روبرو می‌شویم که باید نیشکر درو کنند. یکی از این بردگان «پلت» نام دارد. در این فیلم دقیقاً با داستان زندگی او در سال‌های 1841 تا 1853 سر و کار داریم. او در طول این 12 سال، بردگی و سختی‌های زیادی را  متحمل شد و در نهایت توانست آزاد شود.

آغاز بردگی سالومون نورثاپ

پس از تصویربرداری از مزارع نیشکر، فیلم به سال 1841  و شهر نیویورک برمی‌گردد. در این شهر یک سیاه‌پوست آفریقایی آمریکایی به نام سالومون (سلیمان) نورثاپ زندگی می‌کند که زندگی آبرومندانه‌ای دارد و معاش خانواده خود را از طریق نوازندگی ویولن تأمین می‌کند.

 

او دنبال رشد و پیشرفت است و می‌خواهد درآمد خود را افزایش دهد. یک روز یکی از کسانی که نورثاپ را می‌شناسد، دو نفر به نام براون و همیلتون را به او معرفی می‌کند. براون و همیلتون از نورثاپ می‌خواهند که با آن‌ها به واشنگتن برود و با نوازندگی در یک مجموعه، روزها یک دلار و شب‌ها سه دلار به دست بیاورد. این درآمد برای سالومون عالی است و به همین خاطر با کمال میل با آن‌ها همراه می‌شود.

پس از رسیدن به واشنگتن دی‌سی، این دو مرد، سالومون را مسموم می‌کنند و به عنوان برده به فروش می‌رسانند. وقتی نورثاپ به هوش می‌آید، متوجه می‌شود که دست و پایش بسته شده است. او تلاش می‌کند به کسانی که برای او غذا می‌آورند، بفهماند که یک سیاه پوست آزاد است و حتی سند آزادی خودش را هم دارد ولی آن‌ها به شدت او را مورد ضرب و شتم قرار می‌دهد. برده‌هایی که آن‌جا هستند از او می‌خواهند که دیگر نگوید یک شخص آزاد است یا سواد دارد؛ وگرنه به احتمال زیاد کشته می‌شود.

ورود به مزرعه ویلیام فورد بااخلاق

یک تاجر برده با نام تئو فیلوس فریمن نام پلت را برای سالومون انتخاب می‌کند و به او می‌گوید تو یک برده فراری از گرجستان هستی. در نهایت نورثاپ به یک مزرعه‌دار بااخلاق و مذهبی به نام ویلیام فورد فروخته می‌شود. فورد حتی به نورثاپ، یک ویلن هدیه می‌دهد.

در این مزرعه همه چیز رو به راه است، تا اینکه نجار مزرعه که تیبتس نام دارد با نورثاپ درگیر می‌شود و حتی می‌‎خواهد سالومون را مورد ضرب و شتم قرار دهد ولی سالومون مقاومت می‌کند و تیبتس را کتک می‌زند. تیبتس از مزرعه بیرون می‌رود و با دوستانش برمی‌گردد تا نورثاپ را به قتل برساند ولی مسئول آن مزرعه اجازه این کار را نمی‌دهد و سالومون جان سالم به در می‌برد. در واقع می‌توان گفت که برخی جاها، دستان خداوند، پشتیبان و همراه او بود.

نورثاپ سعی می‌کند به ویلیام فورد  بفهماند که یک شخص آزاد است ولی فورد باور نمی‌کند و مجبور می‌شود به خاطر نجات جان سالومون و بدهی خود، او را به ارباب دیگری بدهد. در نهایت سالومون به یک مزرعه پنبه یا یک ارباب بی‌رحم به نام ادوین اپس منتقل می‌شود.

مزرعه پنبه ادوین اپس؛ یک جهنم واقعی

تا به اینجای کار فیلم انگیزشی 12 سال بردگی، سالومون نورثاپ روزهای خوش خودش را پشت سر می‌گذارد و پس از ورود به مزرعه پنبه ادوین اپس، روزهای سختش شروع می‌شود. در این مزرعه، برده‌ها پس از پایان چیدن پنبه، باید به صف بایستند تا پنبه‌هایشان وزن شود. کسانی که وزن پنبه‌هایشان از بقیه کمتر باشد، تنبیه می‌شود و این تنبیه واقعاً دشوار است و عزت نفس برده‌ها از جمله نورثاپ را به شدت جریحه‌دار می‌کند.

