یادگیری تکنیک های مقابله با ترس از مردی که در اثر نیش زنبور فوت کرد
ترس در تمام طول تاریخ، مثل سایه در کنار بشر بوده و بسیاری از مواقع موجب بقای نسل بشر شده است ولی امروزه میبینیم همان عامل بقا، به فاکتوری برای عدم پیشرفت و شکست تبدیل شده است. از این رو است که همه ما باید روشها و تکنیک های مقابله با ترس را یاد بگیریم و در مواقع نیاز، از این راهکارها به بهترین شکل کمک بگیریم.
در این مقاله تصمیم داریم از رهگذر یک داستان معروف، به مقوله مقابله با ترس بپردازیم. در صورتی که شما هم احساس میکنید که ترس، سد راه موفقیتتان شده و اجازه نمیدهد که با قدرت تمام به هدفهایی که دارید دست پیدا کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه شوید. راهکارهای این مقاله در عین سادگی، بسیار کارآمد هستند و نگرش شما در زمینه ترس را به کلی تغییر میدهند.
داستان مردی که در اثر نیش زنبور فوت کرد
روزی زنبور و مار با هم بحث میکردند. مار عقیده داشت که انسانها بیشتر از ظاهرش ترس و وحشت دارند وگرنه نیش مار و زهر آن، چندان هم کشنده نیست. زنبور با او مخالف بود و عقیده داشت که سم و زهری که در نیش مار نهفته، به معنای واقعی کلمه میتواند انسانها را به قتل برساند و این ربطی به ظاهر مار ندارد.
بحث به درازا کشید و در نهایت مار تصمیم گرفت نظرش را به اثبات برساند. آنها بالای یک درخت نشسته بودند و زیر درخت هم یک مرد به خوابی عمیق فرورفته بود. مار به زنبور گفت: «من مرد را نیش میزنم و پنهان میشوم. وقتی پنهان شدم، تو خودت را به او نشان بده و بگذار فکر کند که تو او را گزیدهای.» زنبور هم قبول کرد و همه چیز طبق برنامه جلو رفت.
مار، مرد را نیش زد و زنبور بالای سر مرد به پرواز درآمد. آن مرد تصور کرد که زنبور او را گزیده است. پس بدون ترس و خیلی سریع شروع به مکیدن جای نیش کرد و موفق شد زهر مار را از بدنش خارج کند. سپس به خانه رفت، مقداری داروی گیاهی برداشت، روی جای نیش گذاشت و چند روز بعد بهبود پیدا کرد و هیچ آسیبی ندید.
چند روز بعد مرد دوباره زیر همان درخت مشغول استراحت شد و مار به این نتیجه رسید که اکنون میتواند بخش دوم پروژه تحقیقاتی خودش را عملی کند. او از زنبور خواست که وقتی خواب مرد عمیق شد، او را نیش بزند و پنهان شود تا مار بتواند خود را به مرد نشان دهد.
زنبور، مرد را نیش زد و خیلی سریع پنهان شد. مرد در اثر درد بیدار شد و دور و برش را نگاه دید و یک مار بزرگ را دید که اطراف او میخزید و میرفت. مرد، پر از ترس و وحشت شد و این ترس به قدری زیاد بود که مرد یقین کرد، زهر مار او را خواهد کشت. پس اصلاً هیچ کاری برای تخلیه زهر و سم از بدنش نکرد و از هیچ دارویی هم کمک نگرفت و در نهایت در اثر نیش زنبور فوت کرد.
درس اصلی این داستان
داستان مردی که در اثر نیش زنبور فوت کرد، ماجرای خیلی از بیماریها و مشکلاتی است که انسانها در زندگی خود دارند. این بیماریها و مشکلات ممکن است به خودی خود چندان ترسناک و کشنده نباشند ولی بعضی انسانها به خاطر ترس زیادی که از این مشکلات و مسائل دارند، نمیتوانند آنها را تحمل کنند و به طور کامل خودشان را میبازند.
بنابراین یادگیری تکنیک های مقابله با ترس برای هر کدام از ما ضروری است. کسانی که ترسهای خود را میشناسند و روش مقابله با ترس را یاد میگیرند، میتوانند خیلی راحتتر با مشکلات کنار بیایند و به شیوهای منطقی مسائل را حل و فصل کنند.