در صورتی که شما هم احساس می‌کنید که به هر دلیل عزت نفس‌تان جریحه‌دار شده است و تمایل دارید که به صورت ریشه‌ای و اساسی آن را بهبود ببخشید، پیشنهاد می‌شود مقاله 10 سنگ بنای عزت نفس که زندگی شما را متحول میکند را مطالعه کنید.

وضع ادامه دارد تا اینکه آفت به جان مزرعه اپس میفتد و او مجبور می‌شود که برده‌های خود را در فصل برداشت به همسایه‌اش آقای ترنر قرض بدهد. آقای ترنر از سالومون خوشش می‌آید و اجازه می‌دهد که به مجلس ازدواج یکی از همسایگانش برود، ویولن بنوازد و پول‌هایی که جمع می‌کند برای خودش بردارد.

اعتماد اشتباه به آرمزبی

مزرعه اپس دوباره شروع به کار می‌کند و یک سفیدپوست به نام آرمزبی به تیم برداشت پنبه اضافه می‌شود. سالومون با عصاره توت و چوب درخت روی یک کاغذ، نامه‌ای می‌نویسد، آن را به همراه تمام پولی که از طریق نوازندگی در مجلس همسایه آقای ترنر جمع کرده است به آرمزبی می‌دهد و از او می‌خواهد آن نامه را به مقصد برساند.

آرمزبی همه ماجرا را به ارباب گزارش می‌دهد و حتی نامه‌ را هم به او نشان می‌دهد و  اینجاست که سالومون نورثاپ می‌فهمد که با اعتماد به آرمزبی چه اشتباه بزرگی مرتکب شده است. البته نورثاپ این قضیه را  نزد ارباب انکار می‌کند و آرمزبی را دروغ‌گو می‌خواند.

ورود ساموئل باس، کارگر کانادایی به مزرعه اپس

ارباب اپس، یک کارگر کانادایی به نام ساموئل باس را استخدام می‌کند تا در مزرعه یک آلاچیق بسازد و نورثاپ هم باید در این کار به او کمک کند. در طول ساخت آلاچیق این دو نفر با هم آشناتر می‌شوند و در نهایت نورثاپ با عقاید ساموئل آشنا می‌شود و تصمیم می‌گیرد که به او اعتماد کند و نامه‌ای به او بدهد. ساموئل هم به خوبی کار خودش را به انجام می‌رساند و به سالومون کمک می‌کند.

یک روز کلانتر محلی به مزرعه اپس می‌آید و یک سری سوال از سالومون می‌پرسد و در نهایت ثابت می‌شود که او شخص آزادی بوده است. آقای پارکر که در گذشته دوست نورثاپ بوده هم همراه کلانتر به مزرعه آمده و اینجاست که سالومون پس از 12 سال بردگی موفق می‌شود که دوباره زندگی آزاد خودش را از سر بگیرد.

او نزد خانواده‌اش برمی‌گردد. به محض ورود به خانه می‌بیند که دخترش ازدواج کرده و حتی صاحب فرزند شده است. پایان فیلم انگیزشی 12 سال بردگی سرشار از هیجان و احساسی بین غم و خوشحالی است؛ ناراحتی از 12 سال رنج و اندوه و جدایی و شکسته شدن چهره سالومون و خوشحالی به خاطر آزادی دوباره و بازگشت او به دامان خانواده‌ای که در طول 12 سال جدایی، رنج‌های زیادی را متحمل شده است.

اطلاعاتی درباره فیلم انگیزشی 12 سال بردگی

 

فیلم انگیزشی 12 سال بردگی محصول مشترک کشورهای ایالات متحده و بریتانیا است و در سال 2013 اکران شد. 17.1 میلیون دلار صرف ساخت این فیلم شد و فروش موفق 187.7 میلیون دلاری آن در گیشه، از موفقیت این فیلم حکایت داشت.