تکنیک های مقابله با ترس
اکنون زمان آن است که یک سری از مهمترین تکنیک های مقابله با ترس را مطرح کنیم. یک سری از تکنیکها را از داستان مردی که در اثر نیش زنبور فوت کرد، وام میگیریم و یک سری از تکنیکها را از زبان متخصصان و روانشناسان بیان میکنیم.
1. وقت بگذارید و ترسهای خود را شناسایی کنید
یکی از مهمترین نکاتی که برای مقابله با ترس به ما کمک میکند این است که ترسهای خود را به خوبی بشناسیم و با آنها کنار بیاییم. حضرت علی (ع)، حدیثی بسیار ساده و در عین حال راهگشا برای مقابله با ترس دارند که در این بخش از مقاله میتوان به آن اشاره کرد: « هرگاه از کاری ترسیدی خود را در آن بینداز؛ زیرا ترس از آن کار، بزرگتر از خود آن کار است.»
امام علی (ع): « هرگاه از کاری ترسیدی خود را در آن بینداز؛ زیرا ترس از آن کار بزرگتر از خود آن کار است.»
این حدیث به خوبی نشان میدهد که وقتی میخواهیم با ترسهای خود مقابله کنیم، باید ابتدا آنها را بشناسیم و سپس با آنها روبرو شویم. فرار از ترسها چیزی را درست نمیکند؛ بلکه تنها وحشت ما را به میزان قابل توجهی بیشتر میکند.
در داستان مردی که در اثر نیش زنبور فوت کرد، متوجه شدیم که مرد از خود مار وحشت داشت و بر این باور بود که نیش مار میتواند انسان را از پا درآورد. به همین خاطر هم قطعاً همیشه از نیش مار میترسیده و هیچگاه هم برای شناخت و درک این ترس قدمی برنداشته بود.
این در حالی است که اگر به ترسهای خودش فکر میکرد و به این سطح از درک میرسید که من از مار میترسم، شاید میتوانست به راحتی در مورد شیوه درمان اثرات ناشی از نیش مار تحقیق کند و با این کار ساده، به خودش آرامش ببخشد.
راهکاری عالی برای شناخت ترسها و روبرو شدن با آنها
بنابراین بد نیست که زمان مشخصی را به فکر کردن در مورد ترسهایتان اختصاص دهید. البته یک کاغذ و خودکار هم در کنار خود داشته باشید و تمام چیزهایی که از آنها میترسید را روی کاغذ بیاورید. هیچ مانعی جلوی راه ذهن خود قرار ندهید و هر چه به ذهنتان میرسد را بنویسید.
زمانی که نوشتن به پایان رسید، یک بار کاغذ را بردارید و هر چه نوشتهاید را بخوانید و به طور کامل به چیزهایی که نوشتهاید، فکر کنید. قطعاً متوجه خواهید که اکثر چیزهایی که از آنها میترسید، ممکن است هیچگاه اتفاق نیفتند. از طرفی این تکنیک ساده، موجب تخلیه روانی شما میشود و پس از آن میتوانید با نگاهی درست و منطقی با ترسهایی دارید روبرو شوید.
یکی دیگر از روشهایی که افراد برای مقابله با ترس های خود در پیش میگیرند، نامگذاری ترسهاست. در واقع ما میتوانیم یک اسم (از کسی شنیدم که ترس خود را آقا ماشاالله صدا میزد) برای ترس خود برگزینیم تا بتوانیم مثل یک انسان با او گفتگو کنیم، با او دوست شویم، حرفهایش را بشنویم و به او پاسخی درست و منطقی بدهیم.
2. ببینید که چه کاری برای مقابله با ترس میتوانید انجام دهید
وقتی مرد داستان ما را یک مار بزرگ و قطور نیش زد و او تصور کرد که زنبور نیشش زده است، اصلاً نترسید و به صورت کاملاً اصولی و درست برای درمان زخم و بهبود آن تلاش کرد ولی زمانی که زنبور او را نیش زد و فکر کرد که نیش، حاصل کار مار بوده است، هیچ اقدام و تلاشی انجام نداد و در نهایت کشته شد.
این بخش از داستان، خیلی مهم است و به ما یاد میدهد که پس از شناخت و درک درست از ترسهایمان، باید راهی برای مقابله با آنها پیدا کنیم. به عنوان مثال کسی میخواهد کسب و کاری راه اندازی کند ولی از شکست خوردن و هدر رفتن زمان و منابع مالی میترسد.
او نباید اجازه دهد که این ترس، جلوی پیشرفتش را بگیرد. لازم است که شیوه درست راه اندازی کسب و کار و مدیریت آن را یاد بگیرد تا بتواند به بهترین شکل با موانعی که سد راهش قرار میگیرد، مقابله کند.
در صورتی که شما هم ترس از شکست دارید و نگران هستید که در آینده در کسب و کار و زندگی خود شکست بخورید و یک سری از داراییهای ارزشمند خود را از دست بدهید، مقاله نابودی کامل ترس از شکست فقط با یک طرز فکر را مطالعه کنید. این مقاله، نگرش خوبی را در اختیار شما قرار میدهد.
3. با نقاط قوت و ضعف خودتان آشنا شوید
برخی مواقع ترسهای ما از نقاط ضعفی که در زمینههای مختلف داریم، نشئت میگیرد. به عنوان مثال میدانیم که برای رشد و توسعه پیج کسب و کارمان در اینستاگرام، باید لایو مارکتینگ را استارت بزنیم ولی از آنجا که فردی خجالتی و کمرو هستیم، از برگزاری لایو میترسیم و از آن طفره میرویم.
همان موقع که ما داریم با ترس خود دست و پنجه نرم میکنیم، رقبای ما لایو مارکتینگ را استارت میزنند، به بهترین شکل پیش میروند و جایگاهی که در بین مخاطبان هدفمان داریم را از ما میگیرند. در واقع ترسهای ما میتوانند جلوی رشد و پیشرفتمان را بگیرند. به همین دلیل هم باید خیلی اساسی تکنیک های مقابله با ترس را بیاموزیم و اجازه ندهیم که ترسهایمان، ما را با مشکل روبرو کنند.
بنابراین باید وقت بگذاریم، اندکی با خودمان خلوت کنیم و بکوشیم اطلاعات بیشتری در مورد نقاط قدرت و ضعف خود به دست بیاوریم. همین که نقاط قوت و ضعف خود را شناختیم، میبینیم که ریشه و علت اصلی خیلی از ترسهایمان آشکار میشود و از این به بعد میتوانیم خیلی بهتر به مقابله با ترسهای خود بپردازیم.
همین که نقاط قوت و ضعف خود را شناختیم، میبینیم که ریشه و علت اصلی خیلی از ترسهایمان آشکار میشود.
4. از چه میترسید؟ اطلاعات بیشتری در مورد آن کسب کنید
آموزش و یادگیری، یکی از مهمترین عوامل موفقیت در زندگی ما محسوب میشود. عصر امروز، عصر اطلاعات است و معمولاً کسانی که آگاهی بیشتری در یک زمینه تخصصی داشته باشند، خیلی سریعتر به برند تبدیل میشوند و درآمد مورد نظر خود را کسب میکنند. البته یادگیری صرفاً برای کسب درآمد نیست. ما با آموزش و یادگیری میتوانیم به مقابله با ترس های خود بپردازیم.
در داستان مرد و نیش زنبور، اگر فردی که از نیش مار میترسید، زحمت میکشید و در مسیر رفتن به گشت و گذار، از حکیم محله خودشان میپرسید که در صورت مارگزیدگی، باید از چه روش درمانی استفاده کرد، قطعاً وقتی احساس میکرد که مار او را گزید دیگر نمیترسید و خیلی سریع برای درمان اقدام میکرد.
در واقع دانش و اطلاعات درست میتواند در بسیاری از موارد ما را از شر ترس رها کند و راهکاری نجاتبخش پیش روی ما قرار دهد. بیهوده نیست که برخی از متخصصان بر این باور هستند که انسان از هیچ چیز به اندازه «یک مفهوم مجهول و ناشناخته» نمیترسد. ما باید دانش خود را نسبت به مسئلهای که از آن واهمه داریم، افزایش دهیم تا ترسمان خود به خود رفع شود.