این فیلم بر اساس یک داستان کاملاً واقعی ساخته شد. سالومون نورثاپ خودش تمام اتفاقاتی که در این فیلم رخ داد را تجربه کرد و  پس از آزادی توانست ماجرای 12 سال بردگی خود را با همین عنوان در قالب یک رمان بنویسد. در وب‌سایت IMDb می‌بینیم که فیلم 12 سال بردگی، جزو 250 فیلم برتر جهان به حساب می‌آید. فیلم مذکور، اولین فیلم در تاریخ سینما به حساب می‌آید که در آن یک سیاه‌پوست به نام استیو مک‌کوئین توانست جایزه اسکار بهترین فیلم را بگیرد.

فیلم انگیزشی 12 سال بردگی توانست در مراسم اهدای جوایز اسکار سال 2014، سه جایزه اسکار را به خودش اختصاص دهد. جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن، جایزه اسکار بهترین فیلم و جایزه  اسکار بهترین فیلم‌نامه اقتباسی، جوایزی هستند که این فیلم در مراسم اسکار سال 2014 دریافت کرد.

آشنایی با استیو مک کوئین، کارگردان فیلم انگیزشی 12 سال بردگی

 

استیو مک کوئین در نهم اکتبر سال 1969 در لندن به دنیا آمد و از سال 1993 تاکنون مشغول فعالیت در حوزه ساخت فیلم است. او به خاطر فیلم‌های خوبی که تاکنون ساخته جوایز متعددی از جمله جایزه اسکار و جایزه دوربین طلایی جشنواره فیلم کن را دریافت کرده است. وی اولین کارگردان سیاه‌پوست در تاریخ سینما است که موفق شد جایزه  اسکار بهترین فیلم را از آن خودش کند.

او طی مصاحبه اعلام کرد که در دوران مدرسه سختی بسیاری کشیده است. او در مدرسه‌هایی تحصیل کرد که در آن‌ها نژادپرستی موج می‌زد و شاید دلیل خوانش‌پریشی او در کودکی همین باشد. او در دانشگاه لندن، در رشته هنرهای زیبا تحصیل کرد تا اینکه به فیلم‌سازی علاقمند شد و انگلستان را به مقصد آمریکا ترک کرد تا بتواند تحصیل خودش را در دانشگاه نیویورک ادامه دهد.

اطلاعاتی درباره چیویتل اجیفور، بازیگر نقش سالومون نورثاپ

چیویتل  اجیفور (Chiwetel Ejiofor) در فیلم انگیزشی 12 سال بردگی در نقش سالومون نورثاپ ظاهر شد و به بهترین شکل توانست این نقش را ایفا کند. او در دهم ژوئیه سال 1977 به دنیا آمد و از سال 1995 تاکنون مشغول حرفه بازیگری است. او زاده شهر لندن از پدر و مادری با اصالت نیجریایی است.

او در 13 سالگی به بازیگری علاقمند شد و  به تئاتر ملی نوجوانان پیوست. او در طول سال‌های فعالیت خود به قدری خوب عمل کرده که به یکی از مورد اعتمادترین بازیگران بریتانیایی تبدیل شده و  برای حضور در نقش‌های متنوع به او پیشنهاد می‌شود.

درس‌هایی که می‌توانیم از فیلم انگیزشی 12 سال بردگی یاد بگیریم

در این بخش از مقاله تصمیم داریم به چند مورد از مهم‌ترین درس‌هایی که می‌توانیم از فیلم انگیزشی 12 سال بردگی یاد بگیریم بپردازیم. همین درس‌ها بود که این  فیلم را به لیست بهترین فیلم های انگیزشی و موفقیت که جایزه اسکار گرفتند اضافه کرد.