در صورتی که دنبال راهی برای یادگیری سریع هستید و میخواهید دانش خود در مورد یک پدیده یا مسئله را خیلی سریع افزایش دهید، پیشنهاد میشود مقاله سریع ترین روش یادگیری مهارت جدید حتی وقتی سرتان خیلی شلوغ است را مطالعه کنید. این مقاله به شما کمک میکند در کمترین زمان، بیشترین یادگیری را داشته باشید.
5. پیرامون خود را با افرادی پر کنید که اهل مقابله با ترس باشند
یکی از راهکارهای عالی برای مقابله با ترس این است که با افرادی همنشین شوید که اهل مقاومت و ایستادن در برابر ترسهای خود باشند. این کار باعث میشود که ما بفهمیم که افراد دیگری هم هستند که ترسهای خاص خودشان را دارند ولی تمام تلاش خود را میکنند که تسلیم ترسهایشان نشوند. این همنشینی ساده، اعتماد به نفس ما را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
حالا عکس این حالت را در نظر بگیرید. فرض کنید با کسانی نشست و برخاست میکنید که هیچ اهمیتی به مقوله مقابله با ترس نمیدهند، همواره میکوشند از ترسهای خود فرار کنند و حتی الامکان با موقعیتهایی که از آنها میترسند روبرو نشوند. در این حالت این افراد، از ما هم درخواست میکنند که زندگی آرام و بیدغدغهای داشته باشیم و رشد و پیشرفت را کمی بیخیال شویم.
شاید برخی افراد بگویند که ما مراقب هستیم و تحت تأثیر چنین دوستانی قرار نمیگیریم ولی تمایل داریم که دوستی خود را با آنها ادامه دهیم و حتی حاضر نیستند که روابط خود را با این دسته از دوستان محدود کنند. نکتهای که باید بدانید این است که روابط اجتماعی خیلی پیچیدهتر از این حرفهاست و خواه ناخواه، رفتار و باورهای این دوستان روی شما هم تأثیر خواهد گذاشت.
6. از افراد متخصص و کاردان کمک بگیرید
اگر از پدیده یا مسئله میترسید و راه مقابله با آن را نمیدانید، کافی است از افرادی که تخصص کافی در آن زمینه دارند، کمک بگیرید. ورزشکارانی که در سطح حرفهای فعالیت میکنند، همواره از یک مربی حرفهای کمک میگیرند. مدیران و صاحبان کسب و کارهای حرفهای هم دقیقاً از همین تکنیک استفاده میکنند و همواره از کوچهای توانمند و کاربلد کسب و کار مشورت میگیرند.
گاهی دوستان ما با وجود اینکه تخصص لازم را در یک زمینه ندارند، به قدری توانا هستند که به ما کمک میکنند با ترسها و نگرانیهای خود روبرو شویم و آنها را از بین ببریم. در صورتی که بهترین تکنیک های مشاوره دادن حرفهای را یاد بگیرید، شما هم میتوانید چنین نقشی را برای دوستان خود ایفا کنید.
7. باید روی نگرش خود کار کنید
در داستان مردی که در اثر نیش زنبور فوت کرد، به خوبی میتوانیم تأثیر نگرش را بر مرد درک کنیم. اگر آن مرد نگرش درستی در مورد نیش مار داشت و باور میکرد که نیش مار هم درمان خاص خودش را دارد و میتوان از نیش مار جان سالم به در برد، تا این حد نمیترسید و میتوانست خودش را نجات دهد. بنابراین آن شخص به خاطر نگرش نادرست خود نسبت به مسئله، فوت کرد.
بنابراین اگر از چیزی میترسید، یکی از تکنیک های مقابله با ترس مورد نظر این است که نگرش خود را نسبت به آن تغییر دهید. به عنوان مثال اگر از شکست خوردن در کسب و کار میترسید، میتوانید به خودتان بگویید اگر موفق شوم که عالی میشود و اگر شکست بخورم، کلی درس در مورد شیوه مدیریت کسب و کار یاد میگیرم و میتوانم در تلاشهای بعدی، بهتر عمل کنم.