 

1. اگر زنده هستیم، باید زندگی کنیم

وقتی سالومون به عنوان برده به تاجر برده فروخته می‌شود، بعضی از برده‌هایی که در آن مکان نگهداری می‌شوند، از سالومون می‌خواهند که نگوید سواد دارد یا قبلاً فردی آزاد بوده است ولی او بر این باور است که زنده بودن، به تنهایی ارزشی ندارد. حیات انسان زمانی ارزشمند می‌شود که ما واقعاً زندگی کنیم و معنایی در زندگی خود داشته باشیم. سالومون نورثاپ جمله بسیار زیبایی در فیلم 12 سال بردگی بیان می‌کند که جای تأمل دارد:

چند روز پیش من همراه خانواده‌ام، در خانه بودم. الآن به من می‌گویید که آن گذشته از دست رفته است و اگر می‌خواهم زنده بمانم، نباید به کسی بگویم که واقعاً چه کسی هستم. واقعیت این است که من نمی‌خواهم زنده بمانم؛ بلکه می‌خواهم زندگی کنم.

همین جمله به ما یاد می‌دهد که باید قدر نعمت آزادی را بدانیم و سعی کنیم از این عمر محدودی که در اختیار ما قرار گرفته است، نهایت استفاده را ببریم. برای زندگی بهتر باید تلاش کنیم ارزش‌ها و معناهای بهتری را به زندگی خود اضافه کنیم.

برای زندگی بهتر باید تلاش کنیم ارزش‌ها و معناهای بهتری را به زندگی خود اضافه کنیم.

2. امیدوار بودن و  تسلیم نشدن، کلید دستیابی به موفقیت است

سختی‌ها و مشکلات به قدری قدرت دارند که می‌توانند هر کدام از ما را به زانو درآورند. بسیاری از انسان‎ها تاب و توان مقاومت و صبوری در برابر مشکلات را ندارند ولی کسانی که این توانایی را دارند، در زندگی خود به پیروزی و موفقیت می‌رسند و ماندگار می‌شوند. او به یکی از برده‌‎ها که به خاطر جدا کردن فرزندانش از او به شدت گریه می‌کند می‌گوید:

ناامید نمی شوم، سر سخت می مانم تا آزادی خود را به دست بیاورم.

این جمله اوج شجاعت نورثاپ را در سخت‌ترین شرایط نشان می‌دهد. درست است که او مشکلات فراوانی دارد ولی با این حال با ناامیدی، می‌جنگد و تلاش می‌کند که راهی برای رسیدن به آزادی بیابد. او به تلاش خود ادامه می‌دهد تا اینکه پس از 12 سال یک فرصت ناب به دست می‌آورد و به هدفش می‌رسد.

در صورتی که شما در شرایط سختی هستید و احساس می‌کنید که در این شرایط، به امید و اعتماد به نفس نیاز دارید تا بتوانید دوام بیاورید، یک سری جملات انگیزشی برای شما آماده کرده‌ایم که تکرار آن‌ها می‌تواند مفید باشد. براید مطالعه این جمله، کافی به مقاله چند جمله که تکرار روزانه‌شان اعتماد به نفس، امید و باور را در شما ده برابر می‌کند، مراجعه کنید.

3. اعتماد کردن، می‌تواند خطرات و در عین حال مزایای زیادی داشته باشد

یکی دیگر از درس‌های ارزشمند فیلم انگیزشی 12 سال بردگی این است که واقعاً اعتماد کردن به انسان‌ها می‌تواند خطرات و مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد. نورثاپ یک بار به آرمزبی اعتماد کرد و فقط می‌توانیم بگوییم که شانس آورد که ارباب، انکار او را باور کرد وگرنه کشته شدنش قطعی بود ولی به هر حال سالومون از این ماجرا جان سالم به در برد.

او یک بار دیگر به ساموئل باس اعتماد کرد ولی این بار اعتمادش نتیجه داد و توانست به دوران بردگی خودش پایان دهد. همین اعتماد کردن و کمک گرفتن که یک جا می‌توانست جان سالومون را بگیرد، این بار به نجات و آزادی او انجامید. البته او در هنگام همسفر شدن با دو نفری که او را به عنوان برده فروختند، هم همین اشتباه را انجام داد ولی هیچ کس فکرش را  هم نمی‌کرد که بعضی انسان‌ها بتوانند تا این حد پست باشند که انسان آزاد دیگری را به عنوان برده بفروشند.