در صورتی که تمایل دارید نگرش خود را نسبت به مسائل تغییر دهید و به موفقیت برسید، این مقاله میتواند اطلاعات خوبی در اختیارتان قرار دهد:
8. مراقبه کردن را به عادت روزانه خود تبدیل کنید
برای اینکه بتوانید کنترل بیشتری روی ذهن خود داشته باشید و آگاهی خود را نسبت به ترسهایی که دارید بیشتر کنید، لازم است بخشی از زمان خود در طول روز را به مراقبه کردن اختصاص دهید. هر وقت احساس کردید که ترس و اضطراب دارد به شما هجوم میآورد، خیلی سریع گوشهای بنشینید و به حالاتی که دارد برای شما رخ میدهد، فکر کنید.
لازم نیست هیچ کار خاصی انجام دهید. کافی است آگاهی خود را نسبت به ترس بالا ببرید. همین کار ساده باعث میشود که بفهمید واقعاً هیچ خطری شما را تهدید نمیکند و نباید دست به کارهای اشتباه بزنید. آرامش درون یکی از گنجهای ارزشمندی است که در دریای مراقبه به آسانی یافت میشود.
آرامش درون یکی از گنجهای ارزشمندی است که در دریای مراقبه به آسانی یافت میشود.
9. از کمالگرایی دست بردارید
کمالگرا بودن، به خودی خود موجب ترس میشود: ترس از کامل نبودن! بنابراین اگر میخواهیم که کمال گرایی باعث ایجاد ترس و اضطراب در وجود ما نشود، لازم است یک بازنگری در سبک زندگی خود داشته باشیم، سعی کنیم نقصها و مشکلات خود را بپذیریم، با مهربانی نسبت به خودمان رفتار کنیم و بپذیریم که ما هم میتوانیم اشتباه کنیم.
انسانهای کمالگرا اصرار دارند که همه چیز طبق خواسته و برنامه آنها پیش برود و زمانی که میبینند یک اشکال کوچک در بخشی از برنامه وجود دارد، فوراً سرشار از خشم، ترس و اضطراب میشوند. هیچ چیز ارزشمندتر از آرامش نیست.
در این دنیایی که پر از نقص و عیب است، کامل بودن ما واقعاً وصله ناجوری است و میتواند به بهای آرامش ما تمام شود. پس مراقب خودتان باشید و به ارتش کمالگرایی، اجازه جولان دادن ندهید.
شما از چه روشی برای مقابله با ترس های خود استفاده میکنید؟
ترس، همراه همیشگی بشر است ولی اگر نتوانیم آن را کنترل و مدیریت کنیم، میتواند بدجوری سد راهمان شود و جلوی رشد و پیشرفتمان را بگیرد. از این رو است که روانشناسان و متخصصان مختلف تلاش کردند تکنیک های مقابله با ترس را ابداع کنند و در اختیار انسانها بگذارند.
در این مقاله با چند مورد از بهترین روشهای مقابله با ترس آشنا شدیم. در صورتی که این مقاله برای شما مفید و آموزنده بود، پیشنهاد میشود مقاله تکنیک دور زدن ترس برای رهایی کامل از ۹۹ درصد ترسهای روزانه را مطالعه کنید. در این مقاله هم یک تکنیک خوب و کاربردی برای روبرو شدن و دور زدن ترسها بیان شده است.
شما از چه روشها و تکنیکهایی برای روبرو شدن و مقابله با ترسهای خود استفاده میکنید؟ از نظر شما ترس چه مزایایی برای انسان دارد؟ بهترین تکنیکی که برای مقابله با ترس میشناسید چیست؟ لطفاً نظرها و پیشنهادهای خود را با ما و سایر همراهان مجموعه سوخت جت در بخش دیدگاهها (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.
منابع: NHS inform / Real Life Counseling / Forbes
سلام خدمت سوخت جتی های عزیز من هنگامی که انگیزه ام رو بالا نگه می دارم باعث میشه ترسهامو نبینم و به طرف جلو حرکت کنم به نظر من انگیزه بالا قدرتمند تر از ترسه