این مسئله در کسب و کار هم وجود دارد. اگر بتوانیم به اندازه کافی در مورد  فردی تحقیق کنیم و سپس با او شریک شویم می‌توانیم به کمک او موفقیت‌های زیادی را در زندگی و کسب و کار خود رقم بزنیم. این در حالی است که اگر این اعتماد بدون تحقیقات کافی صورت گیرد، می‌تواند تأثیرهای منفی زیادی روی زندگی ما داشته باشد. به طور کلی اعتماد به افراد مختلف، کار پرریسکی است ولی به کمک بررسی و تحقیق، می‌توانیم تا حدودی از خطرات آن بکاهیم.

اگر بتوانیم به اندازه کافی در مورد  فردی تحقیق کنیم و سپس با او شریک شویم
می‌توانیم به کمک او موفقیت‌های زیادی را در زندگی و کسب و کار خود رقم بزنیم.

آنچه مرا نکشد، قوی‌ترم می‌کند

نیچه در کتاب غروب بت‌ها جمله شگفت‌انگیزی دارد و زیبایی این جمله به حدی است که باعث شده این جمله به یک ضرب المثل در ایران و جهان تبدیل شود: «آنچه مرا نکشد، قوی‌‌ترم می‌کند.» فیلم انگیزشی 12 سال بردگی، دقیقاً مصداق همین جمله است و به ما نشان می‌دهد که مقاومت و حفظ کردن امید، تا چه اندازه  می‌تواند در زندگی ما راهگشا و چاره‌ساز باشد. نورثاپ در دوران بردگی سختی‌های زیادی را تحمل کرد ولی در نهایت توانست تجربیات بیشتری در مورد زندگی کسب کند و به انسان باتجربه‌تر، قوی‌تر و زبده‌تری تبدیل شود.

تصور کنید که یک فرد کاملاً آزاد به عنوان برده به فروش برسد و 12 سال از بهترین روزهای عمرش به عنوان یک برده سپری شود. چه اینکه آن فرد یک هنرمند با روح لطیف باشد. اگر شخص دیگری به جای نورثاپ بود، ممکن بود دست به خودکشی بزند و تحقیرها و توهین‌های اربابان را تحمل نکند ولی سالومون تمام تلاشش را کرد و دوام آورد.

در صورتی که شما هم تمایل دارید روح خود را در برابر سختی‌ها و مشکلات قوی‌تر کنید، پیشنهاد می‌شود مقاله معرفی فیلم انگیزشی ویپلش را مطالعه کنید. این فیلم هم پر از سختی و مشقت است ولی در پایان فیلم، نتیجه ارزشمند زحمت‌های خودش را می‌بیند. البته سختی‌هایی که اندرو نیمن در ویپلش می‌کشد در برابر مشکلات سالومون نورثاپ، مثل قطره است در برابر دریا!

آیا تاکنون فیلم انگیزشی 12 سال بردگی را مشاهده کرده‌اید؟ مهم‌ترین درس و نکته‌ای که از این فیلم جذاب آموخته‌اید، چیست؟ آیا فیلمی تماشا کرده‌اید که مضمون آن شبیه فیلم 12 سال بردگی باشد؟ لطفاً نظرها و پیشنهادهای خود را با ما و سایر همراهان مجموعه سوخت جت در بخش دیدگاه‌ها (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.

1 نظر جالب
  1. کاربر سوخت جت له می‌گوید

    بسیار عالی بود و تاثیر گذار

نظرتان را ارسال کنید

دیدگاه تان را با ما در میان بگذارید...

ما به دیدگاه شما احتیاج داریم؛ پس بیایید دیدگاه و نقطه نظرات مان را با همدیگر به اشتراک بگذاریم تا یک اجتماع موفق از افکار برنده با همدیگر بسازیم.

**‌به ازای هر یک دیدگاه سازنده، یک روز اشتراک رایگان پروژه سوخت جت دریافت کنید**